Pesta porcina africana continua sa faca ravagii in Romania, numarul focarelor active fiind in continua crestere. La nivel national, numarul focarelor a ajuns la 950, afectand 23 de judete. Potrivit unei informari a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), au fost sacrificati 428.744 de porci afectati de boala.
Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala extrem de contagioasa și foarte severa, ce afecteaza atat porcii domestici, cat si mistretii. Virusul care produce boala face parte din familia Asfarviridae si este unicul arbovirus cu lant dublu de ADN, fiind mult mai rezistent si stabil in mediu decat virusul pestei porcine clasice.
Virusul gripei porcine africane se propaga foarte rapid in randul populatiei porcine prin contact direct sau indirect si omoara suine de toate varstele. Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, dar are un important impact economic.
Nu exista tratament sau vaccin pentru acest virus, mortalitatea in randul suinelor fiind de 100%. Din acest motiv, asigurarea biosecuritatii in exploatatiile de porci este obligatorie pentru prevenirea aparitiei unui focar de pesta porcina africana.
Contaminarea se poate realiza pe mai multe cai: contactul direct al suinelor sanatoase cu cele bolnave, contactul cu oamenii care poarta imbracaminte sau incaltaminte contaminate, contactul cu materiale contaminate, circulatia porcilor fara control sanitar-veterinar, hranirea porcilor cu resturi alimentare contaminate, comercializarea carnii contaminate etc.
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a publicat un manual operational pentru interventia in focarele de pesta porcina africana, ce stabileste masurile obligatorii pentru asigurarea biosecuritatii in exploatatiile de porci. Printre acestea se numara:
Fiind vorba despre un virus extrem de periculos, recomandam acordarea unei atentii deosebite problematicii dezinfectiei si abordarea acesteia intr-o maniera holistica, prin folosirea unor sisteme integrate de biosecuritate. Sistemele integrate de biosecuritate ecologica propuse de BIOCOMP au la baza tehnologia luminii ultraviolete UV-C, ce realizeaza o dezinfectie eficienta, de pana la 99,99%, a aerului si a suprafetelor.
Lumina ultravioleta UV-C patrunde in membrana celulelor, strabate continutul acesteia si ii distruge ADN-ul. Leziunile provocate impiedica activitatea virusului si capacitatea acestuia de a se reproduce. Practic, lumina ultravioleta UV-C distruge virusul, eliminand riscul contaminarii in ferma si creand un mediu sigur pentru cresterea suinelor.
Pentru mai multe informatii privind dezinfectia profesionala a fermelor de suine, va rugam sa consultati pagina dedicata din site-ului BIOCOMP Profesional.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.