Cum poti reduce riscul contaminarii cu pesta porcina africana?

Dezinfectia ecologica la gradinita
Cum se realizeaza dezinfectia ecologica la gradinita
Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?
Care sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la gradinita?
Cum se poate preveni pesta porcina africana?

Pesta porcina africana continua sa faca ravagii in Romania, numarul focarelor active fiind in continua crestere. La nivel national, numarul focarelor a ajuns la 950, afectand 23 de judete. Potrivit unei informari a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), au fost sacrificati 428.744 de porci afectati de boala.

Ce este pesta porcina africana si cum se transmite?

Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala extrem de contagioasa și foarte severa, ce afecteaza atat porcii domestici, cat si mistretii. Virusul care produce boala face parte din familia Asfarviridae si este unicul arbovirus cu lant dublu de ADN, fiind mult mai rezistent si stabil in mediu decat virusul pestei porcine clasice.

Virusul gripei porcine africane se propaga foarte rapid in randul populatiei porcine prin contact direct sau indirect si omoara suine de toate varstele. Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, dar are un important impact economic.

Nu exista tratament sau vaccin pentru acest virus, mortalitatea in randul suinelor fiind de 100%. Din acest motiv, asigurarea biosecuritatii in exploatatiile de porci este obligatorie pentru prevenirea aparitiei unui focar de pesta porcina africana.

Contaminarea se poate realiza pe mai multe cai: contactul direct al suinelor sanatoase cu cele bolnave, contactul cu oamenii care poarta imbracaminte sau incaltaminte contaminate, contactul cu materiale contaminate, circulatia porcilor fara control sanitar-veterinar, hranirea porcilor cu resturi alimentare contaminate, comercializarea carnii contaminate etc.

Cum poti preveni aparitia unui focar de pesta porcina africana?

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a publicat un manual operational pentru interventia in focarele de pesta porcina africana, ce stabileste masurile obligatorii pentru asigurarea biosecuritatii in exploatatiile de porci. Printre acestea se numara:

  • imprejmuirea exploatatiei cu gard compact care sa impiedice accesul in exploatatie a animalelor si persoanelor straine, precum si asigurarea pazei pentru verificarea zilnica a integritatii acesteia;
  • existenta, functionarea si mentinerea in bune conditii a filtrului sanitar veterinar si asigurarea facilitatilor pentru imbracarea echipamentului de protectie si dezinfectarea acestuia, asigurarea igienei corporale pentru personalul care are acces in exploatatie;
  • respectarea regimului de filtru sanitar de catre intregul personal angajat precum si cel aflat in vizita;
  • intretinerea in bune conditii a facilitatilor folosite pentru adapostirea, hranirea si adaparea animalelor;
  • aprovizionarea cu furaje este de preferat sa fie efectuata prin transbordare, iar in cazul in care aceasta este imposibil de efectuat, medicul veterinar al fermei, impreuna cu seful de ferma vor stabili un traseu in interiorul exploataţiei pentru mijloacele de transport furaje;
  • utilizarea pentru transportul porcinelor vii numai a mijloacelor autorizate/aprobate sanitar-veterinar;
  • asigurarea conditiilor de pastrare a cadavrelor, dejectiilor si gunoiului in conditii de securitate privind sanatatea animalelor si protecţia mediului;
  • interzicerea introducerii de alimente in incinta exploatatiei, amenajarea unei cantine in afara zonei de productie, asigurarea controlului sanitar veterinar permanent al produselor de origine animala utilizate la prepararea hranei si distrugerea deseurilor provenite de la cantine;
  • asigurarea unei echipe pentru executarea operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie, deratizare pe fluxul de productie si in incinta exploatatiei, ori de cate ori este necesar;
  • amenajarea unor adaposturi necesare efectuarii carantinei profilactice obligatorii pentru porcinele nou achizitionate, care sa asigure separarea reala si functionala fata de efectivele existente in exploatatie.

Cum ajuta lumina ultravioleta UV-C la prevenirea aparitiei unui focar de pesta porcina africana?

Fiind vorba despre un virus extrem de periculos, recomandam acordarea unei atentii deosebite problematicii dezinfectiei si abordarea acesteia intr-o maniera holistica, prin folosirea unor sisteme integrate de biosecuritate. Sistemele integrate de biosecuritate ecologica propuse de BIOCOMP au la baza tehnologia luminii ultraviolete UV-C, ce realizeaza o dezinfectie eficienta, de pana la 99,99%, a aerului si a suprafetelor.

Lumina ultravioleta UV-C patrunde in membrana celulelor, strabate continutul acesteia si ii distruge ADN-ul. Leziunile provocate impiedica activitatea virusului si capacitatea acestuia de a se reproduce. Practic, lumina ultravioleta UV-C distruge virusul, eliminand riscul contaminarii in ferma si creand un mediu sigur pentru cresterea suinelor.

Pentru mai multe informatii privind dezinfectia profesionala a fermelor de suine, va rugam sa consultati pagina dedicata din site-ului BIOCOMP Profesional.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!