SARS-CoV-2 poate rezista pana la 28 de zile pe suprafete

dezinfectia cu uv-c in industria alimentara
Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C in industria alimentara
Cover
Biosecuritatea Ecologica Integrata BIOCOMP, pilon de baza in siguranta copiilor

Potrivit celui mai recent studiu realizat de o echipa de cercetatori australieni de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), SARS-CoV-2 poate supravieţui pana la 28 de zile pe bancnote, pe obiecte din sticla (precum ecranele telefoanelor mobile sau  bancomatelor), din inox (precum obiectele de mobilier şi ustensilele din bucătăriile profesionale) sau vinil (precum podelele din mijloacele de transport in comun).

Pentru realizarea acestui studiului, cercetatorii au folosit un mucus artificial pe diferite suprafete, la concentratii similare cu cele raportate in probele de la pacientii infectati. In conditii de temperatura de 20 de grade Celsius si umiditate relativa de 50%, virusul a supravietuit timp de 28 de zile pe suprafetele netede, cum ar fi ecranul telefoanelor mobile si bancnotele din plastic. Experimentul a fost reluat şi la temperaturi de 30 și 40 de grade Celsius, timpii de supravietuire scazand odata cu cresterea temperaturii. In comparatie, virusul gripal Influenza A, supravietuieste pe suprafete 17 zile.

Rezultatele studiului mai arata si ca SARS-CoV-2 supravietuieste mai mult la temperaturi scazute si pe suprafete netede, cum ar fi sticla, otel inoxidabil sau vinil, in comparatie cu suprafete poroase, cum ar fi bumbacul.

Transmiterea virusului este influentata de cantitatea de virus cu care cineva intra in contact, cat si de durata contactului. De aceea este important sa dezinfectam obiectele pe care le folosim frecvent peste zi, precum telefoanele, bijuteriile, ochelarii etc.

SARS-CoV-2, inactivat de lumina ultravioleta UV-C

Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C este o metoda bine stabilita, ecologica si sigura, utilizata pentru controlul agentilor patogeni, precum virusurile (inclusiv SARS-CoV-1 si a altor coronavirusuri), bacteriile sau sporii de mucegai. In luna septembrie a acestui an, cercetatorii de la Spitalul Universitar Tübingen din Germania au demonstrat eficienta luminii ultraviolete UV-C in inactivarea SARS-CoV-2. Potrivit studiului efectuat de acestia, lumina ultravioleta UV-C inactiveaza SARS-CoV-2 in numai cateva minute.

BIOCOMP produce in Romania cea mai completa gama de dispozitive de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C pentru dezinfectia aerului, a suprafetelor si a obiectelor, care realizeaza o dezinfectie de pana la 99,99%.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa completati formularul de contact disponibil aici.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!