Campylobacter produce anual, la nivelul Uniunii Europene, peste nouă milioane de îmbolnăviri, fiind principala cauză a toxiinfecţiilor alimentare la om. Campylobacter este o bacterie de mici dimensiuni, care poate supravieţui în sol, aer şi apă pentru o perioadă lungă de timp.
Bacteria se dezvoltă în corpul păsărilor, fiind atrasă de nivelul redus de oxigen şi se poate înmulţi până la un miliard de bacterii Campylobacter/gram de conţinut intestinal. Factorii de risc pentru transmiterea bacteriei sunt reprezentaţi de gurile de ventilaţie, fisurile din clădiri, ferestrele, uşile sau porţile, gunoiul sau de accesul liber al persoanelor în halele de păsări.
Important de reţinut este faptul că bacteria Campylobacter nu este prezentă doar în fermele de păsări. Ea afectează şi ovinele, porcinele şi bovinele, astfel încât asigurarea biosecurităţii ar trebui să fie o prioritate pentru toţi proprietarii de ferme.
Campylobacter reprezintă un risc major din perspectiva siguranţei alimentare, carnea fiind contaminată după tăiere. Pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare, aceasta trebuie prelucrată în condiţii foarte stricte de igienă.
Cea mai simplă şi eficientă metodă de a preveni apariţia şi răspândirea bacteriei Campylobacter este utilizarea lămpilor şi dispozitivelor bactericide cu lumină ultravioletă UV-C, atât pentru dezinfecţia aerului, cât şi pentru dezinfecţia suprafeţelor. Lumina ultravioletă UV-C pătrunde în membrana celulei, străbate conţinutul ei şi distruge ADN-ul, împiedicând-o astfel să se reproducă.
Pentru mai multe informaţii despre cum puteţi asigura biosecuritatea fermei, vă rugăm să ne contactaţi.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.