Biosecuritatea Ecologica Integrata cu tehnologia luminii UV-C, noul imperativ in protectia muncii

Tunelul de dezinfectie cu tehnologia luminii UV-C – beneficii pentru industria alimentara
Dispozitivele biocide cu tehnologia luminii UV-C si siguranta personalului

Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca pandemia de coronavirus a afectat dramatic modul in care se desfasoara activitatea, in toate sectoarele economice. In acelasi timp, dinamica miscarii oamenilor la nivel planetar continua sa creasca exponential, odata cu aceasta crescand cantitatea si diversitatea bacteriilor, mucegaiurilor si a virusurilor ce afecteaza mediul de lucru.

In aceste conditii, se impune o reevaluare a normelor de protectie a muncii, astfel incat acestea sa includa si controlul proactiv al biocontaminantilor. Trecerea la un alt nivel, superior, de asigurare a calitatii mediului de lucru devine cu atat mai importanta cu cat suntem astazi mai expusi ca niciodata pericolelor epidemiologice.

In prezent, exista pe piata tehnologii care nu doar ca ajuta pe termen scurt, dar pot constitui soluții viabile in viitor, daca specialistii in protectia muncii vor acorda mai multa atentie prevenirii si controlului contaminarilor cu agenti patogeni. O astfel de tehnologie este tehnologia dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C.

Lumina ultravioleta UV-C cu lungimea de unda de 253,7 nm distruge ADN-ul agentilor patogeni, astfel incat virusurile, bacteriile, drojdiile, ciupercile si alte microorganisme sunt dezactivate intr-un interval de timp cuprins intre cateva secunde si cateva minute.

Dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C are numeroase avantaje fata de metodele alternative: este eficienta, ecologica (nu emite ozon sau alti compusi secundari), are costuri de instalare, intretinere si operationale scazute, genereaza un consum minim de energie, contribuind la reducerea cheltuielilor.

In plus, lumina ultravioleta UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente in cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.

Biosecuritatea Ecologica Integrata cu tehnologia luminii UV-C

BIOCOMP, lider de piata cu 30 de ani de expertiza, a creat si inregistrat conceptul de Biosecuritate Ecologica Integrata® cu tehnologia luminii UV, concept revolutionar ce presupune abordarea holistica a dezinfectiei aerului, suprafetelor generale si a obiectelor impotriva contaminarii si transmiterii oricarui tip de agent patogen periculos: virusuri (inclusiv SARS-CoV-2), bacterii si spori de mucegai.

Dispozitivele de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C pentru dezinfectia aerului BIOCOMP au scopul de a imbunatati siguranta, sanatatea si productivitatea angajatilor. Ele ofera posibilitatea desfasurarii in conditii normale a activitatii, fiind special concepute pentru a functiona in deplina siguranta in prezenta umana.

Pentru a realiza dezinfectia, aceste dispozitive emit un strat de lumina ultravioleta UV-C paralel cu tavanul si folosesc convectia naturala pentru a dezinfecta aerul din incaperea in care au fost montate. Astfel, aerul dezinfectat reduce rata de transmitere a bolilor infecțioase (inclusiv COVID-19) – cu efect direct asupra numarului zilelor de concediu medical – si diminueaza simptomele sindromului clădirii bolnave (iritatii ale ochilor, dureri de cap, dureri musculare, tuse etc.).

In completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfectia suprafetelor se folosesc doar in absenta persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricarui tip de spatiu si actioneaza pentru a crea un sistem activ de protectie impotriva contaminarilor.

BIOCOMP este singura companie din Romania care ofera dispozitive de dezinfectie UV-C profesionale, personalizate pe spatii de lucru, astfel:

  • Dezinfectia aerului din orice spatiu de producție, logistic sau office (in deplina siguranta in prezenta umana), in conformitate cu reglementarile internationale;
  • Dezinfectia suprafetelor si echipamentelor;
  • Dezinfectia suprafetelor de schimb de caldura (centrale tratare aer, cu diminuarea cu pana la 30% a consumurilor energetice);
  • Dezinfectia obiectelor (telefoane mobile, tablete, plicuri, colete etc.);
  • Dezinfectia incaltamintei;
  • Dezinfectia interiorului mijloacelor de transport.

Pandemia de coronavirus reprezinta o provocare extraordinara pentru specialistii in protectia muncii, care trebuie sa gaseasca solutii eficiente, economice si ecologice pentru a se adapta la noua stare de normalitate. Evaluand optiunile existente la ora actuala, tehnologia luminii UV-C ar trebui luata in calcul pentru securizarea mediului de lucru, fiind cea mai viabila solutie pentru a evita raspandirea contaminarilor. 

Articol publicat in Ghidul HSE Romania, editia 2021: https://www.govnet.ro/General/Economics/Integrated-Ecological-Biosecurity-with-UV-C-light-technology-the-new-imperative-in-labor-protection-by-Biocomp

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!