Sala de fitness: prieten sau dusman al sanatatii?

Dezinfectia adaposturilor de pasari
Dezinfectia adaposturilor de pasari
Ce sunt superbacteriile si cum ne afecteaza
Ce sunt superbacteriile si cum ne afecteaza
Sala de fitness: prieten sau dusman al sanatatii?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca exercitiile fizice au numeroase avantaje, atat pentru sanatate si starea de bine, cat si pentru aspectul fizic. Din acest motiv, din ce in ce mai multe persoane incep sa frecventeze o sala de fitness. Dar ce se intampla atunci cand clientii tai pleaca cu mai mult decat cu o silueta de invidiat?

Potrivit unui studiu realizat in SUA, de catre FitRated, o sala de fitness poate adaposti mai multe virusuri si bacterii decat ne-am fi imaginat. De fiecare data cand un client ridica o greutate sau pune mana pe ghidonul bicicletei, se expune pericolului unei infectii.

Ce tipuri de bacterii se gasesc intr-o sala de fitness?

Pentru realizarea studiului, membrii echipei FitRated au colectat mostre de pe 27 de suprafete, de la trei sali de fitness diferite. Scopul lor a fost sa identifice si sa masoare prezenta a trei categorii de agenti patogeni:

Bacteriile gram-pozitive. Aceste bacterii sunt responsabile de diferite infectii ale pielii si reprezinta una dintre principalele cauze ale pneumoniei si septicemiei. Cel mai des intalnite bacterii gram-pozitive sunt Streptococcus pneumoniae, Clostridium tetani, Clostridium difficile, Staphylococcus aureus și Bacillus anthracis. Aceste bacterii sunt mai sensibile la actiunea antibioticelor.

Bacteriile gram-negative. Peste 95% dintre acestea sunt periculoase pentru organismul uman, fiind mult mai rezistente la actiunea antibioticelor. Printre cele mai cunoscute bacterii gram-negative se regasesc: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Neisseria gonorrhoeae, Vibrio cholerae, Chlamydia trachomatis și Yersinia pestis.

Bacili. Se gasesc peste tot in natura, mai ales in sol. In functie de tulpina lor, acestia pot fi atat daunatori cat si benefici pentru organismul uman.

Cate bacterii se gasesc pe aparatele de fitness?

Rezultatele studiului? Pe echipamentele de fitness, precum banda de alergat, bicicleta sau greutati, se gasesc, in medie, peste 500.000 de agenti patogeni pe centimetru patrat. Peste 70% dintre acestia sunt periculosi pentru organismul uman.

Astfel, pe bicicleta fitness se gasesc de 39 de ori mai multe bacterii decat pe o tava de plastic de la un food court, pe greutati se gasesc de 362 de ori mai multe bacterii decat pe scaunul de toaleta, iar banda de alergat are de 79 de ori mai multe bacterii decat un robinet de chiuveta.

Pe toate cele trei tipuri de echipament (bicicleta, greutati si banda de alergat) s-au identificat atat bacterii gram pozitive, cat si bacterii gram negative. In cazul greutatilor si al bicicletei fitness s-au descoperit si bacili, potentiale surse de infectii (urechi, ochi, piele, respiratorii etc.).

Cum se realizeaza dezinfectia unei sali de fitness?

Avand in vedere numarul mare de persoane care folosesc zilnic echipamentele dintr-o sala de fitness, nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca suprafetele nu sunt tocmai sigure. Dar, daca esti proprietarul sau managerul unei sali de fitness, cum poti sa asiguri clientilor tai cele mai sigure conditii? Cu ajutorul luminii ultraviolete UV-C.

Dispozitivele si lampile bactericide cu lumina ultravioleta UV-C realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99%, distrugand virusurile, bacteriile si sporii de mucegai. Lumina ultravioleta UV-C distruge ADN-ul microorganismelor, astfel incat acestea nu pot dezvolta rezistenta sau imunitate, asa cum se poate intampla in cazul substantelor chimice.

Recomandarea noastra este adoptarea unui sistem integrat de biosecuritate, care sa garanteze atat dezinfectia aerului, cat si dezinfectia suprafetelor. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati specialistii BIOCOMP.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!