15 octombrie 2019
Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii

Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii

Potrivit mai multor studii efectuate in Statele Unite ale Americii, in locuintele noastre se gasesc aproximativ 9.000 de specii de bacterii. Printre acestea se numara peste 2.000 de specii diferite de fungi, cele mai intalnite fiind Aspergillus, Penicillium, Alternaria si Fusarium. De cele mai multe ori, microorganismele sunt introduse in locuinta prin intermediul imbracamintei si incaltamintei, al animalelor de companie sau chiar prin ferestrele sau usile deschise. Odata ajunse in casa, bacteriile […]
9 octombrie 2019
Virus gripal agresiv

Sezonul rece vine cu un virus gripal agresiv

Specialistii avertizeaza ca virusul gripal din acest sezon va fi mai agresiv si mai periculos. Conform statisticilor, anul trecut, in Romania s-au inregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripa si 199 de persoane au decedat. Gripa – simptome si posibile complicatii Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa cauzata de virusul Influenza. Gripa debuteaza brusc, cu febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri in gat si rinita. In randul copiilor, […]
27 septembrie 2019
Virozele respiratorii la copii

Virozele respiratorii la copii

Fluctuatiile de temperatura din ultimele saptamani au dus la o crestere semnificativa a cazurilor de viroze respiratorii la copii. Medicii pediatri atrag atentia asupra incidentei îmbolnavirilor, dar si asupra formelor tot mai agresive ale bolii. Un copil poate dezvolta, in medie, sase viroze respiratorii in fiecare an. Iar daca copilul abia a debutat in colectivitate – cresa, gradinita, scoala – probabilitatea de a se imbolnavi este mult mai mare. Ce ar trebui […]
20 septembrie 2019
Cum recunoastem si prevenim infectia cu E.coli

Cum recunoastem si prevenim infectia cu E.coli

Escherichia coli (E. coli) sunt un grup mare si divers de bacterii care se gasesc in mediu, alimente si intestinele oamenilor si animalelor. Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive si fac parte dintr-un tract intestinal sanatos. Cu toate acestea, unele pot provoca diaree, infectii ale tractului urinar, boli respiratorii, pneumonie, infectii ale fluxului sanguin sau alte boli. Bacteriile E.coli care pot provoca probleme de sanatate sunt transmise prin apa si alimente […]
13 septembrie 2019
Raceala si gripa la copiii de gradinita

Raceala si gripa la copiii de gradinita

Odata cu inceperea gradinitei, toti parintii se confrunta cu un val raceli si gripe. Potrivit medicilor pediatri, este normal ca un copil sa aiba pana la 10 raceli pe an. Acest lucru se datoreaza faptului ca cel mic intra in contact cu un mediu nou si este expus unor agenti patogeni cu care nu este obisnuit din mediul familial. Imunitatea se formeaza in ani de zile, timp in care cei mici se […]
6 septembrie 2019
Cum recunoastem si cum prevenim infectia cu Salmonella

Cum recunoastem si prevenim infectia cu Salmonella

Cu siguranta stii deja ca Salmonella poate contamina carnea de pasare, ouale si laptele, dar ea se poate infiltra si in alte alimente. In ultimii ani, bacteria a fost descoperita si in fistic, ton proaspat, castraveti, varza, pepeni pretaiati etc. Salmonella Enteritidis este o bacterie patogena intestinala, care provoaca salmoneloza, cea mai raspandita toxiinfectie alimentara. Nu exista vaccin impotriva salmonelozei, asa ca este important sa previi contaminarea. 4 lucruri pe care este […]
27 august 2019
Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?

Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?

Odata cu intrarea in colectivul prescolar, copiii sunt mai expusi agentilor patogeni, mai ales daca spatiile in care isi desfasoara activitatea zilnica nu sunt bine igienizate. Iata care sunt bolile cu care cei mici se confrunta cel mai des la gradinita: 1. Conjunctivita. Cresele si gradinitele sunt mediul propice pentru aparitie conjunctivitei, aceasta fiind o boala care se transmite foarte usor de la un copil la altul. Conjunctivita este caracterizata de aparitia […]
21 august 2019
Cum se poate preveni pesta porcina africana?

