Autoritatile din Romania avertizeaza ca masurile luate pentru a preveni pesta porcina africana (PPA) trebuie mentinute, intrucat pericolul este in continuare prezent. Astfel, asigurarea biosecuritatii in ferma de porci este o conditie esentiala pentru prevenirea contaminarilor.
Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), la data de 05.08.2021 erau active un numar de 333 de focare de pesta porcina africana (PPA). Dintre acestea, 3 sunt in exploatatii comerciale si 5 in exploatatii comerciale de tip A. Sunt afectate un numar de 49.257 porcine (animale afectate din focarele active).
Cu toate ca numarul focarelor active este in scadere in tara noastra, pierderile economice datorate acesteia sunt in continuare extrem de mari. Valoarea despagubirilor acordate anual se ridica la aproximativ 50 de milioane de euro. La acestea se adauga pierderile provocate de blocarea comertului cu porci si produse din carne pe piata europeana.
Dat fiind specificul virusului pestei porcine africane, pentru care nu exista vaccin, asigurarea biosecuritatii este una dintre cele mai importante modalitati de prevenire. Una dintre cele mai eficiente masuri de asigurare a biosecuritatii in fermele de porci este utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C, care elimina in mod ecologic agentii patogeni, inclusiv virusul pestei porcine africane.
BIOCOMP, cu o expertiza de 30 de ani in domeniul dezinfectiei profesionale cu lumina ultravioleta UV-C, propune Sistemul de Biosecuritate Ecologica Integrata, ce vizeaza dezinfectia aerului, a suprafetelor (inclusiv in mijloacele de transport) si a obiectelor (inclusiv dezinfectia incaltamintei) pentru blocarea contaminarilor si prevenirea raspandirii agentilor patogeni periculosi.
Asigurarea Biosecuritatii Ecologice Integrate este cea mai buna investitie pentru o ferma de porci, intrucat contribuie la reducerea mortalitatii in randul suinelor si scaderea cantitatii de antibiotice necesare, avand un efect direct in reducerea cheltuielilor operationale si cresterea profitului. In acelasi timp, prin asigurarea Biosecuritatii Ecologice Integrate se reduce riscul transmiterii contaminarilor de la animal la om.
Luna trecuta, ANSVSA a lansat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri privind cresterea porcinelor, pentru aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane. Potrivit propunerii de OUG, persoanele fizice pot crește si sacrifica suinele in exploatatii noncomerciale, cu conditia sa-si inregistreze exploatatia si animalele in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor. In acelasi timp ele trebuie sa respecte cateva cerinte minime de biosecuritate:
Suplimentar celor enuntate mai sus, pentru a preveni pesta porcina africana, exploatatiile comerciale trebuie sa respecte si urmatoarele cerințe:
Asigurarea biosecuritatii in ferma de porci este esentiala pentru a preveni pesta porcina africana. Adoptarea unor masuri eficiente, printre care utilizarea Sistemului de Biosecuritate Ecologica Integrata BIOCOMP si respectarea cerintelor de biosecuritate impuse de autoritati, ii va proteja pe crescatori de patrunderea virusului in ferma, de imbolnavirea si de pierderea animalelor.
Pentru mai multe informatii legate de Sistemul de Biosecuritate Ecologica Integrata BIOCOMP va rugam sa ne contactati.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.