Sursa: Freepik.com
Produsele alimentare (fie că vorbim de cele neprocesate, fie de cele parțial sau complet procesate) adresate consumului uman implică necesitatea respectării unor reguli de igienă, aplicate în toate etapele lanțului alimentar – de la producție și procesare la depozitare, distribuție și consum. Astfel, biosecuritatea produselor alimentare devine una dintre cele mai importante provocări legate de siguranța și securitatea alimentelor.
Globalizarea, creșterea populației și a consumului, modificările legislative, conștientizarea importanței unui mediu sustenabil, dar și incertitudinea generată de evoluția tehnologiei sunt câțiva dintre factorii care influențează maniera în care aceste reguli sunt respectate. Una dintre măsurile prin care se poate asigura biosecuritatea produselor alimentare constă în implementarea unor dispozitive care se bazează pe tehnologia de lumină ultravioletă UV-C, ce are menirea de a dezinfecta suprafețele sau aerul.
Astfel de produse găsiți la BIOCOMP, unul dintre cei mai importanți producători de lămpi UV bactericide. De peste 30 de ani, BIOCOMP asigură biosecuritatea produselor alimentare cu aceste aparate, care pot distruge 99,99% dintre agenții patogeni. Așadar, pentru a elimina și preveni microorganismele care afectează sănătatea umană și mediul este necesară apelarea la soluții precum:
O societate stabilă și deschisă la evoluție este guvernată de siguranță și securitate. Viața este cosntant influențată de riscuri și accidente. Totuși, o serie de tactici eficiente și bine definite scad riscul pierderilor masive, indiferent de natura lor.
Industria alimentare prezintă multe puncte vulnerabile. În lipsa unui sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată și a unui control proactiv al biocontaminanților, lanțul alimentar este supus contaminării. Contaminarea este generată de acțiunea substanțelor chimice sau a agenților patogeni care pot provoca boli consumatorilor prin degradarea calității alimentelor. Monitorizarea continuă a calității produselor alimentare de la producție până la locul de consum rămâne un aspect esențial.
Biosecuritatea alimentară, agricultura sustenabilă și alimentația sănătoasă sunt elementele cheie ale dezvoltării durabile a societății, responsabile de menținerea bunăstării umane.
Biosecuritatea este o abordare strategică și integrată de analizare, gestionare, eliminare și prevenire a riscurilor privind:
Conceptul prevede existența unui cadru de reglementări, politici și strategii care vizează coordonarea și valorificarea legăturilor dintre sectoarele alimentare. Sunt vizate aceste aspecte astfel încât viața și sănătatea, respectiv economia să prolifereze. De asemenea, biosecuritatea se referă și la:
Autoritățile care se ocupă de biosecuritatea alimentară, în România, sunt Ministerul Mediului, ANPM, Comisia pentru Securitate Biologică și alte instituții conexe (M.A.D.R, A.N.S.V.S.A, Ministerul Sănătății, A.N.P.C, etc).
Siguranța și securitatea alimentară joacă un rol fundamental în lanțul alimentar, devenind o cerință cheie pentru piețele globale. În prezent, cunoașterea potențialelor pericole și implementarea noilor tehnologii sunt esențiale în crearea unui sistem eficient menit să creeze produse sigure pentru consum.
Tot mai mulți consumatori solicită producătorilor și distribuitorilor existența unui plan de protecție a produselor alimentare de acțiunea biocontaminanților. Un plan bine pus la punct poate proteja toate entitățile implicate în lanțul alimentar de posibilele pierderi asociate contaminării.
Așadar, în vederea diminuării incidenței bolilor provocate de agenții patogeni (bacterii, virusuri și alte microorganisme dăunătoare), chimici sau fizici, prioritare sunt:
Una dintre cele mai eficiente tehnologii atât din perspectiva costurilor, cât și a aplicabilității se referă la lumina UV-C. Implementarea dispozitivelor cu lumina UV-C în industria alimentară este o soluție optimă mai ales că proprietățile lor germicide au menirea de a distruge numeroși agenți patogeni (bacterii, ciuperci, drojdii, mucegaiuri și virusuri).
Având rolul de a preveni bolile, dispozitivele germicide sporesc valabilitatea și mențin calitatea lor, diminuând nivelul de agenți patogeni. Eficiența lămpilor bactericide depinde atât de caracteristicile echipamentului în sine, cât și de proprietățile agenților patogeni și compoziția produselor alimentare.
Biosecuritatea produselor alimentare într-o maniera integrată se referă la crearea unui mediu optim prin dezinfecția suprafețelor, aerului, a materiilor prime și a alimentelor în toate spațiile unei companii. În măsura în care siguranța și sănătatea publică sunt prioritare, investițiile într-un sistem integrat de biosecuritate privind produsele alimentare devin esențiale pentru bunăstarea:
De asemenea, un sistem de biosecuritate integrată vine ca o soluție eficientă și ecologică. Nu doar că îmbunătățește calitatea produselor și satisfacția clienților, ci și profitul, vânzările și calitatea vieții. Măsurile obișnuite implică dezinfecția cu produse chimice/soluții care afectează calitatea produselor și sunt costisitoare. Totuși, sistemul integrat de biosecuritate vizează crearea unor condiții prietenoase cu mediul astfel încât producția și consumul de alimente să fie lipsite de contaminanți. În plus, companiile care se preocupă de sustenabilitate capătă o mai mare atenție în ochii consumatorilor.
În lipsa unui sistem de biosecuritate bazată pe lumina UV-C, compania se supune riscului de a fi contaminată de agenții patogeni periculoși care se pot acumula pe orice tip de suprafață, incluzând produsele alimentare. Ulterior, acestea devin surse de contaminare pentru alte elemente din cadrul firmei și chiar pentru oamenii care intră în contact cu acestea.
Deoarece se urmărește menținerea calității produselor alimentare, tehnologia luminii UV-C, care în ciuda eficienței de distrugere a microorganismelor dăunătoare, nu generează reziduuri și nu influențează proprietățile chimice, fizice sau organoleptice.
Biosecuritatea alimentară urmărește mai multe aspecte privind siguranța și securitatea (consumatori, animale și plante, agenți patogeni, boli și alți factori biologici). Totodată, biosecuritatea este primordială pentru o agricultură sustenabilă, o alimentație corespunzătoare și un stil de viață sănătos, pentru un comerț eficient și o economie echilibrată.Cu o expertiză de peste 30 de ani în crearea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C la cele mai înalte standarde de calitate, compania BIOCOMP furnizează un sistem sigur de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminanților în funcție de particularitățile companiei dvs.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.