Odata cu inceperea gradinitei, toti parintii se confrunta cu un val raceli si gripe. Potrivit medicilor pediatri, este normal ca un copil sa aiba pana la 10 raceli pe an. Acest lucru se datoreaza faptului ca cel mic intra in contact cu un mediu nou si este expus unor agenti patogeni cu care nu este obisnuit din mediul familial.
Imunitatea se formeaza in ani de zile, timp in care cei mici se imbolnavesc mai des. Raceala si gripa la copiii de gradinita reprezinta unul dintre modurile prin care organismul devine mai puternic şi se pregateste sa faca fata virusurilor, bacteriilor si altor agenti patogeni cu care se va confrunta pe parcursul vietii.
Raceala este o boala contagioasa, care debuteaza cu nas infundat, stari de oboseala, stranut, dureri de cap si de gat. In medie, un copil mic care abia a inceput gradinita poate avea pana la 10 raceli pe an.
Gripa este de asemenea o boala contagioasa, care debuteaza brusc cu febra si frisoane, stari de oboseala, tuse, dureri musculare, de cap si de gat. In cazurile mai grave, apar si stari de greata, voma si probleme gastro-intestinale.
1. Prima explicatie tine de faptul ca cel mic intra, pentru prima data, in contact prelungit cu bacteriile si virusurile de la gradinita. Chiar daca fiecare copilas are deja formata propria sa imunitate, aceasta acopera mediul cu care este obisnuit acasa, nu si pe cel de la gradinita. Intrand in contact cu bacterii si virusuri cu care nu este obisnuit, creste riscul de aparitie a racelilor si gripelor.
2. Inceperea gradinitei coincide cu venirea toamnei. Se stie ca organismul omului poate avea dificultati atunci cand vine vorba de adaptarea de la temperaturile ridicate la temperaturi mai scazute, mai ales cand vremea se schimba rapid. De aceea, este mai usor de suportat, atat de catre copii, cat si de catre adulti, o vreme racoroasa, dar constanta, decat o vreme schimbatoare, cand calduroasa, cand racoroasa, oamenii reactionand in special la diferentele de temperatura. Racirea temperaturii de afara poate fi un declansator al afectiunilor, indiferent daca cel mic merge sau nu la gradinita.
3. Inceperea gradinitei reprezinta un stres pentru copil. De multe ori, este pentru prima data cand cel mic este lasat singur cu niste oameni straini, intr-un loc necunoscut, fiind obligat sa respecte un program diferit de al sau. Practic, noul univers necunoscut pare nesigur si, pana sa ajunga sa simta incredere si bucurie, copilul simte frica si neincredere. Peste aceste emotii vine si tristetea despartirii de mama, de parinti. Cu cat stresul resimtit de copil este mai mare, cu atat mai frecvente vor fi racelile si gripele.
Cea mai eficienta metoda de a preveni aparitia racelilor si a gripelor la gradinita este utilizarea lampilor si dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C . Eficienta dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C, care atinge valori de pana la 99,99% asupra mucegaiurilor, bacteriilor, virusurilor si a altor agenti patogeni prezenti in aerul si pe suprafetele salilor de gradinita, este datorata principiului unic de actiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii.
BIOCOMP, producător și lider de piață cu 30 de ani de expertiză, este singura companie din România care oferă dispozitive de dezinfecție UV-C profesionale pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, pentru biosecurizarea instituțiilor de învățământ.
Dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului au scopul de a asigura siguranța și sănătatea copiilor și a personalului didactic. Ele oferă posibilitatea desfășurării în condiții normale a activității, fiind special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană.
Pentru a realiza dezinfecția, aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon sau alți compuși secundari.
În completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția suprafețelor se folosesc doar în absența persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor.
Alte metode de a evita aparitia si raspandirea racelilor si a gripelor la gradinita includ:
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.