Importanta microorganismelor în viitorul umanitatii si al planetei este de necontestat, dar prea putine persoane înteleg acest lucru, mai ales cand „interesul pentru microbiologie este lasat în întuneric, abandonandu-l doar catorva experti”sustine, directorul Micropia.
Universul microscopic într-un singur loc?
O lume in care omul interactioneaza direct cu microbii?
De ce nu?
Va propunem un mic salt în trecut… si ne aflam în Amsterdam, într-o zi de marti, prin anul 2014, cand un nou capitol se scrie în povestea microorganismelor. Pasiunea pentru universul microscopic a determinat infiintarea primului muzeu al microbilor din lume, sub numele de Micropia sau primul „Zoo interactiv cu microbi”, aflat in interiorul Gradinii Zoo Artis.
Un adevar general valabil este ca microorganismele ne înconjoara pretutindeni. Zi sau noapte, frig sau caldura, ele mereu gasesc o solutie de supravietuire si de adaptare fata de mediul în care exista. Intimitatea acestora a fost încalcata prin anul 1675, de catre cercetatorul olandez Anton van Leeuwenhoek, imediat dupa ce a fost creat revolutionarul microscop.
Un lucru fascinant este ca Micropia are forma unui laborator imens, cu mai multe randuri de microscoape legate de ecrane uriase, prin intermediul carora sunt prezentate diverse vietati minuscule.
Conceptul din spatele acestui muzeu este crearea unei perceptii diferite despre rolul important al microorganismelor în circuitul natural al vietii.
Portofoliul este format dintr-o vasta colectie de creaturi minuscule: virusi, bacterii, microbi, dar si ciuperci, fungi sau protozoare. Chiar de la primul etaj, te întalnesti cu un ecran urias plasat pe plafonul ascensorului, unde un ochi gigant scoate în evidenta ideea ca toate microorganismele traiesc sub pleoapele noastre, sunt „sub nasul nostru”…si este de bun simt sa le cunoastem macar, pe cele mai semnificative.
Exista o multitudine de activitati interactive, experimente si jocuri în urma carora bagajul de cunostinte al vizitatorilor este îmbogatit si fructificat. Un exemplu ar putea fi vizionarea a diverse stagii de viata ale microbilor, prin intermediul unui microscop 3D special modificat de Micropia.
Alte exemple ingenioase ar putea fi descoperirea tipologiei si numarului de microbi care exista pe suprafata organismului unui vizitator, printr-o scanare în real time, sau o provocare pentru îndragostiti, de a se saruta în fata lui „Kiss-o-Meter”, care indica cati microbi au schimbat între ei în timpul sarutului.
Cine s-ar fi gandit ca avem aproximativ 1,5 kg de microbi în organismul nostru…sau ca poate exista un schimb de peste 700 de specii de microbi, doar printr-un sarut?
Noi suntem complet impresionati de existenta acestei Gradini Zoologice a Microbilor, care trateaza sub lupa informatii substantiale despre primii locuitori ai planetei noastre, si îi pune în valoare cu atata pasiune si devotament.
Chiar daca domeniul nostru de activitate este orientat spre distrugerea acelor microorganisme daunatoare vietii oamenilor, mereu vom citi cu pofta si vom învata, atat despre cele periculoase, cat si despre cele necesare supravietuirii speciei noastre.
Pentru ca pana la urma… BIOCOMP vorbeste despre oameni si vietile lor!
Sursa Informatii&Photo: http://www.micropia.nl/en
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.