Anual, zeci de mii de europeni sunt ucisi de superbacterii, microorganisme extrem de periculoase, care provoaca infectii greu sau imposibil de tratat. Un studiu britanic efectuat in luna septembrie a anului trecut a aratat ca superbacteriile ar putea omori pana la 10 milioane de persoane pe an, pana în 2050.
Superbacteriile se formeaza atunci cand bacteriile obisnuite dezvolta rezistenta chiar si la cele mai puternice antibiotice. In prezent, aproximativ 70% dintre microorganismele care provoaca infectii sunt rezistente la cel putin un antibiotic eficient in trecut. Cei mai vulnerabili sunt copiii, batranii, persoanele cu un sistem imunitar slabit sau cele internate in spital. Pericolul este cu atat mai mare cu cat astazi este foarte usor sa calatoresti dintr-o parte in alta a globului, iar o infectie cu un organism rezistent la antibiotice se poate raspandi foarte rapid.
Evolutia acestor agenti patogeni si capacitatea lor de a dezvolta rezistenta la antibiotice este deja o amenintare majora si unanim recunoscuta la adresa sistemului medical global. Potrivit unui studiu realizat de Centrul European pentru prevenirea si controlul bolilor (ECDC), superbacteriile ucid intr-o proportie similara cu ce a gripei, tuberculozei si a infectiei HIV/ SIDA luate impreuna.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a creat o lista a celor mai periculoase superbacterii, grupandu-le in functie de gradul de pericol pe care il reprezinta:
Risc critic (de multe ori, infectiile cu astfel de patogeni sunt mortale): Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae;
Risc inalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae;
Risc mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.
Pentru realizarea acestei clasificari, cercetatorii au luat in considerare o serie de factori, precum cat de grave sunt infectiile provocate de diferitele bacterii, cat de rezistente sunt bacteriile la actiunea antibioticelor, cat de usor se pot raspandi, numarul optiunilor de tratament disponibile si daca infectiile pot fi prevenite.
La bacteriile din lista de mai sus se adauga si Klebsiella, care a dezvoltat recent o rezistenta la cea mai puternica clasa de antibiotice. Aceasta superbacterie poate provoca grave infectii pulmonare si ale sangelui.
De cele mai multe ori, infectiile cu superbacterii apar in mediile intraspitalicesti (infectii nosocomiale). Ele se raspandesc fie prin contact direct cu persoane infectate, fie prin contact cu suprafete infectate.
De exemplu, Acinetobacter, pe care OMS o declara cea mai periculoasa superbacterie existenta, este una dintre responsabilele pentru infectiile nosocomiale din spitalele din Romania, inclusiv cele contractate de victimele din Colectiv.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiilor cu superbacterii este folosirea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C. Efectul ei benefic este recunoscut inca din anul 1903, cand savantul danez Niels Finsen a luat Premiul Nobel pentru Medicina, pentru folosirea luminii ultraviolete UV-C impotriva tuberculozei.
Lumina ultravioleta UV-C distruge ADN-ul bacteriilor, impiedicandu-le activitatea si capacitatea de a se reproduce. Cu ajutorul ei se poate realiza o dezinfectie de pana la 99,99% a aerului si a suprafetelor, creand un mediu sigur atat in spitale, cat si in crese, scoli si gradinite, cladiri de birouri, institutii publice etc. Spre deosebire de antibiotice si substantele chimice de dezinfectie, microorganismele nu pot dezvolta rezistenta la actiunea luminii ultraviolete UV-C.
Mai multe informatii despre lumina ultravioleta UV-C gasesti aici.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.