Ce sunt produsele biocide?

Dezinfectie cabinet stomatologic
Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C in cabinetele stomatologice
5 motive sa folosesti lumina ultravioleta UV-C pentru dezinfectia in restaurante

Nevoia de siguranță și protecție împotriva agenților patogeni a condus la apariția unor produse biocide. Ele se regăsesc într-o gamă diversiă de produse, care au ca scop neutralizarea organismelor nocive. De la începuturile civilizației, oamenii au încercat să controleze sau să elimine organismele dăunătoare, de tipul mucegaiurilor sau bacteriilor care pot cauza infecții.

Una dintre soluțiile actuale privind metodele inteligente de dezinfecție constă în folosirea dispozitivelor biocide pe bază de lumina ultravioletă UV-C. Cu o expertiză de peste 30 de ani, BIOCOMP reprezintă principalul furnizor de lămpi UV bactericide ce au puterea de a distruge agenții patogeni în proporție de până la 99,99%. 

BIOCOMP pune la dispoziție lămpi UV-C pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, lămpi UV-C CUSTOM, precum și alte dispozitive destinate eliminării și prevenirii răspândirii microorganismelor dăunătoare sănătății umane și mediului.

Produsele biocide – esențiale pentru păstrarea unui mediu steril, necontaminat

Sursa: Freepik.com

Există spații în care orice contaminare periclitează sănătatea publică. Din nefericire, microorganismele se adaptează rapid la mediile de viață ale oamenilor. Astfel, este esențială menținerea unui mediu steril și sigur în spații de interes public (spitale, restaurante, supermarketuri etc).

Este primordială garantarea unui nivel de siguranță atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul în care conviețuim. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-a constituit un regulament european privind introducerea și folosirea produselor biocide, ca soluție pentru eliminarea germenilor. 

Produsul biocid reprezintă orice amestec compus din numeroase substanțe active, ce au rolul de a îndepărta și preveni orice agent patogen. Spre deosebire de dezinfectanți, produsele biocide prezintă un nivel ridicat de curățare, întreg procesul de igienizare fiind eficientizat.

În privința distrugerii agenților patogeni este necesară adoptarea unor măsuri care vizează menținerea igienei. Acest lucru se realizează prin respectarea normelor de curățare și igienizare în spațiile publice. În această situație, utilizarea produselor biocide este esențială. 

Folosirea acestor produse este reglementată de Uniunea Europeană, instituțiile specializate evaluând potențialele riscuri ale acestora înainte de a fi comercializate. 

Din perspectivă istorică, produsele biocide au fost evaluate diferit de fiecare țară din Uniunea Europeană, dar cu noua Directivă, regulile privind utilizarea produselor s-au schimbat. 

Totodată, stabilirea regulamentului Biocidal Products Regulation – BPR a fost o soluție eficientă în ceea ce privește dezvoltarea modului de funcționare a produselor biocide pe piața de desfacere din UE. Mai mult decât atât, acesta a reușit să garanteze un nivel ridicat de siguranță și protecție privind populația și mediul înconjurător.

Tipuri de produse biocide

Sursa: Freepik.com

Un produs biocid reprezintă soluția care elimină microorganismele nocive sănătății umane, prin diferite mijloace. Produsele biocide pot fi clasificate în funcție de substanțele active care elimină în totalitate agenții patogeni. 

În prezent, se regăsesc numeroase abordări privind dezvoltarea soluțiilor biocide, ținându-se cont în special de modalitatea de acționare și utilizare. În regulamentul BPR, produsele biocide se regăsesc sub forma a 22 de produse, clasificate în 4 arii de activitate:

 • Dezinfectanți – sunt produse destinate igienei alimentare, uz casnic, apă potabilă etc;
 • Conservanți – majoritatea produselor din categorie sunt utilizate în vederea prevenirii dezvoltării bacteriilor și a microbilor;
 • Soluții de eliminare a dăunătorilor – se numără rodenticidele, vermicidele, insecticidele sau alte substanțe pentru combaterea acestora;
 • Alte produse biocide – produse antivegetative sau produse destinate taxidermiei.

Sunt produsele biocide o soluție sigură și eficientă?

produse biocide eficiente
Sursa: Freepik.com

Produsele biocide reprezintă o cale sigură în ceea ce privește protecția sănătății oamenilor și a mediului înconjurător.

De foarte multe ori, dezinfectanții sau alte alternative utilizate în scopul igienizării nu oferă o siguranță și o eficientizare a procesului. De aceea, este esențial să se dezvolte noi soluții sustenabile, care asigură distrugerea agenților patogeni.

Aceste produse biocide sunt strict utilizate pentru dezinfectare. În prezent, se regăsesc numeroase produse care nu au în componența lor substanțe active, dar sunt utilizate ca soluții biocide. Acestea își dovedesc efectele prin mijloace mecanice, electronice, cu lumină ultravioletă etc.

