Noul coronavirus, urgenta medicala la nivel mondial

Romania – cele mai mici investitii in sanatate din UE
6 decembrie 2019
Despre combaterea coronavirusului COVID-19, gripei sezoniere sau a altor afectiuni!
28 februarie 2020

Intreaga lume este in stare de alerta, dupa ce numarul deceselor provocate de noul coronavirus (2019-nCoV) creste intr-un ritm alarmant. In prezent, la nivel mondial, sunt confirmate 24.551 de cazuri si 943 de decese. 16 orase din China sunt inchise total sau partial, peste 60 de milioane de persoane fiind afectate.

Ce este si cum se transmite noul coronavirus

2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul sau genetic, mai degraba decat ADN-ul. Astfel, virusul se asociaza cu ADN-ul gazdei si poate suferi mutatii rapide.

2019-nCoV este al treilea coronavirus cu potential pandemic aparut in secolul 21, dupa SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) aparut in 2003 si MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), aparut in 2012.  Noul tip de coronavirus se poate transmite de la animal la om (zoonoza), dar si de la om la om.

Coronavirusul este un virus cu dimensiuni de aproximativ 125 de nanometri, prea mare pentru a supravieţui sau a ramane suspendat in aer ore intregi sau a calatori mai mult de cativa metri. Asemenea virusului gripal, 2019-nCoV se raspandeste atat prin contact direct (transferul fizic al agentului patogen de la un animal la om sau de la o persoana la alta, prin contactul cu secretiile orale), cat si indirect (pe calea aerului sau a suprafetelor infectate).

Simptomele infectarii cu 2019-nCoV

Asemenea SARS si MERS, 2019-nCoV poate provoaca infectii la unul sau la ambii plamani, sindromul respirator acut sever, insuficienta renala si chiar deces. Perioada de incubatie este cuprinsa intre una si 14 zile, dar virusul se poate raspandi inaintea debutului simptomelor.

Simptomele initiale sunt asemanatoare cu cele ale gripei: febra, tuse seaca, dificultati respiratorii, dureri musculare si de cap, stari de oboseala etc. Dupa acest debut relativ lent, infectia progreseaza rapid.

Raspandirea 2019-nCoV la nivel mondial

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca noul coronavirus se raspandeste la nivel mondial intr-un ritm alarmant. Pana in prezent, 2019-nCoV a fost confirmat in China (24.338 cazuri), Thailanda (25 cazuri), Singapore (24 cazuri), Japonia (22 cazuri), Hong Kong (18 cazuri), Coreea de Sud (16 cazuri), Australia (13 cazuri), Germania (12 cazuri), SUA (11 cazuri), Taiwan (11 cazuri), Macau (10 cazuri), Malaysia (10 cazuri), Vietman (8 cazuri), Franta (6 cazuri), Emiratele Arabe Unite (5 cazuri), Canada (4 cazuri), India (3 cazuri), Italia (2 cazuri), Rusia (2 cazuri), Filipine (2 cazuri), Marea Britanie (2 cazuri), Cambodgia (1 caz), Nepal (1 caz), Finlanda (1 caz), Sri Lanka (1 caz), Belgia (1 caz), Spania (1 caz), Suedia (1 caz).

Datele au fost actualizate la data de 5 februarie 2020.

Sursa imagine: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Noul coronavirus in Romania

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au infirmat prezenta noului coronavirus in Romania, toate cazurile semnalate pana in prezent fiind alerte false.

Cu toate acestea, este important sa se adopte masuri pentru a preintampina contaminarile cu virusul 2019-nCoV. Masurile de preventie sunt cu atat mai importante, cu cat biocidele utilizate in prezent nu pot actiona impotriva acestui nou tip de coronavirus, iar un vaccin nu este disponibil.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda adoptarea unor masuri de igiena, pentru a evita expunerea si transmiterea agentilor patogeni. Aceste masuri includ:

  • Curatarea frecventa a mainilor, folosind fie solutii de dezinfectie, fie apa si sapun;
  • Acoperirea nasului si a gurii cu bratul in momentul in care se tuseste sau se stranuta:
  • Evitarea contactului cu persoanele care au febra sau prezinta simptome de raceala;
  • Prezentarea de urgenta la medic in situatia in apar simptome precum febra, tuse sau dificultati in respiratie;
  • Evitarea zonelor in care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus;
  • Evitarea consumului alimentelor insuficient preparate;
  • Evitarea pastrarii alimentelor crude, in special a carnii si a laptelui, in apropierea alimentelor nepreparate.

Aceste masuri nu ofera decat o protectie minima impotriva contaminarilor cu noul coronavirus. Solutia eficienta impotriva contaminarii cu virusul 2019-nCoV este utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C. Datorita principiului unic de actiune, lumina ultravioleta UV-C distruge definitiv ADN-ul virusului, fara a mai exista posibilitatea ca acesta sa se multiplice sau sa sufere mutatii.

BIOCOMP produce, in Romania, o gama completa de dispozitive bactericide cu lumina ultravioleta UV-C, care asigura o dezinfectie eficienta si ecologica, in regim integrat, a unitatilor medicale. Dispozitivele bactericide BIOCOMP creeaza un mediu protejat din punct de vedere epidemiologic (atat pentru pacienti cat si pentru personalul medical) si sunt un instrument eficient impotriva virusului 2019-nCoV.

error: Conținutul acestui website este protejat!