Anul acesta, pe 7 iunie 2019, a fost sarbatorita prima zi mondiala a sigurantei alimentare. Aceasta reprezinta o oportunitate ca toate partile implicate sa creasca gradul de constientizare si sa isi intareasca eforturile pentru a se asigura ca alimentele pe care le consumam sunt sigure.
Respectarea normelor de igienizare in industria alimentara, pregatirea si depozitarea adecvata a produselor alimentare sunt imperative. Totusi, aceste masuri nu pot preveni contaminarile cu agenti patogeni periculosi, iar substantele chimice nu pot inlatura definitiv problema.
Lumina ultravioleta UV-C realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99%, eliminand mucegaiul, virusurile si bacteriile, fara a modifica proprietatile organoleptice ale produselor alimentare.
Iata 4 moduri in care lumina ultravioleta UV-C contribuie la asigurarea sigurantei alimentare:
Urmarind fiecare etapa din lantul alimentar, de la recoltare, productie, procesare, depozitare, ambalare si preparare, dezinfectia suprafetelor cu care produsele intra in contact direct este esentiala pentru asigurarea sigurantei alimentare.
Virusurile si bacteriile pot supravietui de la cateva ore pana la cateva luni pe suprafete, acestea devenind surse de contaminare. Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C elimina rapid si eficient agentii patogeni periculosi care ar putea afecta sanatatea consumatorilor.
Cu toate acestea, asigurarea sigurantei alimentare nu tine doar de dezinfectia suprafetelor cu care produsele intra in contact direct. Virusurile, bacteriile si agentii patogeni pot fi transferati cu usurinta de la oricare suprafata la alta, prin intermediul angajatilor sau al clientilor. Din acest motiv, toate suprafetele cu care acestia intra in contact ar trebui supuse dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C.
Asigurarea sigurantei alimentara presupune o abordare integrata. Studiile arata ca peste 60% dintre agentii patogeni sunt transmisi pe calea aerului. Lumina ultravioleta UV-C dezinfecteaza eficient aerul din spatiile de productie si depozitare, spatiile logistice si birouri, bucatarii, restaurante, cantine, toalete si grupuri sanitare, vestiare si alte zone destinate angajatilor etc.
Mucegaiul reprezinta, poate, pericolul cu care se confrunta cel mai des atat companiile din industria alimentara, cat si restaurantele, cantinele, unitatile de cathering sau de tip food court etc. Lumina ultravioleta UV-C distruge mucegaiul in mod ecologic, fara a produce compusi chimici, putand fi folosita in siguranta in prezenta alimentelor.
La nivel mondial, lumina ultravioleta UV-C este folosita de peste 50 de ani pentru combaterea agentilor patogeni alimentari.
Un mare avantaj al luminii ultraviolete UV-C este acela ca nu produce compusi chimici, protejandu-va personalul si clientii. Venind in completarea dezinfectiei cu substante chimice, dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C distruge pana la 99,99% dintre microorganismele daunatoare, inclusiv E.Coli, Salmonella, Listeria Monocytogenes sau Staphilococcus aureus.
Vezi gama noastra completa de lampi si dispozitive bactericide cu lumina UV-C.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.