Cum recunoastem si prevenim infectia cu Salmonella

Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?
Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?
Raceala si gripa la copiii de gradinita
Raceala si gripa la copiii de gradinita

Cu siguranta stii deja ca Salmonella poate contamina carnea de pasare, ouale si laptele, dar ea se poate infiltra si in alte alimente. In ultimii ani, bacteria a fost descoperita si in fistic, ton proaspat, castraveti, varza, pepeni pretaiati etc.

Salmonella Enteritidis este o bacterie patogena intestinala, care provoaca salmoneloza, cea mai raspandita toxiinfectie alimentara. Nu exista vaccin impotriva salmonelozei, asa ca este important sa previi contaminarea.

4 lucruri pe care este bine sa le stii despre Salmonella

1. Salmonella poate fi gasita in multe alimente, inclusiv carnea de vita, pui sau porc, oua, fructe, legume si chiar alimente procesate, cum ar fi untul de arahide, placintele congelate sau nuggets de pui. De obicei, alimentele contaminate arata si miros normal, motiv pentru care este important sa stim cum sa prevenim infectia cu Salmonella Enteritidis.

2. Salmoneloza este mai frecventa vara. Vremea mai calda si alimentele nefrigerate creeaza conditiile ideale pentru dezvoltarea si raspandirea bacteriei. Pastreaza in frigider alimentele perisabile si mancarurile gatite. Nu lasa alimentele afara mai mult de 2 ore, dar ai grija ca mancarurile proaspat preparate sa ajunga la o temperatura mai mica de 30 de grade inainte de a le refrigera.

3. Salmoneloza poate fi mai periculoasa pentru anumite persoane decat pentru altele. Oricine poate avea o infectie cu Salmonella, dar unele grupuri sunt mai susceptibile sa dezvolte complicatii: persoanele in varsta, copii mai mici de 5 ani si persoanele cu sistemul imunitar slabit, cum ar fi persoanele care sufera de diabet, boli hepatice sau renale sau cancer.

Simptomele infectiei apar, de regula, la 6–48 ore dupa consumul unui aliment contaminat, dar in unele situatii declansarea simptomelor poate dura mai mult. Aceste simptome includ diaree, febra si crampe stomacale. In majoritatea cazurilor, boala dureaza 4-7 zile, iar recuperarea se produce fara tratament cu antibiotice.

4. Salmonella provoaca mult mai multe toxiinfectii alimentare decat ne putem imagina. Pentru fiecare caz de salmoneloza confirmat prin teste de laborator, exista 30 de cazuri nediagnosticate. Majoritatea persoanelor care au o toxiinfectie alimentara nu merg la medic si nu trimit o proba la un laborator, astfel incat nu sunt inregistrate oficial toate cazurile.

5 sfaturi pentru a evita infectia cu Salmonella

Pentru a-ti proteja familia de infectia cu Salmonella este bine sa respecti urmatoarele 5 sfaturi: curata, separa, gateste, refrigereaza si dezinfecteaza. Ai grija sa respecti aceste sfaturi mai ales atunci cand este vorba despre alimentele destinate femeilor insarcinate, copiilor mici, persoanelor in varsta sau celor cu un sistem imunitar slabit.

1. Curata. Spala-te pe maini, cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde inainte si dupa manipularea oualor crude, a carnii crude de pasare, porc sau vita, a fructelor de mare si a legumelor. Nu spala carnea cruda și ouale inainte de a le gati. Germenii se pot raspandi pe alte alimente, ustensile si suprafete.

2. Separa. Pastreaza carnea cruda de pasare, ouale si fructele de mare separat de celelalte alimente din frigider. Pastreaza ouale in ambajul original si depozitati-le pe unul dintre rafturile frigiderului, nu pe usa. Foloseste farfurii, ustensile si blaturi de taiat separate pentru carnea cruda, oua si fructe de mare.

3. Gateste. Asigura-te ca alimentele sunt gatite bine inainte de a fi consumate. Foloseste un termometru de bucatarie pentru a te asigura ca alimentele sunt gatite la o temperatura interna potrivita:

  • 63 de grade Celsius pentru carnea de vita, vitel, porc, miel, peste si sunca;
  • 71 de grade Celsius  pentru carnea tocata de vita, vitel si miel;
  • 74 de grade Celsius pentru carnea de pui, curcan si rata;
  • 71 de grade Celsius pentru oua.

4. Refrigereaza. Pasteaza in frigider alimentele perisabile si mancarea gatita, la o temperatura de cel mult 4 grade Celsius. Nu lasa alimentele afara mai mult de 2 ore, dar ai grija ca mancarurile proaspat preparate sa ajunga la o temperatura mai mica de 30 de grade inainte de a le refrigera.

5. Dezinfecteaza. Oricat de bine te-ai spala pe maini sau ai curata alimentele si suprafetele, tot nu vei reusi sa elimini in totalitate bacteriile. Din acest motiv, este esential sa realizezi o dezinfectie. Cea mai eficienta metoda de dezinfectie este cea realizata cu ajutorul luminii ultraviolete UC-V. Aceasta metoda de dezinfectie distruge ADN-ul agentilor patogeni, avand o eficienta de pana la 99,99%.

Foloseste un dispozitiv bactericid cu lumina ultravioleta UV-C pentru a dezinfecta toate suprafetele cu care alimentele intra in contact: ustensile, blaturi de bucatarie sau vase. Realizeaza dezinfectia dupa utiilizarea fiecarui aliment si inainte de a trece la manipularea urmatorului.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!