Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii

Virus gripal agresiv
Sezonul rece vine cu un virus gripal agresiv
Infectia cu stafilococul auriu
Cum recunoastem si prevenim infectia cu stafilococul auriu
Locuintele noastre adapostesc mii de specii de bacterii

Potrivit mai multor studii efectuate in Statele Unite ale Americii, in locuintele noastre se gasesc aproximativ 9.000 de specii de bacterii. Printre acestea se numara peste 2.000 de specii diferite de fungi, cele mai intalnite fiind Aspergillus, Penicillium, Alternaria si Fusarium.

De cele mai multe ori, microorganismele sunt introduse in locuinta prin intermediul imbracamintei si incaltamintei, al animalelor de companie sau chiar prin ferestrele sau usile deschise. Odata ajunsi in casa, acesti agenti patogeni pot supravietui zile sau chiar luni intregi pe suprafete. In lipsa unei dezinfectii eficiente, pot provoca numeroase boli.

Prosoapele si buretele de vase – surse de contaminare

Rezultatele studiilor arata ca, in mod surprinzator, obiectele din casa cu cea mai mare incarcatura microbiana nu sunt vasul de toaleta sau cosul de gunoi, ci prosoapele (atat cele de baie, cat şi cele de bucatarie) si buretii de vase.

Prosoapele retin umezeala, devenind mediul ideal pentru aparitia si inmultirea bacteriilor. In plus, dupa fiecare utilizare, celulele moarte de pe piele sunt transferate pe prosop, unde constituie hrana pentru agentii patogeni. Cercetatorii au gasit bacterii coliforme (bacterii care pot provoca toxiinfectii alimentare) pe 89% dintre prosoapele de bucatarie si bacteria E.coli pe 25,6% dintre acestea.

Ustensilele si mobilierul de bucatarie prezinta si ele un risc de contaminare. Pe suprafata unui burete de vase se gasesc aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centimetri patrati si aproximativ un milion de bacterii pe aceeasi suprafata a unei carpe de vase. In plus, rezultatele analizelor identifica o legatura intre buretele de vase si Campylobacter, bacterie ce poate provoca paralizie.

Obiectele utilizate des, neglijate la dezinfectie

In casa exista numeroase alte obiecte care, desi sunt utilizate des, sunt neglijate atunci cand vine vorba de dezinfectie. Aceste obiecte pot adaposti si peste 500.000 de bacterii pe centimetru patrat. Printre ele se numara:

  • telefonul mobil (care poate avea peste 1.000 de tipuri diferite de bacterii),
  • clantele usilor (care aduna aproximativ 8.643 bacterii pe o suprafata de 2,5 centimetri patrati),
  • covorul din sufragerie (care adaposteste mai mult de 200.000 de bacterii pe centimetru patrat),
  • blatul de bucatarie (pe care se gasesc peste 1.700 de microbi pe o suprafata de 6,5 centimetri patrati),
  • chiuveta de bucatarie (care are mai mult de 500.000 de bacterii).

Dezinfectie, nu doar curatenie

Pentru a crea si mentine un mediu singur acasa, curatenia nu este suficienta. Prin curatenie sunt  indepartate murdaria si impuritatile de pe obiecte si suprafete. Acest proces nu ucide agentii patogeni, precum virusurile sau bacteriile. Din contra, in unele cazuri, duce la raspandirea acestora si pe alte suprafete.

Pentru a reduce riscul contaminarilor este esential ca, in completarea curateniei, sa se realizeze si dezinfectia. Dezinfectia ucide microorganismele daunatoare de pe obiecte, suprafete si din aer si ajuta la scaderea riscului de raspandire a agentilor patogeni.

Cea mai eficienta metoda de dezinfectie este cea bazata pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C. Datorita principiului unic de actiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii, lumina ultravioleta UV-C are o eficienta de pana la 99,99%.

Dispozitivele biocide cu lumina ultravioleta UV-C BIOCOMP (cunoscute si sub denumirea de lampi bactericide) dezinfecteaza eficient atat suprafele, cat si aerul, creand un mediu sigur. Mai mult, acestea nu produc ozon sau alti compusi secundari, chimici sau fizici, fiind recomandate si in cazul persoanelor care sufera de astm sau care au un sistem imunitar slabit.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!