Lampa bactericida sau dispozitiv biocid?

LampabactericidaUV Cpentrudezinfectiaaerului
Importanta dezinfectiei aerului in prevenirea raspandirii SARS-CoV-2 in domeniul office
Lumina UV
Toate tipurile de lumina ultravioleta distrug agentii patogeni?
lampa bactericida sau dispozitiv biocid

Nuanta albastra, futurista, a unui dispozitiv de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C poate sugera o tehnologie recenta, dar lumina ultravioleta UV-C este utilizata inca de la sfarsitul anilor 1800 pentru a preveni raspandirea virusurilor, bacteriilor, sporilor de mucegai si a altor agenti patogeni.

Omul de stiinta danez Niels Ryberg Finsen a fost primul care a folosit lumina ultravioleta UV-C pentru tratarea diferitelor boli, fiind distins cu Premiul Nobel pentru medicina in 1903. Finsen a inventat si prima lampa bactericida care, desi rudimentara in comparatie cu tehnologiile moderne, a fost folosita cu succes pana in anii 1950.

Ce este si cum functioneaza o lampa bactericida

O lampa bactericida (germicida) este un dispozitiv care, folosind lumina ultravioleta UV-C, deterioreaza acidul dezoxiribonucleic (ADN) al agentilor patogeni, impiedicand capacitatea lor de a se reproduce.

Desi poate fi asemanatoare din punct de vedere al designului cu o lampa de iluminat, lampa bactericida este dotata cu un tub bactericid special care, folosind o combinatie specifica de gaze, emite lumina ultravioleta UV-C, cu efect biocid.

Eficienta maxima distructiva asupra microorganismelor se obţine prin utilizarea luminii ultraviolete UV-C cu lungimea de undă de 253,7 nm.

Lampa bactericida sau dispozitiv biocid?

Astazi, dezvoltarea tehnologiilor si a dispozitivelor de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C impune necesitatea actualizarii denumirii de lampa bactericida. Consultand Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX), observam ca termenul bactericid se refera la un preparat sau substanta care distruge bacteriile. 

Lumina ultravioleta UV-C distruge bacterii, virusuri, protozoare si numerosi alti agenti patogeni, astfel incat denumirea corecta a unui dispozitiv de dezinfectie care foloseste tehnologia luminii ultraviolete UV-C este dispozitiv biocid (dispozitiv care distruge microorganismele).

BIOCOMP produce de peste 30 de ani, în fabrica proprie din Iasi, dispozitive biocide cu lumina ultravioleta UV-C, pentru blocarea contaminarilor si transmiterii agentilor patogeni periculosi si crearea unui sistem activ de protectie.

Pentru mai multe informatii, completeaza formularul de contact.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!