Biosecuritatea in ferma de porci, esentiala pentru a preveni pesta porcina africana

siguranta si securitatea produselor alimentare
Biosecuritatea produselor alimentare
Biosecuritatea ecologica in sistemul medical
Biosecuritatea in ferma de porci, esentiala pentru a preveni pesta porcina africana

Autoritatile din Romania avertizeaza ca masurile luate pentru a preveni pesta porcina africana (PPA) trebuie mentinute, intrucat pericolul este in continuare prezent. Astfel, asigurarea biosecuritatii in ferma de porci este o conditie esentiala pentru prevenirea contaminarilor.

Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), la data de 05.08.2021 erau active un numar de 333 de focare de pesta porcina africana (PPA). Dintre acestea, 3 sunt in exploatatii comerciale si 5 in exploatatii comerciale de tip A. Sunt afectate un numar de 49.257 porcine (animale afectate din focarele active).

Cu toate ca numarul focarelor active este in scadere in tara noastra, pierderile economice datorate acesteia sunt in continuare extrem de mari. Valoarea despagubirilor acordate anual se ridica la aproximativ 50 de milioane de euro. La acestea se adauga pierderile provocate de blocarea comertului cu porci si produse din carne pe piata europeana.

Importanta asigurarii biosecuritatii in fermele de suine

Dat fiind specificul virusului pestei porcine africane, pentru care nu exista vaccin, asigurarea biosecuritatii este una dintre cele mai importante modalitati de prevenire. Una dintre cele mai eficiente masuri de asigurare a biosecuritatii in fermele de porci este utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C, care elimina in mod ecologic agentii patogeni, inclusiv virusul pestei porcine africane.

BIOCOMP, cu o expertiza de 30 de ani in domeniul dezinfectiei profesionale cu lumina ultravioleta UV-C, propune Sistemul de Biosecuritate Ecologica Integrata, ce vizeaza dezinfectia aerului, a suprafetelor (inclusiv in mijloacele de transport) si a obiectelor (inclusiv dezinfectia incaltamintei) pentru blocarea contaminarilor si prevenirea raspandirii agentilor patogeni periculosi.

Asigurarea Biosecuritatii Ecologice Integrate este cea mai buna investitie pentru o ferma de porci, intrucat contribuie la reducerea mortalitatii in randul suinelor si scaderea cantitatii de antibiotice necesare, avand un efect direct in reducerea cheltuielilor operationale si cresterea profitului. In acelasi timp, prin asigurarea Biosecuritatii Ecologice Integrate se reduce riscul transmiterii contaminarilor de la animal la om.

Biosecuritatea in ferma de porci, esentiala pentru a preveni pesta porcina africana

Nou proiect legislativ pentru a preveni pesta porcina africana

Luna trecuta, ANSVSA a lansat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri privind cresterea porcinelor, pentru aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane. Potrivit propunerii de OUG, persoanele fizice pot crește si sacrifica suinele in exploatatii noncomerciale, cu conditia sa-si inregistreze exploatatia si animalele in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor. In acelasi timp ele trebuie sa respecte cateva cerinte minime de biosecuritate:

  • sa respecte normele de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;
  • sa nu hraneasca porcinele cu resturi alimentare si sa elimine subprodusele de origine animala, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
  • spatiile unde sunt crescute suinele trebuie sa fie construite in asa fel incat porcinele sa fie tinute in spatii care sa nu permita venirea acestora in contact cu porcinele detinute din alte exploatatii, cu porci salbatici sau alte animale – de exemplu: caini;
  • sa ingrijeasca porcinele astfel incat sa nu existe posibilitatea de contact intre porcinele din exploatatie si orice carcasa, sau parte de carcasa provenite de la porcii salbatici – porci vanati sau morti, carne si subproduse rezultate de la acestea;
  • sa ofere facilitati pentru persoana care lucreaza cu porcinele in vederea schimbarii hainelor si incaltamintei la intrarea si iesirea in/din adapostul porcinelor;
  • sa amenajeze dezinfectoare pentru incaltaminte, atat la intrarea, cat si la iesirea din exploatatie si din adapost;
  • sa nu intre in exploatatia de porcine, timp de 48 ore, daca participa la activitati de vanatoare;
  • sa notifice medicul veterinar cu privire la:
    1. orice modificare a starii de sanatate a porcinelor,
    2. orice sacrificare pentru consum familial efectuata in exploatatie, precum si orice modificare constatata la nivelul carcasei si/sau organelor, ca urmare a sacrificarii porcinelor in vederea consumului familial;
    3. orice mortalitate aparuta la porcinele pe care le detine in exploatatie;
  • sa nu creasca in exploatatie scroafe si/sau vieri folositi pentru reproducere – aceasta conditie nu se aplica exploatatiilor comerciale;
  • sa nu hraneasca porcinele cu furaje de origine vegetala pe o perioada de cel putin 30 de zile de la recoltarea acestora;
  • sa nu foloseasca asternut vegetal pe o perioada de cel putin 90 de zile de la recoltare;
  • sa nu permita accesul persoanelor straine in adapostul porcinelor.

Noi reguli si pentru exploatatiile comerciale

Suplimentar celor enuntate mai sus, pentru a preveni pesta porcina africana, exploatatiile comerciale trebuie sa respecte si urmatoarele cerințe:

  • sa detina porcinele in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcine domestice din alte exploatatii sau cu porci mistreti;
  • sa imprejmuiasca spatiile in care sunt pastrate hrana si asternutul destinate porcinelor;
  • sa elaboreze, sa implementeze si sa detina un plan de biosecuritate verificat de serviciile veterinare conform normelor de biosecuritate; 
  • sa elaboreze si sa implementeze un plan de biosecuritate, adaptat situatiei existente,  fiind responsabil pentru identificarea celor mai  bune metode de evitare a contaminarii  animalelor cu agenti patogeni specifici;
  • sa depuna la directia sanitar – veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana,  respectiv  a  municipiului  Bucuresti, planul de biosecuritate pentru exploatatiile  comerciale, conform tipului fermei si a cerintelor de biosecuritate stabilite de autoritatea  competenta, care se actualizeaza ori de cate ori este necesar;
  • sa solicite autorizatia sanitar – veterinara la directia sanitar – veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti pe al carei teritoriu administrativ exploatatia isi desfasoara activitatea.

Asigurarea biosecuritatii in ferma de porci este esentiala pentru a preveni pesta porcina africana. Adoptarea unor masuri eficiente, printre care utilizarea Sistemului de Biosecuritate Ecologica Integrata BIOCOMP si respectarea cerintelor de biosecuritate impuse de autoritati, ii va proteja pe crescatori de patrunderea virusului in ferma, de imbolnavirea si de pierderea animalelor.

Pentru mai multe informatii legate de Sistemul de Biosecuritate Ecologica Integrata BIOCOMP va rugam sa ne contactati.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!