Cum poti reduce riscul contaminarii cu pesta porcina africana?

Pesta porcina africana continua sa faca ravagii in Romania, numarul focarelor active fiind in continua crestere. La nivel national, numarul focarelor a ajuns la 950, afectand 23 de judete. Potrivit unei informari a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), au fost sacrificati 428.744 de porci afectati de boala. Ce este pesta porcina africana si cum se transmite? Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala extrem de contagioasa și […]
13 august 2019
4 sfaturi pentru a preveni imbolnavirile la gradinita

4 sfaturi pentru a preveni imbolnavirile la gradinita

Se apropie noul an scolar si odata cu acesta vine si sezonul diverselor imbolnaviri. Toti parintii si educatorii stiu ca, odata intrati in colectivitate, copiii sunt mai expusi actiunii agentilor patogeni. Majoritatea prescolarilor contacteaza la gradinita intre 8 si 12 raceli pe an, dar si boli infectioase, precum virozele, varicela sau hepatita. Iata cateva sfaturi pentru a preveni si limita riscul contaminarilor si pentru a putea asigura parintii ca micutii lor sunt […]
9 august 2019
Dezinfectia eficienta a unui cabinet veterinar

Dezinfectia eficienta a unui cabinet veterinar

Un cabinet veterinar sau o clinica veterinara ar trebui sa fie un spatiu sigur, care sa ofere pacientilor cel mai bun tratament, fara a crea frica contaminarii suplimentare cu agenti patogeni periculosi, transmisi prin contactul cu suprafetele sau pe calea aerului. Cu toate ca un cabinet sau o clinica veterinara asigura tratament pentru o varietate de probleme de sanatate, uneori acestea pot deveni rapid un teren de raspandire a virusurilor, bacteriilor si […]
2 august 2019
Cum consumam in siguranta fructele si legumele proaspete

Cum consumam in siguranta fructele si legumele proaspete

O dieta bogata in fructe si legume are numeroase beneficii pentru sanatate, cu conditia ca acestea sa fie alese si gatite cu atentie. Fructele si legumele adauga nutrienti in dieta, care ajuta la prevenirea bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale si a unelor tipuri de cancer. In plus, alegerea legumelor, fructelor, nucilor si a altor alimente in detrimentul mancarurilor procesate si a celor bogate in calorii ajuta la mentinerea greutatii corporale. Dar, […]
31 iulie 2019
Ce sunt superbacteriile si cum ne afecteaza

Ce sunt superbacteriile si cum ne afecteaza

Anual, zeci de mii de europeni sunt ucisi de superbacterii, microorganisme extrem de periculoase, care provoaca infectii greu sau imposibil de tratat. Un studiu britanic efectuat in luna septembrie a anului trecut a aratat ca superbacteriile ar putea omori pana la 10 milioane de oameni pe an, pana în 2050. Superbacteriile se formeaza atunci cand bacteriile obisnuite dezvolta rezistenta chiar si la cele mai puternice antibiotice. In prezent, aproximativ 70% dintre microorganismele […]
26 iulie 2019
Sala de fitness: prieten sau dusman al sanatatii?

