Importanta dezinfectiei aerului in prevenirea raspandirii SARS-CoV-2 in domeniul office

Cover
Biosecuritatea Ecologica Integrata BIOCOMP, pilon de baza in siguranta copiilor
lampa bactericida sau dispozitiv biocid
Lampa bactericida sau dispozitiv biocid?
LampabactericidaUV Cpentrudezinfectiaaerului

Accentul pus pe bunastarea angajatilor continua sa creasca, in ultimii ani din ce in ce mai multe companii investind in programe de wellness corporativ. Acestea au ca scop mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate si reducerea absenteismului dar, de cele mai multe ori, vizeaza doar dieta si exercitiile fizice, ignorand mediul interior al cladirii de birouri in sine si, implicit, calitatea aerului.

Temperatura, umiditatea, dioxidul de carbon, ventilatia si nivelul de contaminare a aerului  influenteaza confortul si productivitatea ocupantilor unei cladiri de birouri. In plus, pandemia de coronavirus a adaugat o noua preocupare pe lista facility managerilor, reducerea posibilitatii de transmitere a SARS-CoV-2 devenind o prioritate pe termen scurt si mediu.

Importanta dezinfectiei aerului la birou

Cand vine vorba despre calitatea aerului, de obicei se urmareste doar efectul poluarii asupra mediului exterior. Cu toate acestea, ar trebui acordata o atentie deosebita si mediului interior, avand in vedere faptul ca cei mai multi angajati petrec, in medie, 40 de ore pe saptamana la birou.

Potrivit unor studii realizate de Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) din Statele Unite ale Americii, aerul din interior poate ajunge sa fie si de pana la cinci ori mai contaminat decat cel exterior. Orice cladire dezvolta un pachet propriu de culturi de mucegaiuri, virusuri si bacterii care, in timp, afecteaza sanatatea ocupantilor.

Agentii patogeni cu transmitere pe calea aerului reprezinta o preocupare majora (mai ales in contextul pandemiei de COVID-19), in conditiile in care spatiile de birouri sunt un mediu optim pentru raspandirea rapida a acestora. Din acest motiv, dezinfectia aerului in domeniul office, in mod continuu si cu prezenta persoanelor, devine din ce in ce mai importanta.

Dezinfectia aerului in domeniul office

Principalele surse de contaminare

In cladirile de birouri, principalele surse de contaminare sunt oamenii, ce contribuie la raspandirea pe cale aeriana a agentilor patogeni. Rujeola, virozele, gripele sau tuberculoza sunt doar cateva dintre bolile infectioase recunoscute a fi transmise pe calea aerului.

La acestea se adauga SARS-CoV-2, noul coronavirus raspandindu-se atat prin intermediul suprafetelor contaminate, cat  mai ales prin picaturile si aerosolii emisi de o persoana infestata atunci cand respira, vorbeste, tuseste sau stranuta. Aceste particule pot ramane suspendate in aer timp de cateva ore si reprezinta un pericol pentru toti ocupantii cladirii de birouri.

Exista cel putin doua metode de transmitere: contactul direct cu persoana infectata si contactul indirect, prin intermediul aerului recirculat prin sistemul HVAC. Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat contribuie la raspandirea agentilor patogeni in toate spatiile cladirii de birouri, dezinfectia aerului in domeniul office fiind esentiala pentru prevenirea contaminarilor.

Dezinfectia aerului cu ajutorul tehnologiei luminii ultraviolete UV-C

De-a lungul timpului, lumina ultravioleta a fost folosita mai ales pentru decontaminarea suprafetelor din spitale si alte institutii din domeniul medical, dar datorita eficientei, aceasta tehnologie a devenit din ce in ce mai utilizata pentru dezinfectia spatiilor din domeniile office, casnic, educational etc.

Tehnologia luminii ultraviolete UV-C este folosita pentru a opri transmiterea microorganismelor patogene, cum ar fi virusurile (inclusiv SARS-CoV-2), bacteriile (inclusiv Mycobacterium tuberculosis, responsabila de TBC), mucegaiurile si alti agenti patogeni periculosi.

Dispozitivele biocide cu lumina ultravioleta UV-C pentru dezinfectia aerului BIOCOMP (cunoscute si sub denumirea de lampi bactericide) au scopul de a imbunatati siguranta, sanatatea si productivitatea ocupantilor cladirii. Ele ofera posibilitatea desfasurarii in conditii normale a activitatii, fiind special concepute pentru a functiona in deplina siguranta in prezenta umana.

Importanta dezinfectiei aerului in prevenirea raspandirii SARS-CoV-2 in domeniul office

Pentru a realiza dezinfectia, aceste dispozitive emit un strat de lumina ultravioleta UV-C paralel cu tavanul si folosesc convectia naturala pentru a dezinfecta aerul din incaperea in care au fost montate. Dezinfectia se realizeaza in mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon sau alti compusi secundari. In plus, lumina ultravioleta UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente in cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.

Astfel, aerul dezinfectat reduce rata de transmitere a bolilor infectioase (inclusiv COVID-19) si, implicit, numarul zilelor de concediu medical si diminueaza simptomele sindromului cladirii bolnave (iritatii ale ochilor, dureri de cap, dureri musculare, tuse etc.).

Conform ASHRAE, autoritate mondiala in ceea ce priveste sistemele de incalzire, ventilatie si aer conditionat, dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C trebuie sa devina o caracteristica comuna a tuturor cladirilor:

„Lumina ultravioleta UV-C este eficienta impotriva tuturor tipurilor de virusuri si bacterii, inclusiv cele utilizate pentru bioterorism. Tehnologia este bine studiata si dezvoltata. S-a dovedit a fi eficienta in toate studiile privind mediile reprezentative si este usor de incorporat in multe tipuri de cladiri, inclusiv spitale, clinici de sanatate, institutii de ingrijire a copiilor, cladiri de birouri, institutii publice, practic toate tipurile de cladiri. (…) Studiile sustin valoarea utilizarii luminii ultraviolete UV-C impotriva bolilor infectioase cum ar fi racelile, gripa si toti ceilalti agenti infectiosi.”

ASHRAE Position Document on Airborne Infectious Diseases

Pandemia de coronavirus reprezinta o provocare extraordinara pentru profesionistii din domeniul facility managementului, care trebuie sa gaseasca solutii eficiente, economice si ecologice pentru a se adapta la aceasta noua stare de normalitate. Evaluand optiunile existente la ora actuala, tehnologia luminii ultraviolete UV-C ar trebui luata in calcul pentru dotarea cladirilor de birouri, fiind cea mai viabila solutie pentru a evita raspandirea contaminarilor.  

Pentru mai multe informatii despre dezinfectia profesionala a aerului in domeniul office, va rugam sa completati formularul de contact.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!