Sezonul rece vine cu un virus gripal agresiv

Virozele respiratorii la copii
Virozele respiratorii la copii
Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii
Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii

Specialistii avertizeaza ca virusul gripal din acest sezon va fi mai agresiv si mai periculos. Conform statisticilor, anul trecut, in Romania s-au inregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripa si 199 de persoane au decedat.

Gripa – simptome si posibile complicatii

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa cauzata de virusul Influenza. Gripa debuteaza brusc, cu febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri in gat si rinita. In randul copiilor, gripa este adesea asociata cu otita medie, greata si varsaturi. Virusul gripal se raspandeste pe calea aerului, prin stranut sau tuse, sau prin atingerea suprafetelor contaminate.

Perioada de incubatie este cuprinsa intre 1-4 zile, iar perioada de contagiozitate este de 5-7 zile de la aparitia simptomelor.

In general, episodul gripal trece in 3-7 zile de la debutul simptomelor. Cu toate aceastea, exista cazuri in care persoana contaminata poate dezvolta complicatii precum: pneumonie virala sau pneumonie bacteriana, sinuzita, otita medie sau o agravare  a afectiunilor cronice deja existente, cum ar fi bolile de inima sau bolile pulmonare. Netratata, gripa poate duce chiar la deces.

Virus gripal agresiv

Care sunt categoriile cele mai afectate?

Gripa poate afecta pe oricine, dar sunt anumite categorii de persoane care sunt mai vulnerabile si sunt susceptibile sa dezvolte complicatii: persoanele cu varsta de peste 65 de ani, copiii mai mici de 5 ani, femeile insarcinate si persoanele care sufera de anumite afectiuni cronice (astm, diabet, boli de inima etc.).

Cum se poate preveni aparitia si raspandirea gripei

Cea mai eficienta metoda de a preveni aparitia si raspandirea gripei este utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C. Utilizarea lampilor si dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C este recomandata in toate domeniile de activitate, inclusiv in domeniul casnic.

Aceste dispozitive au o eficienta de pana la 99,99% impotriva virusurilor, bacteriilor si mucegaiurilor, datorata principiului unic de actiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii.

Alte metode de prevenire a gripei:

  • Vaccinarea;
  • Evitarea spatiilor aglomerate;
  • Evitarea intrarii in contact cu persoanele contaminate;
  • Consumul de alimente bogate in vitamine;
  • Spalarea cat mai des a mainilor cu apa si sapun.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!