Zonele din bucataria unui restaurant cu cele mai multe bacterii

Raceala si gripa la birou
Raceala si gripa la birou – ce trebuie sa stii
Bolile cu transmitere de la animale la om
Bolile cu transmitere de la animale la om
Zonele din bucataria unui restaurant cu cele mai multe bacterii

Siguranta alimentara a clientilor este principala preocupare a managerului unui restaurant. Masuri precum pastrarea alimentelor la temperaturi scazute, realizarea si mentinerea unei curatenii riguroase sau pastrarea obiectelor din bucatarie uscate nu sunt suficiente pentru a evita raspandirea agentilor patogeni.

Primul pas in prevenirea acumularii bacteriilor este cunoasterea factorilor care favorizeaza aparitia si raspandirea acestora:

temperatura: cele mai multe bacterii se raspandesc intr-un ritm extrem de rapid la temperaturi cuprinse intre 4 si 60 de grade;

substantele nutritive: aproape orice aliment furnizeaza nutrientii necesari pentru dezvoltarea agentilor patogeni;

umiditatea;

timpul: unele bacterii cresc si de 1.000 de ori in doar doua ore.

In acelasi timp, importanta este si cunoasterea locurilor din bucatarie in care se aduna cele mai multe bacterii. Iata suprafetele preferate ale agentilor patogeni:

1. Electrocasnice de bucatarie. Electrocasnicele de bucatarie pot fi dificil de curatat, iar atunci cand nu sunt curatate temeinic ele devin teren de reproducere pentru bacterii si germeni. Cand curatati aceste aparate, acordati o atentie deosebita zonelor greu accesibile si garniturilor de cauciuc. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, folositi, pe cat posibil, aparatura din inox, pe care se dezvolta mai putine bacterii decat pe aparatele cu componente din plastic sau cauciuc.

In privinta electrocasnicelor de bucatarie mai mari, cum ar fi frigiderele, compartimentele din plastic (sertarele pentru carne, legume etc.) si sigiliile din jurul usii sunt cele mai susceptibile sa gazduiasca germeni. De aceea, este important sa acordati o atentie deosebita acestor zone atunci cand efectuati curatenia. Atunci cand este posibil, scoateti toate compartimentele si curatati-le separat. Inainte de a le monta la loc, lasati-le sa se usuce foarte bine.

Ustensilele din plastic si cauciuc dezvolta cele mai multe bacterii

2. Ustensilele de bucatarie și scurgerile. Ustensilele poroase, cum ar fi cele din cauciuc, sunt mai susceptibile sa gazduiasca bacterii decat instrumentele din otel inoxidabil. Aceeasi situatie este valabila si pentru scurgerea de la chiuveta, de obicei o suprafata poroasa, prin care trec o multitudine de bacterii in timpul fiecarei utilizari.

3. Recipientele cu componente din cauciuc. Recipientele de plastic folosite pentru depozitarea alimentelor au adesea garnituri de cauciuc, care aduna un numar foarte mare de bacterii. Aceste recipiente trebuie dezinfectate dupa fiecare utilizare, pentru a evita transmiterea agentilor patogeni de la un aliment la altul.

4. Buretii de vase si prosoapele de bucatarie. Buretii de vase si prosoapele utilizate pentru stergerea suprafetelor, ustensilelor, tacamurilor si a veselei sunt terenul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Potrivit studiilor, acestea sunt obiectele cu cea mai mare incarcatura microbiana dintr-o bucatarie. Pentru a evita contaminarile, este important sa inlocuiti zilnic aceste articole.

Tot aici este bine sa luati in considerare si inlocuirea mopul, care intra zilnic in contact cu o gama larga de bacterii.

5. Blaturile din bucatarie. Carnea cruda este purtatoarea unui numar mare de bacterii daunatoare, printre care se regaseste si Escherichia coli, ce poate provoca infectii fatale. Din acest motiv, orice suprafata cu care carnea cruda vine in contact, mai ales blatul de bucatarie, trebuie dezinfectata inainte de a incepe pregatirea altui aliment. Recomandat este sa se foloseasca un blat pentru pregatirea produselor din carne si altul pentru celelalte alimente.

Atunci cand este posibil, este indicata folosirea blaturilor de bucatarie din inox, pe care se dezvolta mai putine bacterii decat pe cele din plastic sau lemn.

Clienti fericiti intr-un restaurant

Dezinfectia eficienta a bucatariei unui restaurant

Una dintre cele mai mari provocari ale managerilor de restaurant este aceea de a preveni contaminarile cu diversi agenti patogeni. Solutiile chimice de dezinfectie elimina o parte dintre microorganismele periculoase, dar nu reusesc sa le distruga pe toate. Pana si cea mai riguroasa dezinfectie cu solutii clasice lasa in urma microorganisme periculoase.

Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C este o metoda eficienta, ecologica si economica de a elimina pana la 99,99% dintre agentii patogeni din bucataria unui restaurant (virusuri, bacterii, spori de mucegai etc.). Lumina ultravioleta UV-C poate fi folosita pentru dezinfectia suprafetelor si obiectelor precum: blaturile de bucatarie, cutitele, oalele si tigaile, veselei si  tacamurilor, chiuvetei, rafturilor sau a podelelor.

Avantajul acestei metode de dezinfectie este acela ca distruge ADN-ul microorganismelor, astfel incat nu pot dezvolta rezistenta sau imunitate, asa cum se intampla in cazul substantelor chimice.

Mai multe informatii despre dezinfectia profesionala in domeniul HoReCa puteti gasi aici.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!