Noul coronavirus circula prin aerul din spatiile inchise

Dezinfectia aerului in cladirile de birouri si in spatiile comerciale
Dezinfectia aerului in cladirile de birouri si in spatiile comerciale
transmitere coronavirus
Dezinfectia eficienta in contextul pandemiei de coronavirus si hMPV
coronavirus covid transmitere pe calea aerului

Un grup de 239 de oameni de stiinta din 32 de tari a publicat o scrisoare deschisa catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), prin care avertizează ca noul coronavirus circula in spatiile inchise si este transportat prin sistemele de ventilatie, infectand persoanele neprotejate.

Potrivit acestora, SARS-CoV-2 este eliberat (atunci cand o persoana expira, vorbeste sau tuseste) in microparticule suficient de mici pentru a ramane in aer (mai mici de 5 microni). Mai mult, studiile au aratat ca microparticulele care transporta coronavirusul pot ramane in aer cateva minute, permitandu-le sa calatoreasca la mai mult de 2 metri de o persoana infectata.

SARS-CoV-2 – transmitere pe calea aerului

OMS a sustinut multa vreme ca noul coronavirus SARS-CoV-2 se raspandeste prin picaturi respiratorii mai mari (cel mai adesea cand oamenii tusesc sau stranuta), cazand apoi la pamant. Aceasta a respins posibilitatea transmiterii pe calea aerului, cu exceptia anumitor proceduri medicale cu risc ridicat, cum ar fi conectarea pacientilor pentru prima data la aparatele de respiratie.

Organismele internationale si cele nationale promoveaza masuri de prevenitie precum spalarea mainilor si mentinerea distantei sociale, dar acestea sunt insuficiente pentru a oferi protectie impotriva microparticulelor purtatoare de virus, eliberate in aer de catre persoanele infectate.

In contextul ridicarii masurilor restrictive din perioada starii  de urgenta, acest aspect constituie o problema mai ales în spatiile inchise, in special in cele care sunt aglomerate si au o ventilatie inadecvata in raport cu numarul de ocupanti si perioadele de expunere extinse.

Masuri de prevenire a transmiterii SARS-CoV-2

Pentru atenuarea riscului de transmisie pe cale aeriana, oamenii de stiinta recomanda o serie de masuri, precum:

  • Asigurarea unei ventilatii suficiente si eficiente, in special in spitale, scoli si alte, institutii publice, malluri, cladiri de birouri etc.;
  • Evitarea supraaglomerarii, in special in transportul public si in cladirile publice.
  • Utilizarea dispozitivelor de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C;

Datorita principiului unic de actiune, lumina ultravioleta UV-C distruge definitiv ADN-ul virusului, fara a mai exista posibilitatea ca acesta sa se multiplice sau sa sufere mutatii.

BIOCOMP produce, in Romania, o gama completa de dispozitive de dezinfectie cu lumina ultravioleta UV-C pentru dezinfectia eficienta si ecologica a aerului, ce creeaza un mediu protejat din punct de vedere epidemiologic.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!