Bolile cu transmitere de la animale la om

Zonele din bucataria unui restaurant cu cele mai multe bacterii
Zonele din bucataria unui restaurant cu cele mai multe bacterii
images cms image
Romania – cele mai mici investitii in sanatate din UE
Bolile cu transmitere de la animale la om

Animalele ne aduc bucurie, dar daca nu sunt ingrijite corespunzator, ele pot deveni o sursa de contaminare cu diversi agenti patogeni. Acesti agenti patogeni pot fi transmisi atat de animalele de companie (caini, pisici, rozatoare, reptile etc.) cat si de animalele de ferma (bovine, suine, pasari etc.), provocand zoonoze (boli infectioase cu transmitere de la animal la om).

De multe ori, animalul joaca doar rolul de gazda si nu prezinta niciun simptom care sa ne ingrijoreze cu privire la existenta unui agent patogen ce poate fi transmis catre om. Din acest motiv, este important sa luam masuri care sa previna raspandirea microorganismelor periculoase: spalatul pe maini dupa fiecare contact cu animalul, renuntarea la obiceiul de a dormi in acelasi pat cu animalul de companie, vizita regulata la medicul veterinar (pentru animalele de companie) si asigurarea epidemiologica a fermelor si a unitatilor din domeniul alimentar.  

Categoriile cele mai expuse bolilor cu transmitere de la animale

Proprietarii de animale, medicii veterinari si personalul din industriile alimentara si zootehnica sunt cei mai expusi riscului de a contacta o boala transmisa de animale. Cu toate acestea, o parte dintre aceste boli sunt transmise prin intermediul alimentelor de origine animala, provenite de la animale contaminate, astfel incat zoonozele pot afecta toate categoriile de persoane.

Cum se transmit zoonozele

Exista mai multe cai de transmitere a zoonozelor:

  • prin contact direct (cu pielea sau cu secretiile animalului, cu leziunile de pe pielea acestuia, prin zgarieturi sau muscaturi);
  • pe calea aerului (tuse, stranut etc.);
  • prin intermediul suprafetelor (custi, perii, lesa, mese de examinare etc.);
  • prin consumul de alimente de origine animala (carne si preparate din carne, lapte si preparate din lapte, peste si preparate din peste, oua etc.);
  • paraziti (purici, capuse, tantari etc.).
Bolile cu transmitere de la animale la om

Care sunt principalii agenţi patogeni transmisi de animale

Iata in continuare principalii 10 agenţi patogeni transmisi de animale la om:

1. Staphylococcus aureus (MRSA). Este o bacterie rezistenta la antibiotice ce provoaca infectii. Poate fi transmis de caini, pisici, pasari, hamsteri si alte rozatoare, iepuri, cabaline sau bovine.

2. Salmonella enteritidis si Salmonella typhi sunt bacterii ce provoaca salmoneloza, cea mai raspandita toxiinfectie alimentara. Cel mai adesea se transmite prin intermediul produselor alimentare contaminate (carne de pasare, vita sau porc oua, lapte, ton etc.).

3. Escherichia coli. Sunt un grup de bacterii ce provoaca infectii ale tractului urinar, boli respiratorii, pneumonie, infectii ale fluxului sanguin sau alte boli. Sunt transmise prin apa si alimente contaminate sau prin contactul cu animalele contaminate (caini, pisici, pasari, suine sau cabaline).

4. Listeria monocytogenes. Este o bacterie ce provoaca listerioza, o afectiune rara care se transmite de obicei la oameni prin intermediul produselor alimentare contaminate sau prin contactul cu animale precum caini, pisici, hamsteri, iepuri sau bovine.

5. Campylobacter coli si Campylobacter jejuni. Sunt bacterii ce pot provoca enterita, o afectiune a intestinului subtire. Pot fi transmise de caini, pisici, pasarile de ferma, bovine sau suine.

6. Aspergillus spp. Face parte din categoria fungi si provoaca aspergiloza, infectia tractului respirator. Poate fi transmis de caini, pisici si pasari.

7. Blastomyces dermatitidis. Face parte din categoria fungi si poate provoaca dermatita. Acest agent patogen poate fi transmis de caini.

8. Clostridium botulinum. Este o bacterie ce provoaca botulism, o boala rara, ce poate deveni fatala. Poate fi transmisa de caini, pisici, pasari, cabaline, bovine.

9. Mycobacterium tuberculosis. Este bacteria ce cauzeaza cele mai multe cazuri de tuberculoza. Poate fi transmisa de caini si pisici.

10. Clostridium tetani. Este o bacterie ce poate provoca tetanosul, o boala infectioasa grava. Poate fi transmisa de caini, pisici, hamsteri si alte rozatoare, iepuri sau cabaline.

Asigurarea epidemiologica a unitatilor cu factor de risc

Datorita numarului mare de cai de transmitere a agentilor patogeni responsabili pentru zoonoze, asigurarea epidemiologica este esentiala atat in cabinetele si clinicile veterinare, cat si in domeniile alimentar si zootehnic. Lumina ultravioleta UV-C actioneaza pentru dezinfectia aerului si a suprafetelor, oferind protectie personalului medical si celui din industria alimentara si domeniului zootehnic.

Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C are o eficienta de pana la 99,99%, prevenind transmiterea agentilor patogeni atat de la animale la om cat si de la animal la animal. Aceasta metoda de dezinfectie ofera protectie pentru caini, pisici, suine, bovine, pasari, iepuri, hamsteri si alte rozatoare, soparle si serpi.

Mai multe informatii despre eficienta luminii ultraviolete UV-C asupra agentilor patogeni responsabili de aparitia zoonozelor puteti gasi in studiul realizat de Medical Illumination International.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!