Cat de eficiente sunt dispozitivele de dezinfectie cu ozon?

Clădiri sănătoase, mai importante ca niciodata
Cladirile sanatoase, mai importante ca niciodata
Lumina ultravioletă UV-C
Tehnologia dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C: istoric si explicatii
Dispozitiv de dezinfecție cu ozon

Pandemia de coronavirus a starnit un interes crescut pentru tehnologiile inovatoare de dezinfectie. Acest nivel de atentie a contribuit la aparitia a numerosi producatori si distribuitori care promoveaza dispozitive de dezinfectie cu ozon, ieftine si de mici dimensiuni, ce pot fi folosite pentru a indeparta mirosurile neplacute, agentii patogeni daunatori, particulele, bacteriile si, in unele cazuri, chiar si SARS-CoV-2. Cu toate acestea, aceste afirmatii sunt in cel mai bun caz discutabile, daca nu chiar eronate.

Iata in continuare cateva aspecte care ar trebui cunoscute inainte de a achizitiona un dispozitiv de dezinfectie cu ozon.

Ce este ozonul si cum actioneaza?

Ozonul (O3), numit si „oxigen activat”, este un gaz folosit pentru a distruge agentii patogeni, prin intermediului unui proces de oxidare. In momentul in care moleculele de ozon intra in contact cu agentii patogeni (virusuri, mucegaiuri, bacterii etc.), acestea rup membranele exterioare ale peretilor celulari si distrug agentul patogen, prin oxidarea materialului sau genetic (ADN sau ARN).

Proprietatile biocide ale ozonului

Datorita proprietatilor sale oxidante, ozonul este un biocid eficient si este utilizat in prezent pentru dezinfectia incaperilor din diferite domenii de activitate (birouri, cabinete medicale, sali de clasa, restaurante, hoteluri, apartamente etc.). Studiile arata ca dezinfectia cu ozon este de pana la 50 de ori mai eficienta decat dezinfectia cu clor. Din pacate, cel mai adesea, solutiile ieftine care circula pe internet nu se ridica la nivelul cerintelor de baza si nu poseda tehnologia necesara pentru a face posibila o dezinfectie eficienta.

Dezinfectia cu ozon: riscuri si limitari

In ciuda proprietatilor sale biocide, ozonul are un impact negativ asupra sanatatii omului. Astfel, ozonul produce dificultati de respiratie, iritatii nazale, dureri de cap, atacuri de astm si tuse. Pentru ca incaperea in care s-a efectuat dezinfectia cu dispozitive cu ozon sa fie sigura pentru oameni, este necesara aerisirea impecabila. Prin aceasta actiune, aerul dezinfectat este in mare masura eliminat din incapere si aer contaminat este introdus. In plus, aceasta operatiune presupune intreruperea activitatii.

Un alt dezavantaj major al ozonului este acela ca efectul sau biocid este extrem de limitat in timp. Dupa aproximativ 20 de minute, protectia data de dezinfectia cu ozon dispare, fiind necesara utilizarea unei alte metode de dezinfectie.

Alternativa? Dezinfectia cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C

Spre deosebire de dispozitivele cu ozon, dispozitivele bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C nu modifica molecula de oxigen si nu emit compusi secundari, fizici sau chimici.

Lumina ultravioleta UV-C este o componenta invizibila a radiatiei solare situata, ca lungime de unda, intre 100nm si 280nm. Eficienta maxima distructiva asupra microorganismelor se obtine prin utilizarea luminii ultraviolete UV-C cu lungimea de unda de 253,7 nm, care deterioreaza acidul dezoxiribonucleic (ADN) al agentilor patogeni, impiedicand capacitatea lor de a se reproduce.

BIOCOMP, producator si lider de piata cu peste 30 de ani de expertiza, este singura companie din Romania care ofera dispozitive de dezinfectie UV-C profesionale, pentru dezinfectia aerului (special concepute pentru a functiona in deplina siguranta in prezenta umana), suprafetelor (se folosesc doar in absenta persoanelor) si obiectelor. Datorita dezinfectiei rapide si usurintei de utilizare, dispozitivele biocide bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C BIOCOMP pot fi integrate usor in fluxul zilnic al activitatilor, permitand desfasurarea normala a programului, in cele mai sigure conditii.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!