Despre lumina ultravioleta UV-C

Uscătorul automat de mâini, duşmanul sănătăţii
Uscătorul automat de mâini, duşmanul sănătăţii
Primavara si alergiile la copii
Primavara si alergiile la copii
uv c waves

Efectul benefic al luminii ultraviolete UV-C a fost observat din cele mai vechi timpuri. Odata cu studiul organismelor microscopice si al bolilor induse de acestea, s-a observat efectul distructiv al luminii asupra agentilor patogeni, precum si efectele pozitive de prelungire a termenului de valabilitate a produselor alimentare.

Lumina ultravioleta este o componenta invizibila a radiatiei solare situata, ca lungime de unda, intre infrarosii si radiatia X. Exista trei tipuri de lumina ultravioleta, care difera ca lungime de unda si care au efecte diferite asupra organismelor vii:

  • UV tip C – de la 100nm la 280nm;
  • UV tip B – de la 280nm la 315nm;
  • UV tip A – de la 315nm la 400nm.
Despre lumina ultravioleta UV-C

Aceste trei tipuri de lumina ultravioleta au efecte diferite asupra organismelor vii. Radiatia UV-A are efecte eritematoase (de tip inflamator), radiatia UV-B are efect bronzant (prin stimularea celulelor ce determina colorarea normala a pielii – melanocite), iar UV-C are efect distructiv asupra celulelor, determinand grave leziuni celulare.

Eficienta distructiva maxima impotriva microorganismelor se obtine prin utilizarea luminii ultraviolete UV-C cu lungimea de unda de 253,7 nm.

Radiatiile UV ucid microorganismele

Principiul de actiune al luminii ultraviolete UV-C

Pentru a ucide microorganismele, lumina ultravioleta UV-C patrunde in membrana celulelor, strabate continutul lor si distruge ADN-ul, determinand leziuni care impiedica activitatea celulei si capacitatea acesteia de a se reproduce. Din acest moment, agentul patogen nu mai reprezinta o amenintare pentru organismul uman.

Lumina ultravioleta UV-C afecteaza materialul biologic, fara a produce reactii chimice, doar prin intermediul energiei, de putere mare, livrata celulelor. In acelasi timp, lumina ultravioleta UV-C nu modifica particulele sau substantele chimice din mediu, fie ele organice sau anorganice. Efectul este dezinfectant iar la doza mare, chiar sterilizant.

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca o mare parte dintre microorganismele de pe suprafete sunt spori care pot dauna sanatatii. Acestea se se pot inmulti intr-o perioada de la cateva secunde pana la cateva zile, daca au un mediu favorabil.

Lumina ultravioleta UV-C realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99%, in functie de tipul de microorganism si de timpul de expunere.

Vezi gama noastra completa de dispozitive de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!