Infectia cu Listeria, listerioza, este o afectiune rara, produsa de o bacterie numita Listeria monocytogenes, care se transmite de obicei la oameni prin intermediul produselor alimentare contaminate: lapte insuficient pasteurizat, branza sau alte produse lactate, precum si carnea gatita insuficient. In unele cazuri germenul este transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.
Bacteria este foarte raspandita in natura, pe intregul glob, in timp ce listerioza, ca boala, este rara. Bacteria este extrem de rezistenta, putand persista 1-2 ani in stare uscata in sol si circa 3 ani la temperatura camerei in laborator, in timp ce in apa rezista pana la 1 an. Mai mult decat atat, Listeria monocytogenes rezista si se multiplica in conditii de refrigerare (2-8ºC).
Simptomele infectiei cu Listeria se aseamana cu cele ale gripei, persoana infestata prezentand febra, dureri musculare, greata si voma si dureri gastrice.
Insa, daca bacteria reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa. In acest caz, printre simptome se numara cefaleea și rigiditatea cervicala, convulsii, pierderea echilibrului si o stare confuzionala.
Listerioza poate reprezenta un pericol redutabil pentru femeile insarcinate si pentru fat. Aceasta boala poate duce la nastere prematura, avort sau la nasterea unui copil mort. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca el a fost infectat cu Listeria monocytogenes inainte de nastere.
Persoanele care au sistemul imunitar slabit au de asemenea un risc crescut de a face o forma severa a bolii. Printre acestea se numara persoanele care sufera de boli precum cancer sau SIDA, si de asemenea, persoanele in varsta. Cu toate ca adultii sanatosi si copiii pot, de asemenea, contacta germenul, acestia fac foarte rar o forma severa de boala.
Cea mai eficienta metoda de a preveni infectia cu Listeria este utilizarea lampilor si dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C, inca din primele etape ale lantului alimentar: recoltare, productie, procesare, depozitare, ambalare, pana la preparare.
Lumina ultravioleta UV-C distruge ADN-ul bacteriei, determinand leziuni ce impiedica capacitatea acesteia de a se reproduce. Astfel, aceasta nu mai este un pericol pentru organismul uman.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.