Cum recunoastem si prevenim infectia cu stafilococul auriu

Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii
Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii
Raceala si gripa la birou
Raceala si gripa la birou – ce trebuie sa stii

Staphylococcus sunt un grup comun de bacterii care, in mod normal, se gasesc pe pielea oamenilor si a animalelor si in mediul inconjurator. Multe dintre aceste bacterii nu provoaca probleme de sanatate, dar unele tipuri de stafilococ pot determina boli grave si chiar deces. Un astfel de stafilococ este stafilococul auriu.

Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este o bacterie extrem de periculoasa, ce poate cauza infectii in diferite parti ale corpului, inclusiv la nivelul pielii, al plamanilor si al inimii. Stafilococul auriu este extrem de raspandit in spitale, fiind principala cauza a infectiilor nosocomiale.

Cum se transmite stafilococul auriu?

Conform statisticilor, 2 din 100 de persoane sunt purtatoare ale stafilococului, dar nu prezinta simptome, mai ales daca au un sistem imunitar puternic. Cu toate acestea, ele pot transmite bacteria mai departe, provocand infectii la persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Stafilococul auriu se poate transmite prin contactul cutanat cu o persoana infectata, prin ranile si leziunile de la nivelul pielii, prin contactul direct cu obiectele contaminate (prosoape, lame de ras, telefoane, telecomenzi, clantele usilor, butoanele liftului, pantofi etc.) si chiar prin intermediul alimentelor.

Simptomele infectiei cu stafilococul auriu

Stafilococii afecteaza de cele mai multe ori pielea si provoaca durere, inrosire a zonei, vezicule dureroase sau care dau mancarimi si abcese cutanate.

Complicatiile apar atunci cand bacteria patrunde in fluxul sanguin, de unde poate afecta orice organ intern. In acest caz, printre simptome apar febra, frisoane, dificultati in respiratie, tuse cu sange, dureri la nivelul oaselor sau scaderea brusca a tensiunii arteriale.

Categorii vulnerabile

Mai predispuse la infectia cu stafilococul auriu sunt persoanele care au suferit o interventie chirurgicala sau care au fost spitalizate o perioada indelungata, persoanele cu boli cronice (diabet, cancer, HIV, boli cronice ale rinichilor etc.), persoanele varstnice si cele imunodeficitare, nou nascutii si mamele care alapteaza.

Tratamentul si preventia infectiei cu stafilococul auriu

Infectiile cu stafilococi se trateaza de cele mai multe ori cu antibiotice. In cazul in care infectia este contactata in spital, se vor prescrie antibiotice care actioneaza impotriva stafilococilor meticilino-rezistenti (stafilococi rezistenti la antibiotice obisnuite). In unele cazuri, infectiile pielii pot fi tratate local, cu un unguent.

Stafilococul auriu este o bacterie rezistenta la actiunea antibioticelor si este dificil de tratat. Din acest motiv, prevenirea infectiei este cu atat mai importanta.

Masurile de protectie includ:

  • efectuarea unei dezinfectii riguroase in spitale;
  • evitarea contactului cutanat cu persoanele care prezinta leziuni deschise;
  • tratarea cat mai rapida a leziunilor pielii;
  • evitarea utilizarii in comun a obiectelor de igiena personala, a imbracamintei si a incaltamintei;
  • spalarea si respectarea temperaturilor de gatire a alimentelor;
  • spalatul pe maini cu apa si sapun;
  • folosirea dezinfectantului de maini.

Cea mai eficienta metoda de a preveni infectia cu stafilococul auriu este utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C. Aceasta actioneaza asupra ADN-ului bacteriei, distrugandu-l definitiv. Astfel, microorganismul nu mai reprezinta niciun pericol pentru sanatatea omului. Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C este cu atat mai potrivita in cazul infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice (asa cum este Staphylococcus aureus), care sunt altfel foarte dificil de tratat.  

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!