Tehnologia luminii ultraviolete UV-C în spitalele suport COVID-19

Extinderea termenului de valabilitate a cărnii
Extinderea termenului de valabilitate a cărnii cu ajutorul Biosecurității Ecologice Integrate®
Dezinfectia cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C, recomandata de Ministerul Sanatatii

Valul 4 al pandemiei și numărul tot mai mare de persoane care necesită îngrijiri de specialitate readuc în prim plan problematica dezinfecției aerului și a suprafețelor în spitale, unde încărcătura microbiană este mare și se impune necesitatea asigurării biosecurității. Situația este cu atât mai delicată în spitalele suport COVID-19, unde pericolul reprezentat de infecțiile nosocomiale se suprapune problematicii noului coronavirus. 

În aceste condiții, la nivel mondial, tot mai multe unități medicale apelează la proprietățile biocide ale luminii ultraviolete UV-C în dezinfecția aerului și a suprafețelor, pentru desfășurarea protocoalelor medicale în condiții de siguranță pentru pacienți, personalul medical și cel auxiliar. 

Avantajele dezinfecției cu tehnologia luminii UV-C

Utilizată inițial (în urmă cu peste 100 de ani) pentru controlul și combaterea transmiterii tuberculozei, tehnologia luminii ultraviolete UV-C este folosită astăzi pentru distrugerea unui număr ridicat de agenți patogeni periculoși: virusuri (inclusiv toate variantele SARS-CoV-2), bacterii, mucegaiuri, protozoare etc. Lumina ultravioletă UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente în cazul particulelor mai mici de 0,3 microni. Mai mult decât atât, lumina UV-C inactivează rapid și eficient bacteriile rezistente la antibiotice (inclusiv Staphylococcus aureus și Escherichia coli), fără ca acestea să poată dezvolta imunitate.

Dezinfecția cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C în unitățile medicale suport COVID-19 este cu atât mai importantă cu cât, de multe ori, dezinfectanții chimici nu sunt suficienți pentru a elimina agenții patogeni. Este important de reținut faptul că dispozitivele de dezinfecție bazate pe tehnologia luminii UV-C nu înlocuiesc protocoalele existente, ci completează metodele clasice de curățenie și dezinfecție (studiile arată că dezinfecția cu lumină UV-C este mai eficientă atunci când este utilizată după protocoalele tradiționale de curățare). Curățenia trebuie să rămână o parte importantă a procesului de biosecurizare a unităților medicale suport COVID-19.

spitalele suport covid
Sursa: Shutterstock

Biosecuritatea Ecologică Integrată în spitalele suport COVID-19

BIOCOMP, producător și lider de piață cu 30 de ani de expertiză, este singura companie din România care oferă dispozitive de dezinfecție UV-C profesionale, asigurând Biosecuritatea Ecologică Integrată a unităților medicale. Biosecuritatea Ecologică Integrată este un concept unic, ce presupune blocarea celor trei căi principale de contaminare potențială: aer, suprafețe generale și obiecte.

Decontaminarea aerului este un aspect critic în reducerea și prevenirea transmiterii agenților patogeni, în contextul în care peste 60% dintre contaminări se realizează pe calea aerului. Dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului (cunoscute și sub denumirea de lămpi bactericide) sunt special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană, asigurând un grad maxim de protecție epidemiologică. Aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon (iritant pentru tractul respirator uman) sau alți compuși secundari.

În completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția suprafețelor se folosesc doar în absența persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor. Pentru o protecție eficientă în spitalele suport COVID-19, se recomandă utilizarea dispozitivelor pentru dezinfecția suprafețelor atât în zonele tranzitate de pacienți și personalul medical (holuri, saloane, UPU, saloane ATI, săli de operații, cabinetele pentru CT și RMN, laboratoare, cabinete medicale etc.), cât și în zonele dedicate personalului administrativ (birouri, spații de depozitare, grupuri sanitare, holuri, vestiare etc.).

Procesul de biosecurizare ecologică integrată este completat de dispozitivele speciale cu lumină UV-C BIOCOMP pentru dezinfecția obiectelor (telefoane mobile, tablete, pachete, documente, tastatură etc.), dispozitivele speciale cu lumină UV-C BIOCOMP pentru dezinfecția încălțămintei și dispozitivele speciale cu lumină UV-C BIOCOMP pentru dezinfecția autovehiculelor implicate în activitatea medicală.

Valul 4 al pandemiei de coronavirus reprezintă o provocare extraordinară pentru sistemul medical din România, cu precădere pentru spitalele suport COVID-19. Situația actuală necesită adoptarea unor măsuri care să protejeze atât pacienții cu o stare precară de sănătate, ce nu trebuie agravată prin contaminarea suplimentară cu agenți patogeni periculoși, cât și personalul medical și auxiliar. Aceste acțiuni ar trebui să implice costuri reduse, să fie ecologice, eficiente și să creeze un mediu dezinfectat și sigur pentru aplicarea protocoalelor medicale. Luând în calcul variantele disponibile, dezinfecția cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C reprezintă o soluție viabilă ce ar trebui luată în calcul pentru dotarea unităților medicale, cu precădere a spitalelor suport COVID-19.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!