Norme de igiena in industria alimentara
Norme de igiena in industria alimentara. Prelucrarea laptelui
unitate primiri urgente
Dezinfectia aerului in UPU, esentiala pentru siguranta pacientilor
Norme de igienizare in industria alimentara

https://biocomp.ro/norme-de-igienizare-in-industria-alimentara/

Legislatia referitoare la operatiunile de igienizare in industria alimentara cuprinde norme tehnice si de igiena cu privire la dezinfectia unitatilor de productie si ambalare, a obiectelor si materialelor cu care personalul intra in contact. Iata cateva dintre acestea:

Normele de igiena privind alimentele si protectia sanitara a acestora, aprobate de Ministerul Sanatatii. Directiva Consiliului Comunitatii Europene nr. 93/43/EEC/14 iunie 1993 cu privire la regulile generale privind igiena produselor alimentare si procedurile de verificare a conformitatii cu aceste reguli.

Prin masurile de dezinfectie nu se urmareste o sterilizare a suprafetelor si a utilajelor. Dezinfectia vizeaza o distrugere a microorganismelor patogene si o diminuare la minim a florei saprofite. Multiplicarea acesteia determina modificarea nefavorabila a insusirilor senzoriale sau chiar alterarea produselor.

Mentinerea curateniei si spalarea corecta contribuie substantial la reducerea incarcaturii microbiene. Acest lucru se datoreaza indepartarii microorganismelor si eliminarii impuritatilor, care constituie adapost si substrat nutritiv pentru germeni. Curatarea cat mai riguroasa, operatie care trebuie sa preceada aplicarea agentului germicid, constituie conditii indispensabile pentru o dezinfectie eficienta.

Dezinfectia cu substante chimice, cea mai folosita metoda de dezinfectie

Dezinfectia nu poate inlocui insa curatenia si spalarea. Prezenta depozitelor de substante organice afecteaza actiunea agentului dezinfectant si in acelasi timp protejeaza microorganismele pe care le inglobeaza. Dezinfectia se poate face prin agenti chimici sau prin mijloace fizice.

Dezinfectia cu substante chimice este cea mai folosita metoda de igienizare in industria alimentara. O substanta dezinfectanta ideala ar trebui sa nu fie periculoasa la manipulare sau toxica in concentratiile folosite, sa se solubilizeze usor in apa si sa nu corodeze suprafetele si utilajele pe care se aplica. De asemenea ea ar trebui sa aiba un spectru cat mai larg de actiune germicida, sa se indeparteze usor prin clatire si sa nu imprumute gust si miros neplacut produselor finite.

Printre cei mai cunoscuţi dezinfectanţi se numără: clorul si compusii acestuia, unele substante tensioactive, iodoforii si dezinfectantii gazosi.

Dezinfectia prin mijloace fizice se realizeaza prin oparire sau fierbere.

Alte normative privind igienizarea in industria alimentara:

Ordonanta Europeana 2073/2005 si Ordonanta Europeana (EC) 1441/2007. Reglementeaza faptul ca alimentele destinate consumului nu trebuie sa contina bacterii patogene sau toxine bacteriene. Aceste alimente trebuie testate pentru a detecta prezenta microorganismelor daunatoare precum: salmonella, listeria, stafilococul auriu etc.

Regulamentul (CE) 1881/2006 si Decizia Comisiei 2008/629/EC privind nivelurile maxime ale anumitor contaminanti din produsele alimentare (nitrati, toxine fungice, dioxine, metale grele etc.).

Regulamentul 852/2004 privind igiena materiilor prime de origine animala.

Regulamentul 853/2004 privind controlul oficial si regulile de sanatate a animalelor ce pot fi sacrificate pentru consumul uman, dar si norme aplicate in unitatile de procesare a carnii.

Regulamentul 854/2004 pentru certificarea veterinara.

Directiva 2002/99/CE si directiva ce abroga provederile contrare preexistente (Directiva 2004/41/EC).

Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C – 100% eficienta, 100% ecologica, 100% economica

Lumina ultravioleta UV-C este utilizata cu precadere pentru dezinfectia suprafetelor si a aerului din spatiile de productie si de depozitare, unde trebuie mentinute conditii riguroase de igiena. Lampile bactericide cu lumina ultravioleta UV-C realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99% si nu produc compusi chimici.

Acest tip de dezinfectie este folosit pentru: spatiile de procesare, linii de fabricatie, linii de imbuteliere, recipiente (sticle, borcane, cutii, conserve), echipamente si linii de productie (benzi transportoare, dospitoare, predospitoare etc.), linii de eviscerare, linii de transare, zone de procesare mecanica a carnii, zone de racire si ambalare, spatii de zvantare si maturare, spatii de depozitare, spatii de expunere etc.

Aici puteti consulta lista completa a microorganismelor (virusuri, bacterii şi mucegaiuri) distruse de lumina ultravioleta UV-C.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!