In contextul pandemiei de coronavirus, tehnologia luminii ultraviolete UV-C a atras o atentie sporita, datorita capacitatii sale de a distruge eficient si ecologic agentii patogeni (precum virusuri, bacterii, spori de mucegai etc.).
Dat fiind numarul foarte mare de produse nou aparute pe piata, este important sa intelegeti optiunile si diferentele dintre produse, inainte de a face investitia in dispozitive de dezinfectie UV.
Nu toate tipurile de lumina ultravioleta au aceleasi proprietati si aceeasi eficienta in distrugerea agentilor patogeni. Principalele tipuri de lumina ultravioleta folosite pentru dispozitivele de dezinfectie sunt:
Lumina ultravioleta UV-C este situata, ca lungime de unda, intre 200 si 280 nm. Acest tip de lumina ultravioleta este folosit de mai bine de un secol pentru dezinfectia apei, aerului si a suprafetelor. Lumina ultravioleta UV-C este eficienta in distrugerea tuturor tipurilor de agenti patogeni, cum ar fi virusurile (inclusiv SARS-CoV-2), bacteriile, sporii de mucegai sau fungii.
Eficienta maxima distructiva asupra microorganismelor se obtine prin utilizarea luminii ultraviolete UV-C cu lungimea de unda de 253,7 nm, la flux continuu, care deterioreaza ADN-ul agentilor patogeni, impiedicand capacitatea lor de a se reproduce.
Lumina ultravioleta UV-C este cea mai eficienta optiune pentru dezinfectie, dar contactul direct cu aceasta poate provoca inrosirea ochilor si a pielii. Aceste efecte sunt reversibile si nu au efecte cronice.
Tehnologie noua, Far UV este un segment al luminii ultraviolete UV-C, cuprins intre 207 si 222 nm. Studiata ca o posibila alternativa la lumina ultravioleta UV-C „conventionala”, despre aceasta gama specifica de lumina se crede ca nu afecteaza pielea si ochii.
Cercetatorii au inceput sa se concentreze asupra Far UV in ultimul deceniu, astfel incat informatiile legate de potentialele efecte secundare nu sunt atat de bine documentate ca in cazul luminii ultraviolete UV-C (care este utilizata de mai bine de un secol).
Far UV are efect biocid dar, fiind o tehnologie noua, dispozitivele de dezinfectie ce folosesc acest tip de lumina ultravioleta sunt in prezent putine pe piata si se gasesc la preturi prohibitive.
Lumina UV de spectru larg include o combinatie de lungimi de unda (UV-A, UV-B, UV-C si chiar infrarosu) iar cele mai multe dispozitivele de dezinfectie ce folosesc acest tip de lumina UV emit un flux pulsat.
Dezinfectia cu lumina UV de spectru larg iroseste o cantitate considerabila de energie, fara o crestere documentata a eficientei. In plus, datorita tehnologiei pulsatorii, aceste dispozitive nu reusesc sa asigure dezinfectia spatiilor ascunse (sub paturi, in spatele dulapurilor etc.), ce reprezinta pana la 40% din suprafata totala a unei incaperi.
Near UV este un segment al luminii ultraviolete apropiat de lumina ultravioleta UV-A si este situat in general, ca lungime de unda, intre 300 si 400 nm. Near UV are capacitatea de a distruge bacteriile, dar este ineficienta in cazul celorlalti agenti patogeni, precum virusurile.
Nu toate tipurile de lumina ultravioleta au aceleasi proprietati și nu toate tipurile de lumina UV sunt biocide. Lumina UV poate fi utilizata in multe alte scopuri, cum ar fi in tipografii, pentru imprimare sau in saloanele cosmetice, pentru manichiura cu gel sau pentru bronzare.
BIOCOMP produce de 30 de ani, in fabrica proprie din Iasi, dispozitive de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C (cunoscute si ca lampi bactericide). Aceste dispozitive folosesc lumina ultravioleta UV-C cu lungimea de unda de 253,7 nm, cu eficienta maxima in distrugerea agentilor patogeni. Echipa noastra de specialisti va sta la dispozitie pentru a va recomanda dispozitivele de dezinfectie UV potrivite nevoilor dumneavoastra.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.