Importanta utilizarii lampilor UV-C autorizate in unitatile sanitare

spital arsi
Spitalul de Arsi din Bucuresti dezinfecteaza cu lampi bactericide Biocomp!
man coughing jpg q crop smart
Ce sunt infectiile respiratorii si cum le putem vindeca?
Laborivahendite steriliseerimine kasutades UV kiirgust Featured

Conform Normei tehnice din 06/03/2003, publicata in Monitorul Oficial, partea I nr. 194bis din 26/03/2003 privind curatenia si dezinfectia in unitatile sanitare, exista o delimitare importanta intre notiunile de curatenie si dezinfectie pe care ar trebui sa o cunoastem, alaturi de indicatiile specifice necesare pentru dezinfectia cu ultraviolete a suprafetelor si a aerului, prin intermediul lampilor bactericide autorizate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Sanatatii si Familiei.

1. Curatenia versus dezinfectia

Prin definitie curatenia reprezinta ”metoda de decontaminare care asigura indepartarea microorganismelor de pe suprafete, obiecte sau tegumente, odata cu indepartarea prafului si a substantelor organice. Aplicarea corecta a metodelor de curatenie a suprafetelor, obiectelor si echipamentelor poate realiza o decontaminare de 95-98%, foarte aproape de cea obtinuta prin dezinfectie” dar nu inlocuieste dezinfectia propriu-zisa.

Prin definitie, dezinfectia reprezinta ”procesul prin care sunt distruse cele mai multe, sau toate microorganismele patogene (in proportie de 99,99%) cu exceptia sporilor bacterieni, de pe obiectele din mediul inert. Dezinfectia se aplica in cazurile in care curatenia nu elimina riscurile de raspandire a infectiei, iar sterilizarea nu este necesara.In orice activitate de dezinfectie trebuie sa se aplice masurile de protectie a muncii pentru a preveni accidentele si intoxicatiile.”

2. Dezinfectia suprafetelor cu raze ultraviolete

Metoda dezinfectiei utilizand lampi bactericide cu lumina UV-C vine in completarea masurilor de curatenie si dezinfectie chimica, pentru a asigura conditiile necesare de recuperare si evitarea raspandirii microorganismelor daunatoare. Astfel, dezinfectia cu raze ultraviolete trebuie aplicata pentru dezinfectia suprafetelor netede in boxe de laborator, sali de operatii si alte spatii inchise.

Pentru a fi siguri ca respectati conditiile de eficacitate presupuse de aceasta norma, trebuie sa luati in vedere:

  • Utilizarea doar a lampilor destinate dezinfectiei, care pot fi fixe sau mobile, cu tuburi de UV intre 15 si 30 W, prevazute sa functioneze in absenta omului (cu radiatie directa) sau in prezenta omului (cu radiatie indirecta, ecranata si fara emisie de ozon).
  • Tuburile de raze ultraviolete trebuie sa fie permeabile selectiv pentru radiatia cu putere bactericida maxima (radiatia de 2537 Angstromi), sa aiba o durata de functionare de minimum 7500 ore si o putere bactericida corespunzatoare (intre 8 si 13,5 W pentru tubul de 30 W). Tubul de ultraviolete trebuie sa fie perfect curat inainte de utilizare.
  • Spatiul in care se efectueaza dezinfectia cu radiatii ultraviolete trebuie supus in prealabil unei curatenii minutioase: a tuturor suprafetelor, iar temperatura mediului trebuie sa fie intre 15 si 30°C si umiditatea de maximum 60%. 

3. Dezinfectia aerului cu raze ultraviolete

Doar tipurile de aparate autorizate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Sanatatii si Familiei pot fi utilizate in dezinfectia cu raze ultraviolete. Pentru a fi siguri de o dezinfectie completa, numarul lampilor necesare pentru dezinfectia aerului intr-un spatiu inchis se calculeaza in functie de debitul de aer dezinfectat de fiecare aparat, volumul incaperii si viteza de schimb a aerului din incapere. Nu este admisa expunerea directa a persoanelor la radiatia lampilor de dezinfectie cu raze UV; in cazul in care operatorul aparatului este in situatia de a fi expus la radiatia directa, el va purta echipament de protectie (ochelari de sticla, masca ce acopera complet capul – cu fanta pentru vedere – si manusi de cauciuc). Utilizarea aparaturii bazata pe radiatii ultraviolete comporta folosirea de lampi speciale, care au aceasta destinatie si necesita efectuarea calculelor privind numarul aparatelor, stabilirea conditiilor de realizare si a duratei de expunere.

Ignorarea conditiilor necesare creeaza riscul nerealizarii dezinfectiei si poate induce producerea de accidente. Achizitionarea aparatelor de dezinfectie cu raze ultraviolete trebuie sa fie insotita de documentatia tehnica referitoare la toate datele privind caracteristicile si modul de utilizare a aparatelor, pentru a asigura o actiune eficace si lipsita de nocivitate.

Mai multe despre lumina ultravioleta UV-C gasesti aici.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!