Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C in industria lactatelor

Dispozitivele biocide cu tehnologia luminii UV-C si siguranta personalului
Clădiri sănătoase, mai importante ca niciodata
Cladirile sanatoase, mai importante ca niciodata

Intrucat sunt bogate in numeroase tipuri de nutrienti, inclusiv carbohidrati (in special lactoza), lipide, proteine, aminoacizi esentiali, enzime, vitamine si minerale, produsele lactate creeaza conditiile optime pentru cresterea si dezvoltarea microorganismelor. Astfel, producerea unor produse lactate sigure este mai dificila decat producerea altor categorii de produse alimentare.

Procesarea termica este cea mai cunoscuta metoda de decontaminare pentru asigurarea sigurantei produselor lactate si prelungirea termenul de valabilitate. In ultimii ani, insa, interesul acordat tehnologiilor non-termice, complementare procesarii termice, este in continua crestere.

In centrul acestor tehnologii se gaseste lumina ultravioleta UV-C, care are un potential urias in ceea ce priveste asigurarea sigurantei alimentare intr-un mod ecologic. Tehnologia luminii ultraviolete UV-C are efecte minore asupra proprietatilor nutritionale si organoleptice, oferind consumatorilor produse alimentare minim procesate si sigure din punct de vedere microbiologic. In plus, tehnologia luminii ultraviolete UV-C nu genereaza reziduuri chimice, are costuri de instalare, intretinere si operationale scazute si un consum minim de energie.

Contaminarea produselor lactate

Contaminarea produselor lactate poate aparea in oricare dintre etapele procesarii. Chiar daca sunt aplicate bunele practici de productie alimentara, dupa procesul de pasteurizare, manipularea produselor, a echipamentelor sau a ambalajelor poate duce la contaminarea cu o varietate de agenti patogeni.

Pentru a preveni aceste contaminari si a prelungi termenul de valabilitate, substante antimicrobiene sunt aplicate pe suprafata produselor lactate inainte de ambalare. Alternativa ecologica la aceste substante este dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C. Realizata inainte  de ambalarea produselor lactate, dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C reprezinta o metoda eficienta de a controla contaminarile postprocesare.

Principiul de functionare

Lumina ultravioleta UV-C distruge ADN-ul agentilor patogeni, astfel incat virusurile, bacteriile, drojdiile, ciupercile si alte microorganisme sunt dezactivate intr-un interval de timp cuprins intre cateva secunde si cateva minute.

In functie de structura celulara, doza de lumina ultravioleta UV-C necesara este diferita pentru diferiti agenti patogeni. Astfel, bacterii precum Salmonella, Escherichia coli sau Listeria monocytogenes, care au un perete celular relativ subtire, sunt extrem de vulnerabile si pot fi distruse usor. Pe de alta parte, sporii de mucegai, cu un perete celular gros, necesita o doza UV-C de 10 pana la de 100 de ori mai mare decat cea necesara pentru bacterii.

Lumina ultravioleta UV-C poate fi folosita atat pentru dezinfectia aerului si a suprafetelor, cat si pentru dezinfectia produselor alimentare, asigurand biosecuritatea ecologica integrata. In industria lactatelor, una dintre cele mai importante problematici o reprezinta formarea biofilmului pe suprafata produselor. Acest biofilm actioneaza ca o bariera de protectie a microorganismelor si reduce eficienta dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C.

Aplicatiile tehnologiei luminii ultraviolete UV-C in industria lactatelor

Dezinfectia aerului in zonele de productie, ambalare si depozitare

Desi este un aspect de multe ori trecut cu vederea, calitatea aerului joaca un rol deosebit de important in productia alimentara. Aerul dezinfectat contribuie la crearea unui mediu de lucru sigur pentru angajati, fiind in acelasi timp necesar pentru zonele de procesare, ambalare si depozitare a produselor lactate.

Tehnologia luminii ultraviolete UV-C este utilizata pentru prevenirea raspandirii bolilor cu transmitere pe cale aeriana, prin eliminarea microorganismelor patogene aeriene din zonele de productie, racire, maturare, depozitare sau ambalare.

