Fluctuatiile de temperatura din ultimele saptamani au dus la o crestere semnificativa a cazurilor de viroze respiratorii la copii. Medicii pediatri atrag atentia asupra incidentei îmbolnavirilor, dar si asupra formelor tot mai agresive ale bolii.
Un copil poate dezvolta, in medie, sase viroze respiratorii in fiecare an. Iar daca copilul abia a debutat in colectivitate – cresa, gradinita, scoala – probabilitatea de a se imbolnavi este mult mai mare.
1. Virozele respiratorii sunt infectii acute ale cailor respiratorii inferioare. Principalele cauze sunt rinovirusurile, virusurile gripale, virusul sincitial respirator (VSR), enterovirusuri si anumite tulpini de adenovirus. Perioada de incubatie este de 24-72 ore.
2. Simptomele virozelor respiratorii includ: congestie nazala, tuse, usturime in gat, dureri de cap, dureri musculare, febra si frisoane, scaderea apetitului si letargie. Virozele respiratorii sunt mult mai periculoase pentru nou-nascuti si pentru sugari, care prefera sa respire pe nas. In unele cazuri, copiii care au viroza respiratorie pot dezvolta si otita sau pneumonie.
3. De cele mai multe ori, virozele respiratorii se raspandesc atunci cand mainile copilului vin in contact direct cu secretiile nazale de la o persoana infectata. Copilul isi atinge apoi gura, nasul sau ochii iar virusurile patrund pe caile respiratorii. Mai mult, copiii se joaca impreuna si folosesc aceleasi jucarii, raspandind mult mai usor infectiile.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a virozelor respiratorii este utilizarea dispozitivelor biocide cu lumina ultravioleta UV-C, atat pentru dezinfectia suprafetelor, cat si pentru dezinfectia aerului. Eficienta dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C, care atinge valori de pana la 99,99% asupra bacteriilor, virusurilor si a altor agenti patogeni prezenti in aerul si pe suprafetele salilor de gradinita, este datorata principiului unic de actiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii.
Dispozitivele biocide cu lumina ultravioleta UV-C BIOCOMP dezinfecteaza eficient atat suprafetele si obiectele cu care copiii intra in contact (mese, scaune, jucarii, creioane, robinete de apa etc.), cat si aerul, creand un mediu sigur pentru cei mici. Mai mult, acestea nu produc ozon sau alti compusi secundari, chimici sau fizici si nu au efecte negative asupra copiilor sau a cadrelor didactice.
Alte metode de a preveni virozele respiratorii la copii sunt:
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.