Ce este și cum se folosește corect o lampa uv bactericida?

Inceputurile BIOCOMP…ne amintim cu drag!
Extinderea termenului de valabilitate a cărnii
Extinderea termenului de valabilitate a cărnii cu ajutorul Biosecurității Ecologice Integrate®
lampa uv bactericida

Una dintre soluțiile recomandate pentru asigurarea sănătății se referă la dezinfecția cu lampa UV bactericida. În contextul actual, sănătatea și siguranța sunt cele mai importante aspecte ale vieții. În lipsa lor, societatea s-ar confrunta cu probleme grave cum ar fi creșterea riscului de morbiditate sau a cazurilor de mortalitate.

De aceea, prevenirea acestor efecte este dependentă de implementarea unor măsuri eficiente și eco-friendly de control proactiv al contaminării cu agenți patogeni.

BIOCOMP este principalul producător, din România, de astfel de dispozitive. Cu o experiență de peste 30 de ani, BIOCOMP asigură servicii integrate de biosecuritate cu ajutorul acestor dispozitive inovatoare, care au capacitatea de a distruge până la 99,99% dintre microorganismele dăunătoare. 

În acest fel, pentru a elimina și preveni microorganismele care afectează sănătatea umană și mediul este necesară apelarea la soluții precum:

 • lampa UV bactericida pentru dezinfecția suprafețelor (utilizată doar în absența oamenilor);
 • lampa UV bactericida pentru dezinfecția aerului (utilizată chiar și în prezența umană);
 • lampa UV bactericida customizată ținând cont de particularitățile activității desfășurate.

Despre tehnologia cu lumina ultravioletă UV-C

Tehnologia UV-C a devenit populară relativ recent, în contextul prevenirii răspândirii virusului Sars-Cov-2. Totuși, lumina ultravioletă a fost utilizată pentru distrugerea agenților patogeni chiar de la sfârșitul anilor 1800. 

Lumina ultravioletă este o parte invizibilă din radiația solară. Lungimea sa de undă se află între razele X și cele infraroșii. Ținând cont de lungimea de undă și efectele provocate asupra organismelor, lumina ultravioletă poate fi de 3 tipuri:

 • lumina UV-A, cu lungime care variază între 315nm și 400 nm, prezintă efecte eritematoase/ inflamatoare;
 • lumina UV-B, cu lungime care variază între 280nm și 315 nm, prezintă efecte bronzante;
 • lumina UV-C, cu lungime care variază între 100 nm și 280 nm, este caracterizată ca având efecte bactericide.

Cercetările arată că dispozitivele care utilizează lumina UV-C (produsă artificial) sunt deosebit de eficiente din perspectiva funcției distructive a ADN-ului microorganismelor dăunătoare la o lungime de undă de 253,7 nm. În acest fel, capacitatea agenților patogeni de a se reproduce este dezactivată aproape imediat. 

Utilizată în numeroase domenii de activitate, lampa uv bactericida are menirea de a dezinfecta într-o proporție de 99,99%:

 • aerul;
 • suprafețele;
 • produsele (alimentare sau nealimentare)

De asemenea, aceasta este o soluție indicată în distrugerea Coronavirusului întrucât are posibilitatea de preveni răspândirea în proporție de 99%.

Ce este lampa UV bactericida și care sunt beneficiile sale?

ce este lampa uv bactericida

Lampa UV bactericida este un aparat dedicat procesului de dezinfecție. Cu ajutorul luminii UV-C, are capacitatea de a distruge materialul genetic și funcția de reproducere a agenților patogeni. Acest proces poartă denumirea de iradiere germicidă. 

Lampa UV bactericida se caracterizează prin următoarele avantaje:

 • eficiență dovedită în distrugerea în proporție de până la 99,99% dintre agenții patogeni;
 • crearea unui mediu de lucru/ de viață lipsit de microorganisme care afectează sănătatea;
 • diminuarea cazurilor de infecții nosocomiale sau prevenirea bolilor transmise prin aer;
 • mentenanță ușoară;
 • consum minim de energie;
 • montare și utilizare facile.

