1. În corpul fiecăruia dintre noi există de 10 ori mai multe celule microbiene decât celule care compun organismul uman. Numărul genelor microbiene îl depăşeşte de 150 de ori pe cel al genelor umane! Toate aceste fiinţe care trăiesc în corp şi pe suprafaţa sa formează un ecosistem ce poartă numele de „microbiom”, iar simbioza acestor mici fiinţe cu celulele umane dă naştere unui veritabil „super-organism”.
2. Lumina UV-C este utilizată ca alternativă a eliminării bacteriilor rezistente la medicamente. Unele spitale au început deja să folosească lămpile bactericide cu lumină UV-C, în defavoarea dezinfecției chimice standard, pentru a elimina 4 super-bacterii: Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), Vancomycin-resistant enterococci (VRE), C. difficile și Acinetobacter.
3. În urma unui studiu publicat în The Lancet, aplicat pe 21000 pacienți, se pare că germenii pot fi transmiși pe cale aeriană, de la o persoană la alta, chiar dacă persoana infestată a părăsit camera. Pentru spitale, aceste infecții provoca, de asemenea, costuri impresionante care de multe ori nu sunt rambursabile.
4. Există deja mașinării portabile care sunt utilizate aproximativ 30 minute pentru dezinfectarea saloanelor din spitale. Aparatul emite lumină UV-C care se reflectă până și în zonele greu accesibile, cum ar fi sertare deschise sau spații dintre dulapuri.
5. Mașinile sau instalatiile speciale care emit lumină UV-C pot ajunge si la costuri mai mari decât 90.000$.Cu toate acestea, nici un preț nu este prea mare pentru îmbunătățirea și fructificarea standardelor de curățenie din spitale. Aceste dispozitive sunt investiții pe termen lung, prin intermediul cărora se reduc alte costuri de dezinfecție și sterilizare, precum și costurile suplimentare de prelungire a perioadei de internare/refacere pentru pacienți.
6. În viitor ar putea fi posibilă identificarea unui criminal după urmele de microbi pe care le-a lăsat la locul crimei. Dacă un infractor atent va purta mănuşi pentru a nu lăsa amprente, acesta nu poate evita contaminarea mediului în care se află cu microrganismele proprii. Aceste „semnături bacteriene” vor putea, în anumite cazuri, să dezvăluie şi locurile pe unde a trecut acesta înainte de a comite infracţiunea.
7. Cercetătorii au descoperit că toate celulele sistemului imunitar se folosesc de zinc pentru a distruge microorganisme precum bacilii tuberculozei sau bacteria Escherichia coli. Descoperirea va conduce la realizarea unor noi tratamente, dar şi a unor antibiotice mai eficiente.
8. Microbiomul este format din bacterii ce colonizează tractul digestiv încă din primele 24 de ore de la naştere. Acesta se stabilizează în jurul vârstei de doi ani, devenind o prezenţă permanentă în viaţa omului şi formând un veritabil „organ”.
Configurator sistem de Biosecuritate Ecologică Integrată. Completează formularul AICI.