Traim intr-o societate puternic interconectata, in care o mare parte din populație este concentrata in aglomerari urbane. In plus, dinamica miscarii oamenilor la nivel planetar continua sa creasca exponential, favorizand diseminarea bolilor.
Virusurile transmisibile pe calea aerului, cum ar fi virusul gripal, rinovirusurile sau noul virus SARS-CoV-2 sunt transmise prin particule ce pot fi eliberate atat de catre persoanele care manifesta simptome, cat si de persoanele asimptomatice. Actiuni fiziologice precum tusea, stranutul sau chiar respiratia produc aerosoli de diferite dimensiuni, care pot transporta virusurile la distante de pana la cativa metri, provocand infectii in momentul in care sunt inhalate.
In plus, noul coronavirus poate ramane pe suprafete pana la 72 de ore, contactul cu suprafetele fiind un alt posibil mediu de transfer. Astfel, reducerea expunerii necesita atat inactivarea virusurilor din aer, cat si a virusurilor depuse pe suprafețele utilizate in mod activ.
Pentru a reduce riscul contaminarii, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune o serie de masuri, precum:
-Spalarea cat mai des a mainilor cu apa si sapun/Dezinfectare mainilor cu solutii de dezinfectie pe baza de alcool;
-Pastrarea unei distante de 2 metri fata de alte persoane;
-Evitarea spatiilor aglomerate;
-Evitarea atingerii nasului, ochilor si a gurii;
-Acoperirea nasului si a gurii cu cotul sau cu un servetel atunci cand tusim sau stranutam;
-Izolarea la domiciliu a persoanelor care prezinta simptome specifice infectiei cu noul coronavirus si anuntarea imediata a autoritatilor;
-Purtarea mastii de protectie.
Cu toate ca pot ajuta la reducerea riscului contaminarii, aceste masuri nu sunt suficiente pentru a proteja impotriva microparticulelor purtatoare de SARS-CoV-2, in special in spatiile inchise comune, unde exista riscul transmisiei atat pe calea aerului, cat si prin intermediul suprafetelor folosite frecvent de un numar mare de persoane (butoane de lift, manere ale usilor, robinete, balustrade etc.).
Pe de alta parte, masuri precum inchiderea scolilor, restaurantelor, hotelurilor, salilor de fitness, centrelor comerciale sau a saloanelor cosmetice, desi eficiente in prevenirea raspandirii SARS-CoV-19, au costuri economice si sociale nesustenabile pe termen mediu si lung.
O solutie eficienta si economica de a preveni infectarea cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, este utilizarea dezinfectiei cu lumina ultravioleta UV-C, in sistem integrat. Sistemul integrat propus de BIOCOMP presupune abordarea dezinfectiei aerului si a suprafetelor, pentru asigurarea biosecuritatii si controlul activ al biocontaminantilor.
Datorita principiului unic de actiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fara a mai exista posibilitatea multiplicarii, eficienta acestei metode de dezinfectie este de pana la 99,99%. Avantajul luminii ultraviolete UV-C este acela ca nu permite agentilor patogeni sa dezvolte imunitate, asa cum se poate intampla in cazul substantelor chimice. In plus, lumina ultravioleta UV-C este o metoda ecologica de dezinfectie, care nu produce ozon sau alti compusi secundari, chimici sau fizici.
Pandemia de coronavirus reprezinta o provocare extraordinara pentru societatea contemporana si necesita actiuni rapide la nivel mondial. Aceste actiuni ar trebui sa implice costuri reduse, sa fie ecologice, eficiente si sa permita desfasurarea normala a activitatilor zilnice. Luand in calcul variantele disponibile, dezinfectia cu lumina ultravioleta UV-C reprezinta o solutie viabila ce ar trebui luata in calcul pentru dotarea cladirilor de birouri, institutiilor de invatamant, institutiilor publice, centrelor comerciale si a altor spatii tranzitate de un numar mare de persoane.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.