Zilnic, intram in contact cu mii de germeni. Dinamica miscarii omului pe planeta a determinat o crestere exponentiala a transmiterii bacteriilor, virusurilor si mucegaiurilor, multe dintre acestea fiind acum mult mai rezistente la actiunea substantelor chimice de dezinfectie.
Mai mult decat atat, in unele cazuri, curatenia face mai mult rau decat bine, ajutand la raspandirea agentilor patogeni. De aceea, este important sa se faca distinctia dintre curatenie si dezinfectie si sa se cunoasca modalitatile de realizare a unei dezinfectii eficiente.
Intr-un studiu ce a avut ca scop urmarirea modul în care un virus s-ar putea raspandi intr-o cladire, un grup de cercetatori a plasat mostre de virus pe una sau doua suprafete – cum ar fi o usa sau o masa – intr-o cladire de birouri. A fost folosit un virus bacteriofag, MS-2, care este inofensiv pentru oameni.
Pe parcursul zilei, cercetatorii au testat peste 100 de suprafete din cladire, inclusiv intrerupatoare, mese si birouri, chiuvete, clante, dispensere de apa, aparate de cafea, telefoane, imprimante si echipamente IT. Rezultatul? In numai 4 ore, peste 60% dintre suprafetele testate au fost contaminate. Prima zona infestata a fost zona aparatului de cafea.
O situatie similara apare si in domeniul HoReCa. Intr-un studiu asemanator, publicat în Food and Environmental Virology, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Arizona a plantat un esantion dintr-un virus inofensiv intr-o camera de hotel, pentru a urmari traseul acestuia. Rezultatele au fost ingrijoratoare: personalul de curatenie a raspandit virusul in trei dintre camerele alaturate, dand nastere unui efect de bulgare de zapada. Clientii acestor camere au transferat virusul in sala de conferinte si in sala de mese, de unde a fost preluat de angajati si de catre alti clienti.
Pericolul este cu atat mai mare cu cat, fara o dezinfectie eficienta, virusurile pot supravietui de la cateva ore pana la cateva luni pe suprafete. Metodele clasice de preventie, precum spalatul des pe maini sau evitarea intrarii in contact cu persoanele bolnave, nu sunt suficient de eficiente pentru a ne proteja.
Solutia? Folosirea lampilor si dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C, care realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99% si previn raspandirea agentilor patogeni.
Mai multe informatii despre dezinfectia profesionala in domeniile office/workplace si HoReCa gasiti in sectiunile site-ului BIOCOMP Profesional.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.