Ambalajele

In industria alimentara, utilizarea luminii ultraviolete UV-C pentru dezinfectia ambalajelor devine din ce in ce mai frecventa.

Agentii patogeni de pe suprafetele ambalajelor (cutii, folii, sticle, borcane, capace  si alte recipiente) sunt eliminati prin aplicarea dozelor corespunzatoare de lumina ultravioleta UV-C. Ambalajele pot fi tratate cu lumina ultravioleta UV-C inainte de umplere sau de inchiderea capacului. In acelasi timp, produsele alimentare pot fi expuse la lumina ultravioleta UV-C inainte de ambalare. Eficienta tratamentului UV este mai buna pe suprafete netede.

Dezinfectia in industria lactatelor

Suprafetele de contact

Transferul agentilor patogeni de pe echipamente pe produsele alimentare este o problema des intalnita in industria lactatelor. Lumina ultravioleta UV-C poate fi utilizata pentru a asigura dezinfectia suprafetei benzilor transportoare si a altor suprafete si echipamente utilizate in zonele de pregatire, procesare si depozitare.

Pentru ca dezinfectia sa fie eficienta, agentii patogeni trebuie expusi direct luminii ultraviolete UV-C. Praful, murdaria si suspensiile tehnice absorb lumina ultravioleta UV-C, protejand microorganismele. Astfel, dezinfectia trebuie efectuata dupa curatarea suprafetelor.

Eficienta luminii ultraviolete UV-C asupra laptelui

Laptele crud, provenit de la animale sanatoase, contine relativ putine bacterii, dar poate fi contaminat cu usurinta (in timpul manipularii si/sau depozitarii) dintr-o varietate de surse: persoane, containere, echipamente, conducte etc. Pentru a limita populatia de bacterii din laptele crud, este esentiala folosirea unor tehnologii eficiente si aplicarea unor bune practici de igiena.

Eficienta tratamentului termic asupra laptelui este demonstrata in timp, astfel incat integrarea tehnologiilor alternative in industria laptelui este dificila.

Dezinfectia suprafetelor produselor lactate

Stratul exterior al produselor lactate (precum branza sau iaurtul) este principala suprafata unde se dezvolta flora microbiana in timpul perioadelor de procesare si depozitare. Majoritatea reactiilor chimice, oxidative, microbiene si enzimatice au loc pe suprafata produselor lactate si provoaca modificari nedorite care pot reduce termenul de valabilitate. In acelasi timp, consumatorii moderni solicita din ce in ce mai mult alimente produse intr-un mod cat mai ecologic, fara conservantii folositi in prezent pentru cresterea timpului de proaspat.

Expunerea alimentelor solide la lumina ultravioleta UV-C afecteaza biocid doar stratul superficial al produsului, in timp ce doar o doza minima de lumina poate ajunge la partea sa interna. Datorita capacitatii reduse de a patrunde in adancime, lumina ultravioleta UV-C este potrivita pentru inactivarea microorganismelor de pe suprafata, pentru a asigura siguranta produsului si pentru a prelungi termenul de valabilitate, cu efecte minore asupra valorilor chimice si nutritionale ale produselor lactate. Pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta, toate suprafetele vizate ale alimentelor trebuie expuse la lumina ultravioleta UV-C. In acest scop, produsele plate pot fi rotite pentru a permite expunerea ambelor parti sau plasate pe o plasa de sustinere sau pe o folie.

Tratarea suprafetei branzeturilor cu lumina ultravioleta UV-C, chiar inainte de ambalare, este o solutie eficienta si ecologica de a preveni aparitia mucegaiului. Studiile efectuate au raportat o reducere a incarcaturii de Pseudomonas spp. si Enterobacteriaceae prin expunerea suprafetei branzeturilor la luminii ultraviolete UV-C, fara a modifica culoarea, textura si aspectul produsului.

BIOCOMP, lider de piata cu 30 de ani de expertiza, este singura companie din Romania ce asigura Biosecuritatea Ecologică Integrata® cu tehnologia luminii UV a spatiilor de productie alimentara din industria lactatelor, oferind dispozitive de dezinfectie UV-C profesionale, personalizate pe echipamente si spatii de lucru.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!