Escherichia coli (E. coli) sunt un grup mare si divers de bacterii care se gasesc in mediu, alimente si intestinele oamenilor si animalelor. Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive si fac parte dintr-un tract intestinal sanatos. Cu toate acestea, unele pot provoca diaree, infectii ale tractului urinar, boli respiratorii, pneumonie, infectii ale fluxului sanguin sau alte boli.
Bacteriile E.coli care pot provoca probleme de sanatate sunt transmise prin apa si alimente contaminate sau prin contactul cu animalele sau persoanele contaminate.
Infectia cu tulpini de E.coli patogene poate fi contractata in diverse situatii. Cel mai frecvent mod de transmitere a bacteriei este consumul alimentelor contaminate. De asemenea, folosirea ustensilelor de bucatarie neigienizate, consumul de alimente care nu au fost depozitate la temperaturi corespunzatoare (de exemplu, cele care contin maioneza), care nu au fost gatite suficient (carnea in sange), laptele nepasteurizat, legumele si verdeturile nespalate pot fi surse de contaminare cu E.coli.
Infectia cu E.coli poate fi transmisa si prin intermediul apei contaminate. Consumul de verdeturi proaspete udate de agricultori cu apa dintr-o sursa contaminata poate favoriza, de asemenea, infectia cu E.coli.
E.coli se poate transmite si prin contact direct. Daca o persoana infectata nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei si ulterior manipuleaza ustensile de bucatarie si alimente, bacteria poate fi transmisa mai departe persoanelor care consuma acele alimente sau care ating suprafetele contaminate. De asemenea, persoanele care au ocupatii legate de cresterea si sacrificarea animalelor sunt predispuse infectiei cu E.coli.
Potrivit microbiologics.com, tulpinile de E.coli care determina infectiile intestinale si aparitia diareei fac parte din urmatoarele grupuri:
Cea mai periculoasa este infectia cu E.coli enterohemoragic (EHEC). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre 5-10% dintre pacientii infectati pot dezvolta sindromul uremiei hemoragice, o boala grava, cu risc crescut de deces, ce poate provoca degradarea severa a celulelor, diaree cu sange, blocaj renal si anemie hemolitica. Sindromul uremiei hemoragice apare, in medie, la 7 zile dupa primele simptome.
Oricine poate avea o infectie cu E.coli, dar unele grupuri sunt mai susceptibile sa dezvolte complicatii: persoanele in varsta, copii mai mici de 5 ani, persoanele cu sistemul imunitar slabit, cum ar fi persoanele care sufera de diabet, boli hepatice, renale sau cancer si personele care calatoresc in anumite tari.
Perioada de incubatie este, in general, de 3-4 zile. Simptomele debuteaza adesea lent, cu dureri de burta usoare sau diaree non-sangeroasa, care se agraveaza pe parcursul mai multor zile. Alte simptome ale infectiei cu E.coli sunt: dureri abdominale sau crampe abdominale severe, diaree apoasa care se poate schimba in scaune sangeroase, greata si, in unele cazuri, varsaturi, febra si frisoane, balonare, oboseala, care rezulta din deshidratarea si pierderea de lichide si electroliti, lipsa poftei de mancare.
Simptomele unei infectii severe cu E. coli pot include: sange in urina, scaderea cantitatii de urina, piele palida, echimoze si deshidratare.
Unele persoane nu au simptome vizibile, dar pot raspandi infectia altora.
Infectia cu E.coli nu beneficiaza de un tratament curativ si trece adeseori de la sine, in decursul a 5-7 zile de la debutul simptomelor. Nu lua sub nicio forma antibiotice! Acestea nu sunt eficiente in cazul acestui tip de infectie, pot duce la aparitia complicatiilor si cresc capacitatea unui microorganism de a rezista efectelor unuia sau mai multor antibiotice.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiei cu E.coli este folosirea dezinfectiei cu ajutorul luminii ultraviolete UC-V. Aceasta metoda de dezinfectie distruge ADN-ul agentilor patogeni, avand o eficienta de pana la 99,99%.
Foloseste un dispozitiv bactericid cu lumina ultravioleta UV-C pentru a dezinfecta toate suprafetele si ustensilele cu care alimentele intra in contact: ustensile, blaturi de bucatarie sau vase. Realizeaza dezinfectia dupa utiilizarea fiecarui aliment si inainte de a trece la manipularea urmatorului.
Alte masuri de prevenire a contaminarii sunt:
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.