Tuberculoza (TBC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, situandu-se pe locul doi in topul mondial al bolilor infectioase cauzatoare de deces.
TBC este o boala contagioasa, care poate afecta orice parte a corpului, dar care cel mai adesea afecteaza plamanii. Tuberculoza este cauzata de un microorganism bacterian, bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis. Aceasta bacterie se transmite pe calea aerului de la om la om, dar si de la animal la om.
Cei mai vulnerabili la Mycobacterium tuberculosis sunt persoanele in varsta, sugarii si copiii cu varsta sub 5 ani si persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Exista doua tipuri de infectii cu tuberculoza: latenta (bacteriile raman inactive, nu produc simptome şi nu sunt contagioase) si active (bacteriile produc simptome si pot fi transmise altora). Aproape o treime din populatia lumii este infectata cu tuberculoza latenta si nu transmite infectia celor din jur. Boala apare la 5-10% din persoanele cu tuberculoza latenta si se poate dezvolta oricand de-a lungul vietii, dar cel mai mare risc este în primii doi ani de la contactarea infectiei. Netratata, boala este fatala.
In cazul tuberculozei pulmonare, bacteriile ataca plamanii, distrug tesuturile si creeaza cavitati. Tuberculoza extrapulmonara ataca regiuni ale corpului precum oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos central. In cazul tuberculozei diseminate, bacteriile se raspandesc prin sistemul sangvin si ataca intreg organismul.
Tuberculoza este cea mai raspandita boala infectioasa tratabila la nivel mondial, protejarea impotriva infectiilor fiind cu atat mai importanta.
Masurile de prevenire a infectiei includ atat folosirea dispozitivelor speciale de dezinfectie, cat si actiuni zilnice, precum evitarea locurilor aglomerate:
Vezi gama noastra completa de lampi si dispozitive bactericide cu lumina UV-C.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.