De ce lampa UV bactericida folosește tehnologia UV-C?

Sursa: Freepik.com

Lumina UV-C produsă artificial are funcție bactericidă. Ea poate dezactiva ADN-ul și capacitatea de răspândire a bacteriilor, virusurilor, mucegaiurilor sau a altor microorganisme dăunătoare. Fiind o alternativă la produsele biocide clasice, lampa UV bactericida poate fi utilizată în numeroase domenii (de la casnic, industria alimentară, medicină, învățământ și multe altele). 

Dezinfecția cu lampa bactericidă uv se realizează în mod ecologic întrucât nu prezintă riscul de a elimina compuși secundari și deci nu va afecta sănătatea.

Cum funcționează lampa UV bactericidă pentru dezinfecția aerului?

Fabricată astfel încât să permită funcționarea sigură în prezența oamenilor, lampa UV bactericida pentru dezinfecția aerului produce un strat de lumină ultravioletă tip C paralel cu tavanul. Distribuirea fluxului de lumină se realizează cu ajutorul convecției naturale, prin grilele de direcționare cu care lampa este dotată. 

Lămpile bactericide UV-C de la BIOCOMP se diferențiază de alte lămpi UV prin faptul că nu generează ozon sau alte reziduuri, în timp ce dezinfecția se realizează 100% eficient și 100% ecologic. De asemenea, dezinfecția se poate efectua constant, 24/7, tuburile biocide asigurând o funcționare de la 9.000 până la 18.000 de ore.

Poate fi utilizată în spații profesionale din unitățile de învățământ, din industria alimentară, în cabinete veterinare sau în unități dedicate sănătății umane și nu numai.

Cum funcționează lampa UV bactericida pentru dezinfecția suprafețelor?

Concepută pentru a se adapta spațiilor din diverse domenii de activitate (medical, educație, producție ș.a.), lampa UV bactericida pentru dezinfecția suprafețelor creează un scut activ de protecție împotriva contaminării cu orice tip de microorganisme dăunătoare. Similar celor pentru dezinfecția aerului, nici acestea nu generează ozon sau produși secundari. Procesul de dezinfectare este 100% ecologic și eficient.

Dispunând de tuburi care produc lumina ultravioletă tip C de 253,7 nm, lămpile bactericide pentru suprafețe pot fi:

 • mobile (pe stativ);
 • fixe (pe perete sau agățate de tavan).

Unele pot fi echipate cu sistem de orientare, pentru fi rotite vertical până la 300  ͦ, respectiv orizontal până la 360  ͦ, asigurând o dezinfectare focusată sau completă.

Cum funcționează lampa UV bactericida specială?

Când activitatea, particularitățile spațiului sau obiectele dintr-o încăpere solicită condiții speciale de dezinfectare, dispozitivele cu lumină UV-C speciale produse de BIOCOMP asigură o protecție targetată, eliminând posibilitatea de risc epidemiologic.

Bocomp are posibilitatea de a furniza soluții personalizate afacerii dvs, indiferent că vorbim de:

 • lampa uv bactericida cu 4 sau 8 tuburi de lumină germicidă pentru dezinfectarea spațiilor mari;
 • lămpi UV-C pentru dezinfecția aerului cu decor PAL sau design slim;
 • cutii de dezinfectare a obiectelor personale sau a încălțămintei și altele.

Cum funcționează lampa UV bactericidă pentru dezinfecție industrială?

În vederea asigurării biosecurității și controlului biocontaminanților la nivel industrial, lampa UV bactericida are rolul de a:

 • preveni riscurile epidemiologice în mod eficient, din perspectiva costurilor;
 • dezinfecta fără să producă ozon, căldură sau alte reziduuri;
 • spori termenul de valabilitate și prospețimea alimentelor;
 • asigura o dezinfecție corespunzătoare ținând cont de exigențele clienților sau de activitatea desfășurată;
 • a oferi angajaților și altor persoane care tranzitează spațiile protecție împotriva bacteriilor, virusurilor, ciupercilor, mucegaiurilor și a altor agenți patogeni;
 • îmbunătăți performanța operatorului economic.

