Consumatorii moderni solicita din ce in ce mai mult alimente gustoase si sigure, produse intr-o maniera ecologica, dar incidenta bolilor transmise prin intermediul alimentelor este in crestere.
In prezent, peste 200 de astfel de boli afecteaza consumatorii. Acestea sunt cauzate de agenti patogeni precum: Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Shigella, Staphylococcus aureus, Vibrio spp., Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium parvum, Cyclospora cayetanensis, Giardia lamblia sau Toxoplasma gondii, care se raspandesc in timpul procesului tehnologic si infecteaza produsele alimentare.
In lipsa unei dezinfectii eficiente, agentii patogeni se depun pe toate suprafetele disponibile: blaturi de lucru, podele, pereti, benzi transportoare, instrumente si echipamente pentru procesare sau ambalare. Acestea devin surse de contaminare atat pentru materiile prime ce intra in fabrica şi pentru produsele alimentare finite, cat si pentru personalul angajat. Asigurarea biosecuritatii integrate este, deci, esentiala in tot lantul alimentar.
Pentru a raspunde nevoilor si cerintelor consumatorilor si a face fata noilor provocari, producatorii si procesatorii trebuie sa ia in calcul oportunitatile oferite de tehnologiile moderne de dezinfectie, precum dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C in industria alimentara.
Lumina ultravioleta UV-C cu lungimea de unda de 253,7 nm distruge ADN-ul agentilor patogeni, astfel incat virusurile, bacteriile, drojdiile, ciupercile si alte microorganisme sunt dezactivate intr-un interval de timp cuprins intre cateva secunde si cateva minute.
In functie de structura celulara, doza de lumina ultravioleta necesara este diferita pentru diferiti agenti patogeni. Astfel, bacterii precum Salmonella, Escherichia coli sau Listeria monocytogenes, care au un perete celular relativ subtire, sunt extrem de vulnerabile si pot fi distruse usor. Pe de alta parte, sporii de mucegai, cu un perete celular gros, necesita o doza UV-C de 10 pana la 100 de ori mai mare decât cea necesara pentru bacterii.
Lumina ultravioleta UV-C poate fi folosita atat pentru dezinfectia echipamentelor si suprafetelor, cat si pentru dezinfectia aerului, asigurand biosecuritatea ecologica integrata a spatiilor de productie alimentara, a spatiilor logistice si a birourilor.
Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C are numeroase avantaje fata de metodele alternative. Spre deosebire de biocidele chimice, lumina ultravioleta UV-C nu produce toxine sau reziduuri, nu modifica compozitia chimica, gustul, mirosul sau pH-ul alimentelor. Aceasta caracteristica este deosebit de importanta in industria alimentara, unde diferite substante pot modifica aroma sau proprietatile chimice ale produsului. In plus, utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C permite reducerea cantitatii de substante chimice folosite. Nu in ultimul rand, dispozitivele de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C implica costuri de intretinere, instalare si operationale scazute, cu un consum minim de energie.
Lumina ultravioleta UV-C are o varietate de aplicatii in industria alimentara. Aceste aplicatii includ, dar nu se limiteaza la, dezinfectia suprafetelor, a echipamentelor, suprafata produselor alimentare (carne si preparate din carne, lapte si preparate din lapte, peste si preparate din peste, oua, panificatie si patiserie, fructe si legume, cereale si ingrediente alimentare, plante medicinale si ceaiuri etc.), a ambalajelor (cutii, capace, folii alimentare) precum si a mijloacelor de transport sau a vitrinelor frigorifice.
Lumina ultravioleta UV-C este extrem de eficienta in reducerea incarcaturii bacteriene de pe suprafata carnii si a preparatelor din carne, eliminand Escherichia coli, Salmonella, Listeria monocytogenes si numerosi alti agenti patogeni periculosi. In acelasi timp, lumina ultravioleta UV-C poate fi folosita pentru dezinfectia suprafeţelor din abatoare, zone de procesare, ambalare sau depozitare, precum si a benzilor transportoare si a altor echipamente.
In industria produselor lactate, lumina ultravioleta UV-C este utilizata in special pentru dezinfectia ambalajelor, dar si pentru dezinfectia suprafetelor cu care produsele intra in contact. Lumina ultravioleta UV-C poate fi utilizata pentru a asigura dezinfectia suprafetei benzii transportoare si a altor echipamente utilizate in zonele de pregatire, productie si depozitare. Pentru a asigura eficienta procesului de dezinfectie, suprafetele trebuie curatate in prealabil, astfel incat microorganismele sa fie expuse direct luminii ultraviolete UV-C.
In ceea ce priveste legumele si fructele proaspete preambalate, expunerea acestora (si a ambalajului in care sunt comercializate) la lumina ultravioleta UV-C poate duce la intarzierea dezvoltarii incarcaturii microbiene si la dublarea timpului de proaspat.
Lumina ultravioleta UV-C este de asemenea eficienta in reducerea incarcaturii bacteriene de pe suprafata cojii de ou, eliminand bacterii precum Escherichia coli, Yersinia enterocolitica sau Salmonella typhimurium.
Biosecuritatea ecologica integrata a spatiilor de productie alimentara, presupune, pe langa dezinfectia suprafetelor, echipamentelor si a produselor alimentare si dezinfectia aerului cu ajutorul lampilor biocide cu lumina ultravioleta UV-C cu grile. Acestea emit un flux de lumina ultravioleta UV-C paralel cu tavanul si folosesc convectia naturala pentru a dezinfecta aerul din incaperile in care sunt montate.
BIOCOMP produce in Romania o gama completa de dispozitive de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C, care asigura dezinfectia eficienta si ecologica, in regim integrat, a unitatilor de productie alimentara. Dispozitivele biocide BIOCOMP creeaza un mediu protejat din punct de vedere epidemiologic, asigurand controlul activ al biocontaminantilor.
Mai multe informatii despre dezinfectia profesionala in domeniul alimentar puteti gasi aici.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.