Cum consumam in siguranta fructele si legumele proaspete

Ce sunt superbacteriile si cum ne afecteaza
Ce sunt superbacteriile si cum ne afecteaza
31 iulie 2019
Dezinfectia eficienta a unui cabinet veterinar
Dezinfectia eficienta a unui cabinet veterinar
9 august 2019
Cum consumam in siguranta fructele si legumele proaspete

O dieta bogata in fructe si legume are numeroase beneficii pentru sanatate, cu conditia ca acestea sa fie alese si gatite cu atentie.

Fructele si legumele adauga nutrienti in dieta, care ajuta la prevenirea bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale si a unelor tipuri de cancer. In plus, alegerea legumelor, fructelor, nucilor si a altor alimente in detrimentul mancarurilor procesate si a celor bogate in calorii ajuta la mentinerea greutatii corporale.

Dar, uneori, fructele si legumele proaspete contin agenti patogeni precum Salmonella, E. coli si Listeria, care pot provoca toxiinfectii alimentare grave. Oricine poate contracta o toxiinfectie alimentara, dar exista anumite categorii care sunt mai susceptibile sa se imbolnaveasca. Aceste categorii sunt:

  • Copii mai mici de 5 ani;
  • Femeile insarcinate;
  • Adultii cu varsta de peste 65 de ani;
  • Persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Pentru a te bucura de fructele si legumele proaspete, fara a te expune riscului de imbolnavire, iata cateva masuri preventive pe care le poti lua:

La piata sau la supermarket:

  • Alege fructe si legume care nu sunt lovite sau deteriorate.
  • Alege alimente care sunt refrigerate.
  • Transporta in sacose separate fructele si legumele, carnea cruda si fructele de mare.

Acasa:

  • Spala-te bine pe maini inainte si dupa prepararea fructelor si a legumelor;
  • Spala foarte bine fructele si legumele inainte sa le tai, sa le gatesti sau sa le mananci:
    • Baga-le sub jetul de apa de la robinet, chiar daca nu intentionezi sa mananci coaja, astfel incat agentii patogeni de pe suprafata sa nu intre in interiorul fructului sau al legumei in momentul taierii;
    • Inainte de a le consuma, taie zonele deteriorate sau lovite.
  • Spala bine ustensilele de bucatarie si suprafetele care intra in contact direct cu fructele si legumele proaspete. Foloseste un dispozitiv bactericid cu lumina ultravioleta UV-C, pentru o dezinfectie de pana la 99,99%. Acesta te va ajuta sa elimini toate bacteriile care ar putea ramane pe suprafete dupa manevrarea alimentelor proaspete;
  • Pastreaza separat fructele si legumele de carne, oua, fructe de mare sau alte alimente.
  • Pastreaza in frigider fructele si legumele taiate sau decojite.

Lasă un răspuns