Ministerul Sanatatii din Romania recomanda utilizarea in unitatile sanitare publice si private a dispozitivelor biocide bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C. Potrivit ORDINULUI 1761 din 3 septembrie 2021, publicat in Monitorul oficial, Partea I, nr. 882 din 14 septembrie 2021, capitolul III, articolul 8, alineatul d, dezinfectia cu raze ultraviolete este indicata in dezinfectia suprafetelor netede si a aerului in incaperile/spatiile laboratoarelor, salilor de operatii, in alte spatii inchise si se utilizeaza in completarea masurilor de curatare si dezinfectie chimica.
Utilizata initial in urma cu peste 100 de ani pentru controlul si combaterea transmiterii tuberculozei, tehnologia luminii ultraviolete UV-C este folosita astazi pentru distrugerea unui numar ridicat de agenti patogeni periculosi: virusuri (inclusiv SARS-CoV-2), bacterii, mucegaiuri, protozoare etc. Datorita principiului unic de actiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii, eficienta acestei tehnologii este de pana la 99,99%.
Tehnologia dezinfectiei cu lumina UV-C are numeroase avantaje fata de metodele alternative: este eficienta in reducerea infectiilor nosocomiale (distruge o gama larga de agenti patogeni, inclusiv pe cei rezistenti la antibiotice, si nu permite acestora sa dezvolte imunitate), este ecologica (nu emite ozon sau alti compusi secundari), are costuri de instalare, intretinere si operationale scazute si genereaza un consum minim de energie.
In acelasi timp, lumina ultravioleta UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente in cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.
BIOCOMP, producator si lider de piata cu 33 de ani de expertiza in domeniu, a introdus in premiera pe piata din Romania sistemul de Biosecuritate Ecologica Integrata cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C, concept revolutionar, care garanteaza securizarea epidemiologica a unitatilor medicale, prin abordarea holistica a dezinfectiei aerului, a suprafetelor generale si a obiectelor. Odata montate, dispozitivele de dezinfectie BIOCOMP asigura un grad maxim de protectie epidemiologica si permit desfasurarea protocoalelor medicale in conditii de siguranta pentru pacienti, personalul medical si cel auxiliar.
Desi nu sunt menite sa inlocuiasca standardele existente, dispozitivele de dezinfectie cu tehnologia luminii UV-C BIOCOMP completeaza metodele clasice de curatenie si dezinfectie. American Journal of Infection Control remarca faptul ca utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C, in completarea practicilor de curatenie, este una dintre cele mai eficiente modalitati de a reduce semnificativ riscul contaminarilor. Prin urmare, protocoalele de curatenie trebuie sa ramana o parte importanta a procesului de biosecurizare a unitatilor medicale.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.