Cum se folosește corect o lampa UV bactericidă?

Sursa: Freepik.com

Eficiența unei lămpi uv bactericide depinde de:

1. Folosirea adecvată a acesteia

În situația dispozitivelor pentru dezinfecția suprafețelor, vorbim de:

 • o activare de la distanță a procesului de dezinfecție;
 • o funcționare în absența oamenilor;
 • o distrugere a agenților patogeni doar de pe suprafețe. 

În caz contrar, utilizarea în prezența umană provoacă efecte negative, dar reversibile (adică nu produc afecțiuni cronice asupra organismului). Cu toate acestea, este imperativă folosirea acestui aparat în afara prezenței oamenilor.

Dispozitivelor pentru dezinfecția aerului (lămpi uv bactericide cu grilă) pot fi utilizate în prezența omului, în condiții de maximă siguranță. 

Directiva europeană garantează eficiența de dezinfecție a aerului dacă sunt montate la o înălțime de 2,3 – 2,5 m de podea. Astfel, stratul de lumină UV-C produs este staționar. Oamenii nu au posibilitatea de a intra în zona de acțiune a luminii ultraviolete de tip C generată de lampa uv bactericidă.

2.Caracteristicile încăperii ce urmează a fi dezinfectată

Pentru ca procesul de dezinfecție să fie cât mai rapid și eficient (atât din perspectivă financiară, cât și funcțională), puterea și numărul de tuburi ale lămpii UV trebuie să țină cont de dimensiunea spațiului ce va fi dezinfectat. De exemplu, într-un cadru profesional (sălile de așteptare din centrele medicale sau spațiile cu funcționalitate diferită dintr-o fabrică), se identifică nevoia de a achiziționa și monta dispozitive UV-C care să se potrivească particularităților acestor unități.

De asemenea, montarea acestor lămpi este deosebit de importantă mai ales din punct de vedere a eficientizării procesului de dezinfectare, precum și din cel al costurilor privind dezinfecția. 

În condițiile în care lampa uv bactericidă este instalată într-o zonă obstrucționată de elemente fizice sau într-un loc neconform cu indicațiile din manualul de utilizare, procesul de dezinfecție nu se efectuează conform așteptărilor. În acest fel, dezinfecția cu lumina ultravioletă devine un proces costisitor. 

3.Alte activități de asigurare a igienei în spațiile care necesită dezinfecție

Spațiile caracterizate de un flux ridicat de oameni sunt expuse constant la riscul de a fi contaminate cu microorganisme dăunătoare. Dar, pentru ca dezinfecția să producă rezultate concrete, aceasta trebuie efectuată după o curățenie și aerisire în prealabil. Folosind produse convenționale de igienizare, curățarea spațiilor trebuie să fie realizată în mod regulat pentru a eficientiza următoarele procese menite să creeze un mediu optim.

Curățenia implică eliminarea fizică a germenilor, a murdăriei și a reziduurilor de pe suprafețe. Această activitate nu distruge agenții patogeni, dar pregătește încăperile pentru procesul de dezinfecție. De asemenea, un alt aspect care eficientizează dezinfecția UV este aerisirea încăperilor. Un flux constant de aer curat facilitează obținerea celor mai bune rezultate de igienizare a aerului/ suprafețelor.

Concluzii

Prin urmare, lampa uv bactericidă rămâne cea mai bună soluție la nevoile de dezinfecție ale afacerii dvs. 

Efectuată după o curățare și o aerisire în prealabil a încăperilor, dezinfecția aduce cele mai bune rezultate contribuind la crearea unui microclimat optim, lipsit de virusuri, bacterii, mucegaiuri și alți agenți patogeni. De aceea, BIOCOMP pune la dispoziția clienților săi un portofoliu variat de lămpi germicide cu lumină UV-C și alte soluții personalizate.

Cu o expertiză de peste 30 de ani în crearea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C la cele mai înalte standarde de calitate, compania BIOCOMP furnizează un sistem sigur de Biosecuritate Ecologică Integrată și control proactiv al biocontaminanților în funcție de particularitățile companiei dvs.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!