Tuberculoza reprezinta o importanta problema de sanatate publica, situandu-se pe primul loc in topul mondial al bolilor infectioase cauzatoare de deces.
Tuberculoza este o boala contagioasa, care poate afecta orice parte a corpului, dar care cel mai adesea afecteaza plamanii. Tuberculoza cauzata de bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis, se transmite pe cale aeriana, sub forma de aerosoli, atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Este bine cunoscut faptul ca grupele cele mai vulnerabile sunt persoanele in varsta, sugarii si persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Exista doua tipuri de infectii cu tuberculoza: latenta (bacteriile raman inactive, nu produc simptome si nu sunt contagioase) si activa (bacteriile produc simptome si pot fi transmise altora). Boala apare la 5-10% din persoanele cu tuberculoza latenta si se poate dezvolta oricand de-a lungul vietii, dar cel mai mare risc este in primii doi ani de la contactarea infectiei. Netratata, boala este fatala.
Controlul raspandirii tuberculozei reprezinta o provocare extraordinara pentru societatea contemporana si necesita actiuni rapide la nivel mondial. Aceste actiuni ar trebui sa implice costuri reduse, sa fie ecologice, eficiente si sa permita desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
Cu toate ca sunt disponibile tratamente farmaceutice, unele tulpini de Mycobacterium tuberculosis sunt rezistente la medicamente. Ca principiu general, este de preferat prevenirea aparitiei infectiei decat incercarea de a vindeca o boala dupa ce a fost contractata.
Luand in calcul variantele disponibile, dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C a aerului si a suprafetelor reprezinta una dintre cele mai bune solutii ce ar trebui luata in calcul pentru dotarea spitalelor, a institutiilor si cabinetelor medicale sau a altor spatii tranzitate de un numar mare de persoane.
Lumina ultravioleta de tip UV-C este folosita cu succes pentru decontaminarea aerului si a suprafetelor din institutiile medicale, aceasta tehnologie devenind din ce in ce mai cunoscuta si utilizata la scara larga.
Dispozitivele biocide care au la baza tehnologia luminii ultraviolete UV-C sunt folosite pentru a opri transmiterea microorganismelor patogene, cum ar fi virusurile (inclusiv SARS-CoV-2), bacteriile (inclusiv Mycobacterium tuberculosis si tulpinile ei rezistente la medicamentatie), mucegaiurile si alti agenti patogeni periculosi. ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii.
Controlul raspandirii tuberculozei ar trebui sa vizeze, in primul rand, dezinfectia eficienta a aerului. Dispozitivele cu lumina ultravioleta UV-C pentru dezinfectia aerului (cunoscute si sub denumirea de lampi bactericide, lampi germicide, lampi UV, dispozitive de dezinfectie) au o eficienta de pana la 99,99% in eliminarea agentilor patogeni. Aceste dispozitive se monteaza pe peretele incaperii, la o inaltime de minim 2,3 metri si au scopul de a preveni raspandirea agentilor infectiosi, printr-un strat protector de lumina ultravioleta paralel cu tavanul, oferind posibilitatea desfasurarii in conditii normale a activitatii, fiind special concepute pentru a functiona in deplina siguranta in prezenta umana 24/24h.
Dezinfectia ecologica este realizata de dispozitivele cu lumina ultravioleta care nu emit ozon sau alti compusi secundari ce pot provoca iritatii ale tractului respirator.
Conform ASHRAE, autoritate mondiala in ceea ce priveste sistemele de incalzire, ventilatie si aer conditionat, dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C trebuie sa devina o caracteristica comuna, obligatorie tuturor cladirilor:
„Lumina ultravioleta UV-C este eficienta impotriva tuturor tipurilor de virusuri si bacterii, inclusiv cele utilizate pentru bioterorism. Tehnologia este bine studiata si dezvoltata. S-a dovedit a fi eficienta in toate studiile privind mediile reprezentative si este usor de incorporat in multe tipuri de cladiri, inclusiv spitale, clinici de sanatate, institutii de ingrijire a copiilor, cladiri de birouri, institutii publice, practic toate tipurile de cladiri. (…) Studiile sustin valoarea utilizarii luminii ultraviolete UV-C impotriva bolilor infectioase cum ar fi racelile, gripa si toti ceilalti agenti infectiosi.”
ASHRAE Position Document on Airborne Infectious Diseases
Articol publicat in Revista Saptamana Medicala, nr. 258, martie 2021.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.