Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?

Cum se poate preveni pesta porcina africana?
Cum poti reduce riscul contaminarii cu pesta porcina africana?
Cum recunoastem si cum prevenim infectia cu Salmonella
Cum recunoastem si prevenim infectia cu Salmonella

Odata cu intrarea in colectivul prescolar, copiii sunt mai expusi agentilor patogeni, mai ales daca spatiile in care isi desfasoara activitatea zilnica nu sunt bine igienizate. Iata care sunt bolile cu care cei mici se confrunta cel mai des la gradinita:

1. Conjunctivita. Cresele si gradinitele sunt mediul propice pentru aparitie conjunctivitei, aceasta fiind o boala care se transmite foarte usor de la un copil la altul. Conjunctivita este caracterizata de aparitia inflmatiilor la nivelul pleoapelor si al membranei conjunctive. Simptomele includ mancarime, arsura, roseata, secretie oculara, sensibilitate la lumina si matreata a genelor. Se raspandeste extrem de usor, este suficient ca un copil sa atinga o suprafata contaminata si apoi sa puna mana la ochi.

2. Scarlatina. Este o boala extrem de contagioasa si este provocata de streptococul betahemolitic. Acesta se transmite prin tuse, stranut, vorbire, dar si prin contactul cu obiecte sau alimente infectate. Simptomele scarlatinei sunt durerile in gat, marirea ganglionilor, febra, eruptie tipica (intinsa pe suprafete mari, dispare la presiune, pielea este aspră la atingere). Copilul cu scarlatina trebuie internat in spital, pentru efectuarea tratamentului cu penicilina si poate fi admis din nou in colectivitate dupa 12 zile de la vindecare.

De cele mai multe ori, bolile copilariei se transmit la cresa si la gradinita

3. Bolile copilariei. Cresa si gradinita sunt locurile in care isi fac cel mai des aparitia bolile copilariei. Cea mai contagioasa dintre acestea este varsatul de vant (varicela). Boala se transmite pe cale aeriana, prin stranut, tuse, vorbire. Simptomele includ febra mare (39-40 de grade Celsius), eruptie cu vezicule (basicute) si mancarimi. Copilul este contagios cu doua zile inainte de aparitia eruptiei si sase zile de la disparitia veziculelor. Daca in aceasta perioada copilul respectiv vine la gradinita, ii va imbolnavi si pe copiii care nu au facut boala.

Celelalte boli ale copilariei care se transmit la gradinita sunt: rubeola, oreionul si rujeola.

4. Raceala si gripa. Cei mai multi dintre prescolari contracteaza intre 8 si 12 raceli pe an. Simptomele includ dureri de gat, nas care curge, tuse, stranut si oboseala. Raceala dureaza de la cateva zile pana la doua saptamani. Virusurile racelilor ajung la copii prin intermediul picaturilor de saliva raspandite in aer cand cineva racit stranuta. Copiii pot contracta raceli si prin contact cu suprafete pline de germeni, cum ar fi jucarii sau banci de scoala, dupa care isi pun mainile pe fata mai ales pe gura si ochi.

5. Gastroenterita. Se manifesta prin iritarea mucoasei stomacale si afecteaza in mod direct digestia si tractul intestinal. Simptomele includ dureri abdominale, crampe, diaree, febra si varsaturi. In unele cazuri pot aparea si eruptii pe piele. Se transmite usor de la un copil la altul, prin contact direct.

6. A cincea boala a copilariei. Este o boala virala, cauzata de Parvovirusul 19 si afecteaza copii de gradinita mai ales iarna si primavara. Boala debuteaza cu febra, dureri de cap, nas infundat si roseata in obraji, ce se poate extinde pe trunchi si pe brate. A cincea boala a copilariei este contagioasa doar cand copilul este in etapa nasului infundat, inainte de eruptia pe obraji. Se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.

Cum se poate reduce riscul imbolnavirilor la gradinita?

In cele mai multe dintre cazuri, imbolnavirile la gradinita apar datorita faptului ca spatiile in care copiii invata si se joaca nu sunt bine igienizate.  Suprafetele si obiectele care sunt atinse des ar trebui curatate si dezinfectate zilnic. Din pacate, statisticile arata ca, in perioada in care un copil este la gradinita, nu se dezinfecteaza niciodata jucariile sau obiectele cu care acesta intra in contact.

Folosirea dispozitivelor si lampilor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C, pentru dezinfectia aerului si a suprafetelor, ajuta la realizarea unei dezinfectii de pana la 99,99%. Lumina ultravioleta UV-C distruge virusurile, bacteriile si sporii de mucegai, creand un mediu sigur pentru copii. Mai mult, acestea nu produc ozon sau alti compusi secundari, chimici sau fizici si nu au efecte negative asupra copiilor sau a cadrelor didactice.

Pentru mai multe informatii despre lampile si dispozitivele bactericide cu lumina ultravioleta UV-C potrivite pentru gradinita dumneavoastra, va rugam sa ne contactati.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!