În prezent, lumina ultravioletă UV-C a devenit o soluție privind dezinfectarea aerului sau a suprafețelor datorită capacității sale de a elimina eficient și sigur microbii, virusurile sau sporii. 

Conform Ordinului Ministerului Sănătății 961/2016 privind igienizarea spațiilor publice, dezinfecția cu raze ultraviolete se recomandă în curățarea și sterilizarea atât a suprafețelor, cât și a aerului în spații închise, în vederea maximizării întregului proces de dezinfecție.

Rezistența microorganismelor – o problemă întâlnită frecvent

produse biocide
Sursa: Freepik.com

Rezistența este o problemă caracteristică majorității biocidelor chimice, care funcționează prin adăugarea unor substanțe nocive în mediul de viață al organismului țintă. În unele cazuri, aceste substanțe nu sunt eficiente, microorganismele reușind să supraviețuiască biocidelor chimice. 

Există bacterii și spori care pot supraviețui în vid, acid sau radiații extreme sau rămân vii timp de zeci de ani după ce au fost izolate, reactivându-se la primul contact cu o gazdă.

Când un biocid, de exemplu un antibiotic, omoară un număr de microorganisme, dar nu și pe cele rezistente, acestea din urmă vor rămâne și se vor înmulți. În lipsa unui biocid eficient, infecția va reveni, de data aceasta mai agresivă și mai greu de eliminat. Acest lucru se întâmplă în spitale, din cauza folosirii pe scară largă a antibioticelor (tetraciclina). Acest lucru a expus mai multe populații de bacterii la antibiotice, crescând șansele ca cel puțin una să dezvolte rezistență. Rezistența apare din două motive:

 • Eficiența redusă a biocidului chimic: unii agenți patogeni supraviețuiesc acestei metode, însă, biocidele moderne (lămpile UV) garantează o dezinfecție de până la 99,99%;
 • Capacitatea organismului de a se adapta și a evolua: microorganismele au avut capacitatea de a se adapta la diverse substanțe care au apărut în mediul lor. Unele pot folosi această capacitate pentru a se adapta încă odată, la biocid. Lumina ultravioletă UV-C nu afectează un singur proces, ci însăși structura celulei, ceea ce face imposibil să se adapteze.

Prin urmare, biocidele bazate pe un mecanism (precum lumina ultravioletă UV-C) sunt o soluție ideală pentru dezinfectarea spațiilor publice, ajutând la combaterea fenomenului de rezistență microbiană. 

Lămpile bactericide BIOCOMP – O soluție inteligentă de dezinfectare

Înainte de inventarea lămpilor UV nu exista un mod eficient de curățare a spațiilor, dar astăzi ai acces la soluții care garantează dezinfecția și scad riscul de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile.

Lămpile bactericide BIOCOMP pot elimina microorganismele nocive în proporție de până la 99,99% fiind totodată complet sigure pentru oameni și mediu. Acestea sunt dispozitive utile în dezinfectarea suprafețelor și aerului și au la bază un proces 100% ecologic. Lămpile BIOCOMP nu produc ozon sau alți compuși chimici, unele fiind special concepute pentru a funcționa chiar și în prezența umană.

Acest tip de produse folosesc raze ultraviolete, un tip de radiație la care microorganismele sunt extrem de vulnerabile și care nu se acumulează sau lasă reziduuri în zona în care acționează. Acest lucru face clasa biocidelor bazate pe radiație ultravioletă soluția potrivită pentru industria alimentară, precum și pentru orice alt mediu care trebuie păstrat dezinfectat și igienizat.

Pentru dezinfecția UV, numai UVC (100-280 nm) are o energie suficient de mare pentru a distruge în mod eficient microorganismele. Studiile au arătat că UVC la 254 nm este eficient împotriva tuturor agenților patogeni de origine alimentară, microbiotei naturale, mucegaiurilor și virusurilor. Acesta este tipul de radiație ultravioletă pe care o folosesc produsele BIOCOMP.

Lampa UV bactericidă BIOCOMP este un real sprijin în vederea prevenirii patogenilor. Printre principalele beneficii oferite de lampa bactericidă BIOCOMP menționăm:

 • Este destinată unei game diverse de agenți patogeni;
 • Oferă o dezinfecție completă a aerului și a suprafețelor într-un timp scurt;
 • Poate fi montată ușor atât pe tavan, cât și pe perete, dar se regăsesc și lămpi pe stative mobile;
 • Oferă o igienă și o siguranță a mediului fără o utilizare exagerată a biocidelor chimice.
 • Prezintă un consum redus de energie.

Concluzii

Un produs biocid este soluția recomandată pentru eliminarea microorganismelor dăunătoare sănătății umane. Lumina ultravioletă reprezintă astăzi cea mai eficientă metodă de dezinfectare și de prevenire a agenților patogeni. 

Cu o experiență de peste 30 de ani în crearea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C la cele mai înalte standarde de calitate, compania BIOCOMP furnizează un sistem sigur de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminanților realizat pentru orice domeniu.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!