Dezinfectia la birou: cat de periculoasa este cladirea in care lucrezi?

unitate primiri urgente
Dezinfectia aerului in UPU, esentiala pentru siguranta pacientilor
Siguranta alimentara
Siguranta alimentara si lumina ultravioleta UV-C
dezinfecta la birou

Cladirea este asemenea unui om. Odata nascuta, ea traieste intr-un mediu plin de bacterii, mucegaiuri si virusuri, se contamineaza si se imbolnaveste permanent. Dezinfectia la birou este extrem de importanta, studiile aratand ca un pachet de culturi proprii de mucegaiuri si bacterii se formeaza in mai putin de 6 luni de la darea in folosinta a cladirii. La acestea se adauga zilnic contaminarile din exterior.

Incarcatura bacteriologica interna este formata mai ales din culturi de mucegaiuri (inclusiv Aspergillus) si culturi bacteriene specifice. Incarcatura epidemiologica externa este extrem de periculoasa datorita dinamicii cu crestere exponentiala a deplasarii oamenilor pe intreaga planeta si, ca urmare, a circulatiei unor tulpini exotice.

In aceste conditii, apar doua categorii de tulburari ale starii de sanatate: sindromul cladirii bolnave si bolile legate de cladiri.

Sindromul cladirii bolnave

Sindromul cladirii bolnave descrie situatiile in care ocupantii unei cladiri acuza stari de disconfort, ce survin numai cat timp acestia se afla in interiorul cladirii. Cele mai frecvente simptome ale SBS sunt: durerile (de cap, ochi, gat, nas), tuse seaca, ten uscat, mancarimi ale pielii, greata, ameteli, dificultati de concentrare, oboseala, sensibilitate la diferite mirosuri.  

Principalele cauze ale sindromului cladirii bolnave sunt defectiunile sistemelor de incalzire, ventilatie si aer conditionat, care fac ca in aer sa se acumuleze microorganisme daunatoare (virusuri, bacterii, spori de mucegai), acarienii si substantele chimice.

In perioada verii, cele mai multe probleme de sanatate sunt cauzate de mucegaiul care se formeaza pe conductele de aer conditionat. Sporii de mucegai sunt raspanditi apoi in incaperi si, odata ajunsi in organism, provoaca probleme respiratorii si alergii.

Filtrele de aer nu filtreaza particulele mai mici de 0,3 microni, fiind ineficiente in cazul agentilor chimici contaminanti, precum gazele sau compusii chimici volatili (compusi proveniti de la solutiile de curatat, fumul de tigara, vopsea, odorizantele de camera, tusul de imprimanta etc.).

Bolile legate de cladiri

Spre deosebire de sindromul cladirii bolnave, bolile legate de cladiri (”building related illnesses”) sunt mult mai grave si pot fi diagnosticate. Potrivit The New England Journal of Medicine, cele mai frecvente boli legate de cladiri sunt: racelile si gripele, tuberculoza, legioneloza, febra Pontiac, pneumopatiile, dermatita, astmul si urticaria.   

Pericolul aparitiei unei boli infectioase este ridicat, angajatii folosind in comun birouri, zone de luat masa, toalete, lifturi si alte spatii si suprafete ce contin un spectru larg de microorganisme daunatoare sanatatii.

Virusurile si bacteriile pot supravietui de la cateva ore pana la cateva luni pe suprafete precum: telefoanele mobile, telefoanele de birou, imprimantele, dozatoarele de apa, tastatura, mouse-ul, birouri sau automate de cafea etc. Un birou obisnuit adaposteste peste 10 milioane de bacterii, de 400 de ori mai multe decat cele gasite pe un scaun de toaleta standard.

Dezinfectia la birou – cea mai eficienta metoda de a preveni sindromul cladirii bolnave si bolile legate de cladiri

Aerisirea frecventa a incaperilor si plasarea plantelor care elibereaza oxigen in aer (ficus, filodendron, palmier, iedera sau feriga) contribuie la imbunatatirea calitatii aerului, dar nu rezolva problema.

Cea mai simpla si eficienta metoda de a preveni si combate sindromul cladirii bolnave si bolile legate de cladiri este utilizarea dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C. Acestea sunt folosite inca din anul 1940 pentru a tine sub control agentii patogeni periculosi (mucegaiuri, bacterii, virusuri) transmisi pe calea aerului si prin contactul cu suprafetele.

Lumina ultravioleta UV-C realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99%, creand un mediu de lucru sigur.

Mai multe informatii despre dezinfectia profesionala in domeniul office/workplace gasiti in sectiunea site-ului BIOCOMP Profesional.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!