Dezinfectia adaposturilor de pasari si a fermelor are un rol economic deosebit de important. Ea ajuta in primul rand la scaderea cheltuielilor cu medicamente si vaccinuri, si in al doilea rand la cresterea calitatii produselor alimentare, deci la cresterea profitului. Din aceste motive, este extrem de important sa se realizeze o dezinfectie a adaposturilor de pasari la intervale regulate de timp. Legislatia in vigoare privind monitorizarea starii de sanatate si masurile de biosecuritate trebuie aplicate strict in cazul tuturor adaposturilor si fermelor de pasari.
Iata principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont pentru o actiune eficienta:
Problematica dezinfectiei trebuie luata in considerare inca din etapele de constructie/amenajare a fermelor si adaposturilor de pasari. Halele trebuie sa fie etanseizate complet, avand doar fante pentru circulatia aerului. Inainte de intrarea in hale trebuie instalate filtre si dispozitive bactericide speciale pentru dezinfectia incaltamintei si a echipamentului de protectie. In acelasi timp, toate echipamentele din interiorul halelor trebuie dezinfectate in mod periodic. Cea mai eficienta si rapida metoda de dezinfectie este cea cu ajutorul dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C.
Un alt aspect important pentru dezinfectia adaposturilor/fermelor de pasari este densitatea. Aceasta trebuie tinuta sub control, suprapopularea ducand la o incidenta mare a imbolnavirii si cresterea mortalitatii, reducerea ratei de crestere si deprecierea calitatii carnii (textura, culoare, gust, miros, aroma). Pentru o dezinfectie eficienta a halei, intre seriile de pui trebuie sa existe o perioada de vid sanitar de 14 – 21 de zile, perioada in care hala va fi asigurata din punct de vedere al biosecuritatii.
Controlul elementelor provenite din mediul exterior este esential pentru a preveni contaminarea cu diversi agenti patogeni. In acest sens sunt stabilite reguli stricte privind miscarile personalului, vizitatorilor, utilajelor si ale altor materiale. Angajatii fermelor si abatoarelor, care intra in contact direct cu pasarile, nu au voie sa creasca pasari in propria ograda, fiindu-le totodata interzis sa aiba alt serviciu in domeniul avicol. Dupa concediu, carantina de 72 de ore este impusa personalului din ferme, contactul cu pasarile fiind interzis in aceste trei zile.
In ceea ce priveste materialele din mediul exterior, acestea trebuie dezinfectate inainte de a intra in contact cu pasarile. In acelasi timp, este recomandata spalarea si dezinfectia autovehiculelor la intrarea lor in ferma.
Datorita riscului ridicat de raspandire a bolilor infectioase in abatoare, dezinfectia lor necesita o atentie speciala, fiind recomandata folosirea unor sisteme integrate de biosecuritate. Sistemele integrate de biosecuritate ecologica propuse de BIOCOMP au la baza tehnologia luminii ultraviolete UV-C, ce realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99% a aerului si a suprafetelor: uneltele si instrumentele necesare abatorizarii, utilajele mobile, pereti si podele, spatii de depozitare, custi si autovehicule care au transportat pasari vii etc.
Pentru mai multe informatii privind dezinfectia profesionala a adaposturilor de pasari si a fermelor, va rugam sa consultati pagina dedicata din site-ului BIOCOMP Profesional.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.