Tu ce stii despre sporii de mucegai?

micropia web
Prima Gradina Zoologica ce gazduieste un intreg Muzeu dedicat Microbilor
bio v
25 de ani de eficienta in dezinfectie

Sporii de mucegai sunt microorganisme ce fac parte din familia ciupercilor, responsabile in mediul natural de a descompune materialele organice. Mucegaiurile reprezinta un grup taxonomic complex, motiv pentru care clasificare acestora este in continua transformare. Un numar posibil de specii este apreciat la aproximativ 250.000. Mucegaiurile de interes alimentar sunt grupate in 20 de genuri si aproximativ 1000 de specii. Sporii de mucegai intalniti cel mai des in locuinte sunt: Cladosparium, Alternaria, Penicillium si Aspergilus, dar pot fi intalniti si pe suprafetele alimentelor sau ambalajelor de alimente.

Există mucegaiuri care pot provoca reacții alergice sau simptome respiratorii la persoanele sensibile, altele sunt invizibile ochiului căpătând forma abia în momentul în care primesc suficient substrat nutritiv, umiditate, condiții optime de pH, temperatură, luminozitate și o perioadă de timp de la contaminare. Acestea sunt cunoscute sub conceptul de „micotoxine” și  pot dezvolta o serie de produși secundari de metabolism, toxici pentru orice tip de organime vii. Mucegaiurile se dezvoltă de regulă pe suprafața alimentelor și sunt produse de fungi/ciuperci care pot fi de 2 feluri, saprofite sau parazite.

În prezent există circa 300-400 de microtoxine produse de 3 genuri de fungi: Aspergillus, Penicillium și Fusarium, iar cele mai întâlnite sunt ocratoxina A și aflatoxinele B1, 2, G1, M1. Apariția lor poate rezulta datorită unor condiții ce țin de mediul extern, ele putând fi întânite în producțiile agricole, producții de carne și derivare din carne, producții de lapte și derivate din lapte, producții de panificație sau pe alimentele destinate consumului uman direct. De exemplu, ocratoxina A se poate întâlni în culturile cerealiere (derivate din cereale neprelucrate sau cereale destinate consumului uman direct), în cafeaua boabe sau măcinată prăjită, în stafide, produse uscate (struguri, fasole sau alte fructe). Un alt exemplu sunt aflatoxinele întânite în alunele de pământ, semințe și fructe oleaginoase, fructe uscate, cereale și derivate, condimente și alte produse vegetale uscate (ceaiuri, ierburi aromate), M1 fiind prezentă și în produsele lactate, chiar dacă acestea au fost preparate termic sau nu. 

Mucegaiurile din pâine, denumite M. Mucedo (de culoare albă) sunt considerate inofensive din punct de vedere microbiologic, unde consumul accidental nu afectează neapărat starea de sănătate. Cu toate acestea, produsul este unul alterat și impropriu pentru un consum normal. Pâinea este un aliment poros care poate dezvolta sporii de mucegai pe întreg alimentul, deși nu sunt vizibili cu ochiul liber. Așadar, chiar dacă îndepărtați porțiunea cu mucegai nu există nici o siguranță că alimentul este sănătos.
 
Se pare că există o regulă când vine vorba de îndepărtarea unei zone afectate de mucegai: evitarea contaminării cuțitului sau tacâmului folosit în timpul procesului. O excepție de la această regulă o reprezintă situația unei contaminări minore doar în cazul fructelor, legumelor fibroase (morcov, ardei gras, varză) și a brânzeturilor tari (parmezan). În acest caz, se recomandă îndepărtarea zonei contaminate și încă 2,5 cm din jurul ei. 
 
Atenție în cazul fructelor și legumelor cu coaja subțire (roșii, castraveți, piersici, caise etc.), al brânzeturilor moi, al iaurturilor, gemurilor etc. întrucât, evident, această regulă nu mai este valabilă. De asemenea, atenție și în cazul pastelor făinoase, făinurilor, alunelor și stafidelor deoarece acestea trebuie păstrate conform indicațiilor de pe ambalaj, departe de lumină, umezeală etc. și trebuie consumate într-o perioadă scurtă de timp. 
 

Sperăm că aceste informații sunt de folos și veți ține cont de recomandările noastre cu privire la mucegaiurile de pe alimentele consumate zilnic și felul în care le putem îndepărta.

Pentru a fi siguri că veţi preveni apariţia sporilor de mucegai, dar şi în cazul în care deja vă confruntaţi cu această problemă..soluţia este investiţia într-o lampă bactericidă Biocomp şi veţi sta fără griji de acum înainte!

 
 

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!