Sala de fitness: prieten sau dusman al sanatatii?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca exercitiile fizice au numeroase avantaje, atat pentru sanatate si starea de bine, cat si pentru aspectul fizic. Din acest motiv, din ce in ce mai multe persoane incep sa frecventeze o sala de fitness. Dar ce se intampla atunci cand clientii tai pleaca cu mai mult decat cu o silueta de invidiat? Potrivit unui studiu realizat in SUA, de catre FitRated, o sala […]
23 iulie 2019

Dezinfectia adaposturilor de pasari

Dezinfectia adaposturilor de pasari si a fermelor are un rol economic deosebit de important. Ea ajuta in primul rand la scaderea cheltuielilor cu medicamente si vaccinuri, si in al doilea rand la cresterea calitatii produselor alimentare, deci la cresterea profitului. Din aceste motive, este extrem de important sa se realizeze o dezinfectie a adaposturilor de pasari la intervale regulate de timp. Legislatia in vigoare privind monitorizarea starii de sanatate si masurile de […]
19 iulie 2019
Toxiinfectia alimentara: ce bacterii o provoaca si cum ne protejam

Toxiinfectia alimentara: ce bacterii o provoaca si cum ne protejam

Dinamica la nivel mondial a comertului cu alimente si distributia pe scara larga a acestora a determinat o raspandire rapida a toxiinfectiilor alimentare. In acelasi timp, utilizarea antibioticelor in industria carnii a condus la cresterea rezistentei microorganismelor la tratament. Pentru a reduce riscul imbolnavirii, este bine sa cunoastem bacteriile care provoaca toxiinfectia alimentara, precum si alimentele in care se gasesc acestea. Iata mai jos o lista a principalilor agenti patogeni responsabili de […]
17 iulie 2019
Cat de repede se raspandesc virusurile

Cat de repede se raspandesc virusurile?

Zilnic, intram in contact cu mii de germeni. Dinamica miscarii omului pe planeta a determinat o crestere exponentiala a transmiterii bacteriilor, virusurilor si mucegaiurilor, multe dintre acestea fiind acum mult mai rezistente la actiunea substantelor chimice de dezinfectie. Mai mult decat atat, in unele cazuri, curatenia face mai mult rau decat bine, ajutand la raspandirea agentilor patogeni. De aceea, este important sa se faca distinctia dintre curatenie si dezinfectie si sa se […]
11 iulie 2019
Solutie antimucegai: cum scapi de mucegaiul de pe perete

Solutie antimucegai: cum scapi de mucegai?

Scoaterea mucegaiului de pe pereti poate fi o adevarata provocare. Iata solutia antimucegai cu ajutorul careia iti poti lua adio de la aceasta problema.
9 iulie 2019

Dezinfectia in industria procesarii carnii

Unitatile de procesare a carnii sunt expuse constant microorganismelor daunatoare, cum ar fi mucegaiurile, virusurile sau bacteriile. Mentinerea unor standarde inalte pentru dezinfectia in industria procesarii carnii, conform normelor sanitare in vigoare, implica eforturi financiare si de timp permanente. Protectia data de utilizarea substantelor chimice este costisitoare si limitata ca eficienta. Acestea nu dezinfecteaza in totalitate suprafetele si aerul din incapere. Mai mult decat atat, ele nu opresc bacteriile si sporii de […]
5 iulie 2019
Dezinfectia in domeniul HoReCa

5 moduri de a folosi dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C in domeniul HoReCa

Principalul obiectiv al unitatilor din domeniul HoReCa este acela de a oferi locuri de cazare si de luat masa primitoare si sigure. Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta managerii de hotel sau de restaurant este aceea de a preveni contaminarile cu diversi agenti patogeni sau de a elimina eventualele bacterii pe care clientii le pot lasa in urma lor. Utilizarea luminii ultraviolete UV-C pentru dezinfectia in domeniul HoReCa […]
2 iulie 2019
Cum ne protejam de infectia cu Listeria?

Cum ne protejam de infectia cu Listeria?

Infectia cu Listeria, listerioza, este o afectiune rara, produsa de o bacterie numita Listeria monocytogenes, care se transmite de obicei la oameni prin intermediul produselor alimentare contaminate: lapte insuficient pasteurizat, branza sau alte produse lactate, precum si carnea gatita insuficient. In unele cazuri germenul este transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Bacteria este foarte raspandita in natura, pe intregul glob, in timp ce listerioza, ca boala, este rara. […]