Moduri de montare a lampilor bactericide

praca choroba
Lămpile bactericide UV-C si siguranta personalului uman, in conditii de imbolnaviri in masa sau boli cu transmitere aeriana
LBA W P – XW P

Lampile bactericide se pot monta pe perete, pe tavan sau pe stativ mobil. Toate lampile au un dispozitiv de orientare care asigura rotirea lampii cu aproximativ 240o si posibilitatea orientarii fluxului radiatiei UV in directia dorita.

Iti prezentam mai jos moduri de montare a lampilor bactericide.

Montarea pe perete

Montarea lampilor bactericide pe perete Se fixeaza doua bolturi in perete (prin impuscare) in plan orizontal.
Este permisa fixarea lampii in perete si cu doua holtzsuruburi in dibluri incastrate sub tencuiala.
Se fixeaza lampa in bolturile din perete cu saibe si piulite M6, cu ajutorul unei chei fixe.
Se conecteaza cordonul exterior al lampii la instalatia electrica din incapere.
Se orienteaza corpul lampii (1) in pozitia de functionare dorita.

Aceasta lampa bactericida are avantajul ca poate fi folosita in interioare ocupate, fara ca ocupantii incaperii sa foloseasca echipament de protectie special. Lampile, fiind dotate cu dispozitive de orientare si reflectorizare a radiatiei UV, pot fi instalate in doua moduri:

 1. Montare cu reflectorul orientat in sus, pentru iradierea aerului din partile superioare ale incaperii. Lampile dotate cu reflectoare trebuie orientate astfel ca sa nu emita radiatii sub linia orizontala. Lampile trebuie montate la 2m deasupra podelei. Aerul de sub lampi este astfel liber, in sensul ca nu este supus radiatiei ultraviolete directe. Aerul de deasupra (la peste 2m), fiind supus radiatiilor UV directe, va fi dezinfectat permanent.
  Convectia libera a aerului cald din incapere, fara ventilatie fortata, cauzeaza o miscare a aerului de aprox. 1,5-8 m3 pe minut. Aceasta miscare duce la un schimb de aer intre partile superioare si cele inferioare ale camerei, astfel ca aerul va fi dezinfectat progresiv.
  Acest proces reduce contaminarea totala a aerului la o fractiune fata de cea existenta inainte ca lampile cu UV sa fie pornite.
  O alta aplicatie ce foloseste aceasta metoda consta in prevenirea transmiterii prin aer a microorganismelor ce trec prin camere adiacente, prin intermediul unor lampi montate fie deasupra usilor, fie intre ele.
 1. Montare cu reflectorul orientat in jos, pentru iradierea partilor inferioare ale incaperii.
  Aceasta metoda este recomandata a fi folosita in acele cazuri in care este important ca aerul din intreaga camera, chiar si cel de la nivelul podelei sa fie dezinfectat cat mai mult posibil.
  In acest caz, lampile bactericide (suplimentare celor care iradiaza aerul de sus), ar trebui sa aiba reflectoarele indreptate in jos si montate la aprox. 60 cm deasupra podelei.
  O alta aplicatie o constituie iradierea podelei, atunci cand zona respectiva este intens circulata si aerul de deasupra podelei este purtator de praf, microbi, etc. (de ex. salile de asteptare, coridoare).

Montarea pe plafon

Montarea lampilor bactericide pe plafon
  • in acest caz, corpul lampii bactericide (1) va fi atarnat de plafon (ca o lustra) prin intermediul tijei de sustinere (3) si cu un carlig de prindere la celalalt capat. Tija se insurubeaza in corpul lampii.
 • Cordonul electric de alimentare va fi trecut prin interiorul tijei si legat la reteaua de alimentare. Este obligatorie montarea intrerupatorului pe conductorul de faza si legarea lampii la nulul de protectie.

Legenda: (1) lampa bactericida, (2) dispozitiv de orientare, (3) tija sustinere, (4) capac protectie, (5) carlig agatare, (6) surub strangere capac protectie

Montarea pe stativ mobil

  • Conectarea lampii bactericide la reteaua electrica se face prin introducerea stecherului in priza (cu contact de protectie) si actionarea intrerupatorului (5). Lampa trebuie sa emita o lumina bleu – albastruie continua, fara palpairi sau intreruperi.
 • Trepiedul permite utilizarea lampii bactericide in incaperi diferite, iar modul de fixare al corpului lampii pe trepied permite rotirea si, deci, orientarea fluxului radiant in orice directie.

Legenda: (1) lampa bactericida, (2) dispozitiv de orientare, (3) piesa de legatura cu trepiedul, (4) trepied, (5) intrerupator, (6) stecher cu contract de protectie, (7) programator (la comanda speciala)

 

Nota: Toate lampile au un dispozitiv de orientare care asigura rotirea lampii cu aprox. 240o si posibilitatea orientarii fluxului radiatiei UV in directia dorita. In plus, deoarece acest dispozitiv permite orientarea fluxului luminos al lampii bactericide inspre perete sau tavan, lampa poate fi utilizata si in prezenta personalului uman.

Vezi gama noastra completa de lampi si dispozitive bactericide cu lumina UV-C.

Lasă un răspuns

error: Conținutul acestui website este protejat!