Ce trebuie sa stim despre infectia cu Stafilococul auriu?

Cum ne protejam de tuberculoza
Cum ne protejam de Tuberculoza (TBC)?
bacterie
Ce trebuie sa stim despre E. coli?
Cum ne protejam de infectia cu stafilococul auriu

Infectia cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) ocupa locul doi in topul celor mai frecvente infectii nosocomiale (infectii intraspitalicesti). In acelasi timp, stafilococul auriu este principala cauza a bacteriemiei, a infectiei plagilor chirurgicale si a materialelor protetice.

Stafilococul auriu este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infectii respiratorii, infectii ale pielii si a tesuturilor moi, ale sistemului nervos central, ale tractului urinar, infectii endovasculare si musculo-scheletale.

Conform statisticilor, 2 persoane din 100 sunt purtatoare ale stafilococului auriu, dar nu intotdeauna se imbolnavesc, daca au un sistem imunitar puternic. Cei mai vulnerabili la aceasta bacterie sunt persoanele varstnice, nou nascutii, persoanele cu plagi deschise, netratate steril sau care au suferit o interventie chirurgicala, persoanele care sunt spitalizate o perioada indelungata, precum si persoanele care sufera de boli cronice, precum diabet, cancer sau HIV.

Transmiterea stafilococului auriu se face prin contactul cutanat cu o persoana infectata, prin intermediul ranilor sau a leziunilor prezente la nivelul pielii. Folosirea in comun a lamelor de ras, a prosoapelor sau a incaltamintei pot cauza de asemenea infectia cu stafilococ auriu. 

Masuri pentru a preveni infectia cu stafilococul auriu

Bacteria Staphylococcus aureus a dezvoltat rezistenta la actiunea a numeroase antibiotice, protejarea impotriva infectiilor fiind cu atat mai importanta.

Masurile de prevenire a infectiei includ atat folosirea dispozitivelor speciale de dezinfectie, cat si actiuni zilnice, cum ar fi spalatul corect al mainilor:

  • utilizarea unei lampi bactericide cu lumina ultravioleta UV-C, care sa dezinfecteze aerul si suprafetele contaminate;
  • igiena riguroasa in casa si unitatile sanitare: spalarea meticuloasa a fructelor si legumelor;
  • spalarea mainilor dupa contactul cu alimente sau persoane contaminate si folosirea dezinfectantului pentru maini;
  • spalarea si dezinfectarea mainilor dupa schimbul scutecului murdar al copilului;
  • evitarea folosirii la comun a hainelor sau a obiectelor de ingrijire personala; 
  • folosirea substantelor dezinfectante pentru suprafetele cu care copiii intra in contact;
  • tratamentul promt al tuturor infectiilor pielii si a tesuturilor moi, chiar si a celor superficiale.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!