Chiar daca suntem specializati sa identificam fiecare microorganism care ar putea sa ne puna sanatatea in pericol, mereu ne bucuram cand aflam ca exista si anumite bacterii pozitive care nu ne dauneaza, ba chiar ne ajuta sa simtim anumite momente, intr-un mod cu totul special..
Hmm, mirosul pamantului ud dupa o ploaie de primavara..o mireasma unica si puternica de prospetime si viata, pe care o inhalam cu pofta, pana in adancul plamanilor.
Cu siguranta, cu totii o recunoastem si ne bucuram din plin de ea..insa putini dintre noi poate stiu ca acest miros se datoreaza unor bacterii “bune”, numite Actinomycetes. Aceste specii sunt omniprezente in sol, in microbiota animalelor si inclusiv, in microbiota umana. Ele sunt recunoscute pentru rolul important care il joaca in ecologia solului deoarece ele produc o serie de enzime care ajuta la degradarea organica a startului vegetal si formeaza compostul. Coloniile de Actinomucetes se gasesc, cu precadere, in compozitia solului iar atunci cand ploua, sporii ei sunt practic imprastiati in aer si ajung sa pluteasca pretutindeni.
Asadar, de fiecare data cand vom simti acel miros specific ploii, sa ne bucuram si sa fim recunoscatori acestor bacterii “bune” datorita carora il inhalam.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.