In topul bolilor cu cel mai mare impact asupra culturilor, Botrytis cinerea sau putregaiul cenusiu se afla, cu siguranta, pe primele locuri. Boala poate afecta atat culturile in crestere, cat si fructele si legumele care au fost deja culese, persista in conditii nefavorabile si se raspandeste rapid in cele favorabile. Eficienta fungicidelor este in continua scadere (datorita utilizarii excesive), pe cand impactul lor negativ asupra mediului este in crestere. In aceste conditii, agricultorii se orienteaza catre tehnologii moderne si rentabile, care sa protejeze recoltele in mod eficient si ecologic.
Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) este o ciuperca necrotrofa, care ucide celulele vii ale plantei astfel incat sa se poata hrani cu substantele nutritive.
Putregaiul cenusiu ataca aproape orice tip de planta, in orice stadiu de dezvoltare si poate infecta toate partile aeriene ale plantelor: tulpina, petiol, frunze, aparat floral, fructe/legume tinere sau mature. Cel mai des afectate sunt plantele cultivate in spatii protejate (sere sau solarii), dar Botrytis cinerea poate aparea si la cele cultivate pe camp. In prezent, peste 240 de soiuri de plante sunt afectate de putregaiul cenusiu.
Boala se instaleaza in momentul in care Botrytis cinerea se infiltreaza in planta, prin tesuturi moi sau rani. Aceasta se dezvolta apoi in interiorul plantei, erupand in cele din urma in aproape orice parte a plantei: frunze, tulpini, flori sau fructe.
Odata instalat, putregaiul cenusiu poate fi extrem de dificil de eradicat, intrucat se raspandeste rapid printre plante si, daca nu este tratat la timp, provoaca daune semnificative si poate duce la compromiterea intregii culturi.
Principala cauza a aparitiei putregaiului cenusiu este combinatia dintre umiditatea relativa a aerului de peste 95%, temperatura cuprinsa intre 17 °C si 23 °C si o luminozitate scazuta. Aceste valori sunt caracteristice mediilor protejate, dar pot fi intalnite si la culturile din camp in perioadele ploioase sau dupa irigatiile prin aspersie.
Ventilatia slaba si distanta mica dintre plante sunt alti factori care duc la aparitia si raspandirea putregaiului cenusiu.
Desi simptomele pot varia, in functie de soiul plantei si de partea afectata, cele mai comune semne ale infectiei cu Botrytis cinerea sunt:
Atunci cand vine vorba de sanatatea culturilor, este mai simplu si mai rentabil sa previi decat sa tratezi. In momentul in care simptomele devin evidente, boala s-a instalat deja, reducand drastic eficienta metodelor de tratament.
Cel mai des intalnite masuri de prevenire a putregaiului cenusiu vizeaza aerisirea cat mai buna a spatiilor din sere si solarii (pentru reducerea gradului de umiditate relativa), evitarea irigarii seara sau pe timpul noptii, evitarea contactului cu plantele ude, asigurarea unei densitati optime a plantelor si indepartarea plantelor afectate. La acestea se adauga utilizarea fungicidelor – substante chimice de cele mai multe ori – care afecteaza valorile nutritionale ale fructelor si legumelor si au un impact negativ asupra mediului.
De multe ori insa, aceste masuri nu sunt suficiente pentru prevenirea infectiei cu Botrytis cinerea. Tot mai multi agricultori cauta solutii rentabile, eficiente si ecologice si se orienteaza catre tehnologii moderne, precum tehnologia luminii ultraviolete UV-C.
In ultimii ani, lumina ultravioleta UV-C este tot mai utilizata in agricultura, pentru a tine la distanta agentii patogeni ce pot afecta culturile. Numeroase studii au demostrat ca, atunci cand este utilizata corect, tehnologia luminii ultraviolete UV-C este cea mai eficienta metoda de a preveni aparitia putregaiului cenusiu, in mod ecologic si fara a dauna in vreun fel culturilor. Datorita principiului sau unic de actiune, lumina ultravioleta UV-C distruge ADN-ul agentilor patogeni, oprind capacitatea lor de a se reproduce. Un avantaj major il reprezinta si faptul ca agentii patogeni nu pot dezvolta rezistenta la UV-C, asa cum se intampla in cazul fungicidelor.
Mai mult decat atat, utilizarea luminii ultraviolete UV-C ajuta plantele sa devina mai rezistente la mucegaiuri si prelungeste perioada de proaspat dupa recoltare a fructelor si legumelor.
Nu in ultimul rand, folosirea luminii ultraviolete UV-C ajuta la reducerea cu pana la 50% a costurilor cu fungicide si alte substante chimice.
Pentru protejarea culturilor de infectia cu Botrytis cinerea si alti agenti patogeni, tehnologia luminii ultraviolete UV-C se utilizeaza numai dupa consultarea unui specialist. Cu o expertiza de peste 33 de ani, BIOCOMP este singura companie din Romania care ofera consultanta specializata si dispozitive profesionale cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C, special create pentru domeniul agricol. Contacteaza-ne acum si afla cum te putem ajuta!
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.