Sporii de mucegai sunt microorganisme ce fac parte din familia ciupercilor, responsabile in mediul natural de a descompune materialele organice. Mucegaiurile reprezinta un grup taxonomic complex, motiv pentru care clasificare acestora este in continua transformare. Un numar posibil de specii este apreciat la aproximativ 250.000. Mucegaiurile de interes alimentar sunt grupate in 20 de genuri si aproximativ 1000 de specii. Sporii de mucegai intalniti cel mai des in locuinte sunt: Cladosparium, Alternaria, Penicillium si Aspergilus, dar pot fi intalniti si pe suprafetele alimentelor sau ambalajelor de alimente.
Există mucegaiuri care pot provoca reacții alergice sau simptome respiratorii la persoanele sensibile, altele sunt invizibile ochiului căpătând forma abia în momentul în care primesc suficient substrat nutritiv, umiditate, condiții optime de pH, temperatură, luminozitate și o perioadă de timp de la contaminare. Acestea sunt cunoscute sub conceptul de „micotoxine” și pot dezvolta o serie de produși secundari de metabolism, toxici pentru orice tip de organime vii. Mucegaiurile se dezvoltă de regulă pe suprafața alimentelor și sunt produse de fungi/ciuperci care pot fi de 2 feluri, saprofite sau parazite.
În prezent există circa 300-400 de microtoxine produse de 3 genuri de fungi: Aspergillus, Penicillium și Fusarium, iar cele mai întâlnite sunt ocratoxina A și aflatoxinele B1, 2, G1, M1. Apariția lor poate rezulta datorită unor condiții ce țin de mediul extern, ele putând fi întânite în producțiile agricole, producții de carne și derivare din carne, producții de lapte și derivate din lapte, producții de panificație sau pe alimentele destinate consumului uman direct. De exemplu, ocratoxina A se poate întâlni în culturile cerealiere (derivate din cereale neprelucrate sau cereale destinate consumului uman direct), în cafeaua boabe sau măcinată prăjită, în stafide, produse uscate (struguri, fasole sau alte fructe). Un alt exemplu sunt aflatoxinele întânite în alunele de pământ, semințe și fructe oleaginoase, fructe uscate, cereale și derivate, condimente și alte produse vegetale uscate (ceaiuri, ierburi aromate), M1 fiind prezentă și în produsele lactate, chiar dacă acestea au fost preparate termic sau nu.
Sperăm că aceste informații sunt de folos și veți ține cont de recomandările noastre cu privire la mucegaiurile de pe alimentele consumate zilnic și felul în care le putem îndepărta.
Pentru a fi siguri că veţi preveni apariţia sporilor de mucegai, dar şi în cazul în care deja vă confruntaţi cu această problemă..soluţia este investiţia într-o lampă bactericidă Biocomp şi veţi sta fără griji de acum înainte!
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.